Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Počeo upis u prvi razred

Tijekom 2007./2008. školske godine, a u okviru Hrckovoga kutka – stranica namijenjenih našim najmlađim čitateljima,  posjetili smo sve učenike nižih razreda  koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku u Subotici, Maloj Bosni, Đurđinu i Tavankutu. Osmišljena nastava, napose u kombiniranim odjelima gdje je teško izvoditi više nastavnih programa istovremeno, pozitivno ozračje na satu te dobra suradnja učitelja i učenika obilježja su ovih odjela. Također, učenici hrvatskih odjela su vrlo aktivni i u izvannastavnim aktivnostima, svatko u skladu sa svojim zanimanjima i mogućnostima 
U rujnu će po prvi puta u školske klupe sjesti djeca rođena 2001., kao i ona koja su rođena u siječnju i veljači 2002. godine. U  prvi razred osnovne škole mogu se upisati i djeca koja će do početka školske godine (1. rujna 2008. godine) napuniti šest godina, i to nakon provjere spremnosti djeteta za polazak u osnovnu školu koju vrši psiholog škole primjenom preporučenih standarda i postupaka. Upis će se vršiti poslije ispitivanja djece koje obavlja osnovna škola u koju je dijete upisano. 
Upis u prvi razred počeo je 1. travnja i trajat će do 31. svibnja, iako će se u školama, ovisno o zanimanju roditelja, prolongirati upis sve do 1. rujna, dakle do početka nove školske godine. Paralelno s upisom u srpske i mađarske odjele, teći će i upis učenika u hrvatske odjele. 
HRVATSKI RAZREDI: Prijave za upis učenika u hrvatske odjele, prema dosadašnjoj praksi, primat će se u sljedećim osnovnim školama s područja Subotice: »Sveti Sava«, »Ivan Milutinović«, »Matko Vuković« u gradu te u osnovnim školama »Ivan Milutinović« u Maloj Bosni, »Vladimir Nazor« u Đurđinu i »Matija Gubec« u Tavankutu. Što se tiče drugih mjesta, hrvatski odjeli bit će otvoreni ukoliko se prijavi dovoljan broj učenika koji se žele školovati na hrvatskom jeziku.
»Kako imamo vrtić na hrvatskom nastavnom jeziku koji pohađa osmero djece, očekujemo da će se oni upisati u prvi razred na hrvatskome jeziku«, kaže Stanislava Stantić Prćić, ravnateljica OŠ »Matija Gubec« u Tavankutu, i nastavlja »... nadamo se kako će ubuduće biti više djece upisane u predškolsku ustanovu na hrvatskom jeziku te stoga možemo očekivati i više djece u hrvatskim odjelima«, zaključuje ravnateljica.
U OŠ »Ivan Milutinović« u Subotici kažu kako je rano govoriti o broju očekivanih učenika koji će biti upisani u hrvatski odjel, premda  nekoliko učenika – budućih prvašića koji pripadaju njihovoj školi pohađa vrtić ‘Marija Petković’. »Svakako se nadamo lijepom broju budućih prvaša«, kaže Ivan Stipić, ravnatelj škole. 
Prilikom upisa djece u prvi razred roditelji prilažu izvadak iz matice rođenih (nije potreban novi) te uvjerenje o liječničkom pregledu djeteta, odnosno ponovnom cijepljenju – revakcinaciji (ovo Uvjerenje na području Grada Subotice izdaje Služba za zdravstvenu zaštitu žena i djece, Đure Đakovića broj 14, a u naseljima općine zdravstvene postaje u mjestu).
Julijana Kujundžić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika