Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mostar postao kulturno središte regije

MOSTAR – Svečanim otvorenjem započela je 10. jubilarna međunarodna kulturna manifestacija Dani Matice hrvatske Mostar – Mostarsko proljeće. Manifestaciju je svečano otvorenom proglasio Josip Vrbošić, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, u ovoj prigodi i osobni izaslanik Stjepana Mesića. Ispred Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače nastupile su mažoretkinje Zrinjski, Gradska muzika Kotor i Bokeljska mornarica, kao i Hrvatska glazba Mostar i Orkestar Oružanih snaga BiH. 
Dobrodošlicu i poziv na višednevno druženje i uživanje u vrhunskim kulturnim događajima brojnim uglednim gostima, među ostalima i čelnicima gradskih, županijskih i državnih vlasti, gostima iz inozemstva te brojnima umjetnicima, uputio je predsjednik Matice Josip Muselimović. »Ne mogu ne istaknuti ponos i sreću što smo, bez obzira na to što živimo u tjeskobnim vremenima, u dane naše manifestacije na poseban način slavili život i suživot, pravednost i nenasilje, a sve se to događa u proljeće kada slavimo novi blagdan kulture grada pjesnika i umjetnika«, kaže Muselimović.
IZLOŽBA ČEŠKIH I SLOVAČKIH UMJETNIKA: Prvi program manifestacije, nakon službenog otvorenja, bila je izložba »Ars totum requirit hominem – Zatočenici umjetnosti«, prestižna izložba slovačkih i čeških umjetnika. Izložbu je otvorio Jiri Kudela, češki veleposlanik u Bosni i Hercegovini, a cijela je izložba, kao i svi pisani materijali, u znaku glasovitog svjetskog kipara Williama Schiffera, posljednjeg učenika Ivana Meštrovića. Izložba je postavljenja zahvaljujući dvojici kolekcionara Srećku Loli Mustagrudiću i Tomažu Zezanu. Izložena djela su iz njihovih privatnih kolekcija, a izložba je, kao i cijela manifestacija, u duhu različitosti bogatstva i zajedništva. 
U katalogu Mostarskog proljeća zajednički osvrt na izložbu pisali Miroslav Mojžita, slovački veleposlanik u BiH, i Jiri Kudela, češki veleposlanik u BiH. 
Naime, ovogodišnju manifestaciju svakako će obilježiti 12 gradova (Sarajevo, Zagreb, Banja Luka, Omiš, Šibenik, Split, Dubrovnik, Kotor, Beograd, Zadar, Osijek i Tuzla) s kojima je Matica hrvatska posljednjih godina imala najbolju suradnju. Tako je već sinoć na gala koncertu »Sarajevo Mostaru« predstavljen ovaj grad, a publici se obratila njegova gradonačelnica Semiha Borovac. 
VELIKI ZNAČAJ I SIM-BOLIKA: Na jubilarnom Most-arskom proljeću bit će održano 50 programa na kojima će nastupiti više od 1500 izvođača iz nekoliko zemalja. Do 24. lipnja, dokad će manifestacija trajati, publika u Mostaru napokon će imati priliku birati program koji žele pogledati ili poslušati. »Međunarodna kulturna manifestacija Dani Matice hrvatske Mostar, zahvaljujući kojoj će publika uživati u prestižnim programima ima veliki značaj i simboliku ne samo za grad Mostar i državu, nego i cijelu regiju«, istaknuo je na otvorenju Miljenko Puljić, izvršni producent Dana Matice. Napomenuo je da je naša budućnost u zajedništvu jer je različitost bogatstvo. Tijekom manifestacije bit će upriličeno 50 programa, s više od 1500 izvođača iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Mađarske, Češke, Slovačke i mnogih drugih zemalja. Programi Dana Matice odvijat će se i u Sarajevu, Ljubuškom, Čapljini, Stocu i drugim gradovima Bosne i Hercegovine.                                           g
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika