Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Skuplji kruh
 
U subotičkim prodavaonicama i privatnim pekarnama, od 1. travnja štruca Fidelinkinog bijelog kruha od 500 grama košta 38 dinara, a toliko stoji bijeli kruh i u privatnim pekarnama, iako su pekari prvobitno najavili kako će bijeli kruh prodavati za 40 dinara. Crni kruh u privatnim pekarnama stoji 35 dinara, dok je Fidelinkin crni 34 dinara. Privatni pekari nisu dogovorili novu cijenu za polubijeli kruh jer će pekari koji ga prave povećati cijenu razmjerno ostalim cijenama, dok je Fidelinkin polubijeli 36 dinara. Posljednji put kruh je poskupio u studenom prošle godine.
 
U Subotici nema poskupljenja grijanja 
do nove sezone 
 
Od 1. travnja poskupio je i plin. Cijena prostornog metra prirodnog plina povećana je s 18,96 na 22,85 dinara, što predstavlja rast za više od 20 posto. »Srbijagas« je korekciju cijene ovog energenta tražio još u veljači, zbog toga što je njegova nabavna cijena na svjetskom tržištu od 1. siječnja porasla za oko 30 posto. Dosadašnja cijena prirodnog plina za daljinske sustave grijanja nije mijenjana od svibnja prošle godine, kada je plin u Srbiji pojeftinio za sedam posto. Po riječima direktora Subotičke toplane Pere Rikića, prema programu rada, za ovu godinu je odobrena korekcija cijene grijanja od 6 posto. »Poskupljenja ipak neće biti prije nove sezone grijanja«, kaže Rikić. Grijanje je posljednji put u Subotici poskupjelo 1. prosinca prošle godine, i to za 7 i pol posto. 
 
Ivandekićev film na RAF-u
 
Film »Steščano vrime« Ivana Ivkovića Ivandekića uvršten je u program ovogodišnjeg RAF–a (Revije amaterskog filma) koja je u nedjelju počela u Zagrebu. Njegov kratki igrani film »Steščano vrime« prikazan je u utorak u posebno pripremljenom programu ove godine pod nazivom »RAF preporučuje«. Kao svojevrstan otklon od dosadašnjih tema, glavni junak Šime, kojeg glumi sam autor, u gostioni svog prijatelja Ante sjeća se svoje stare neprežaljene ljubavi Đule... 
Ivković Ivandekić amaterski se bavi fotografiranjem i snimanjem kratkih igranih i dokumentarnih filmova. Tema njegovih filmova je tradicija Hrvata u Vojvodini. Do sada je snimio 10 filmova. Na festivalu amaterskog filma »Žisel« u Omoljici u posljednje četiri godine osvojio je više nagrada, između ostalog i grand prix i prvu nagradu festivala.
 
Gorivo poskupjelo u prosjeku 
za 1,45 dinara po litri 
 
Gorivo u Srbiji od 1. travnja skuplje je u prosjeku za 1,45 dinara po litri. Cijena motornog i bezolovnog motornog benzina od 95 oktana sada iznosi 101,14 dinara. Dizel D-2 je poskupio na 86,5 dinara, eko 3 dizel na 90,18 dinara, a euro dizel na 94,45 dinara po litri. Ulje za loženje sada košta 79,76 dinara. Naftni derivati su tako ipak poskupjeli, iako je Ministarstvo financija odlučilo prošlog ponedjeljka odgoditi povećanje cijena i proteklih tjedan dana pratiti cijene sirove nafte, jer su postojale naznake da će se povećanje cijena izbjeći. Kako do toga nije došlo, Ministarstvo je  odlučilo odobriti predloženo poskupljenje. 
Dodajmo ovome informaciju da je istodobno u Hrvatskoj dizelsko gorivo pojeftinilo, dok su cijene motornih benzina ostale na istoj razini. 
 
Novi poslovni poticaji 
Natječaj za kredite 
za početnike u poslu 
 
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja raspisalo je natječaj za kredite za početnike, koji će trajati do 15. svibnja, a za tu svrhu opredijeljena su sredstva od 2,2 milijarde dinara. Kako je novinarima predočeno u srijedu na konferenciji za novinare u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, filijala u Subotici, kod ove start up kreditne linije kamatna stopa je 1 posto godišnje, kredit se odobrava bez hipoteke, na 3 do 5 godina, grace razdoblje je godinu dana, a u tom vremenu svi koji počinju posao imaju mogućnost dobiti besplatne savjete od Agencije za razvoj malih i srednjih poduzeća. Sjedište Agencije u Subotici je u zgradi Nove općine, na sedmom katu, u sobi broj 90 i tu se mogu dobiti podrobnije informacije. 
Direktor subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Zlatko Panić i stručni savjetnik u Agenciji za razvoj malih i srednjih poduzeća Mirko Gavrilović, naglasili su kako se u ovom natječaju prednost daje mladima, ali da za ove kredite mogu konkurirati i oni koji su radili u nekom javnom poduzeću, ako ispunjavaju sve potrebne uvjete. 
Zahtjevi za kredite mogu se podnositi u regionalnim agencijama, centrima i uredima za razvoj malih i srednjih poduzeća diljem Srbije, kao i u Fondu za razvoj.
Prošle godine za start up kredite je izdvojeno 1,8 milijardi dinara, a odobreno je 1507 kredita. 
Ujedno je u tijeku i javni poziv za dodjelu financijske potpore za novo zapošljavanje osoba kojima je posljednji radni odnos prestao zbog stečaja poslodavca, kao i projekt »Otpremninom do posla«.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika