Arhiv tekstova Arhiv tekstova

HNV suosnivač Zavoda za kulturu

Hrvatsko nacionalno vijeće prihvatilo je suosnivački udio u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, novoj instituciji hrvatske nacionalne manjine koju je osnovala, sredinom ožujka, Skupština Vojvodine. Na sjednici HNV-a, održanoj 29. ožujka, za ravnatelja prve profesionalne institucije kulture Hrvata u Srbiji predložen je prof. Tomislav Žigmanov, a predloženi su članovi Upravnog  i Nadzornog odbora. Ti prijedlozi  trebaju biti potvrđeni u pokrajinskom Izvršnom vijeću. 
Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata financirat će se iz pokrajinskog proračuna, a s radom bi trebao započeti za tri mjeseca.
MINIMALAN KVORUM: Vijećnici su na sjednici, koja je cijelo vrijeme radila s minimalnim brojem vijećnika i dva je puta bila prekidana zbog odlaska pojedinih  vijećnika, usvojili završni račun HNV-a za 2007. godinu, kao i predloženi proračun Vijeća za ovu godinu koji bi trebao biti veći od prošlogodišnjega za milijun dinara. 
Vijećnici su usvojili izvješće o poslovanju NIU »Hrvatska riječ« za 2007. godinu i osnove poslovne politike ove novinsko-izdavačke ustanove za tekuću godinu. 
Na dnevnom redu je trebalo biti i imenovanje novih članova Međudržavnoga povjerenstva za nadzor provedbe Sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina koji su potpisali Srbija i Hrvatska. Umjesto Bele Tonkovića i Josipa Pekanovića predloženi su dr. Josip Ivanović i Branko Horvat, ali ovi prijedlozi nisu ni razmatrani zbog nedostatka kvoruma te je sjednica i konačno prekinuta. Iz istog razloga ni radna verzija Platforme za informiranje na hrvatskom jeziku nije dospjela na razmatranje.      
IZVRŠNI ODBOR: Prije sjednice HNV-a održana je  sjednica Izvršnog odbora Vijeća. Predsjednica Izvršnog odbora HNV-a  Slavica Peić naglasila je vrijednu prošlogodišnju donaciju dobivenu od Vlade Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, u udžbenicima, lektiri i učilima za nastavu na hrvatskome jeziku za osnovne škole i gimnaziju, kao i značajna sredstva dobivena po natječajima od Veleposlanstva i Generalnog konzulata Republike Hrvatske. Osvrćući se na prikaz analitike i plana rashoda, Slavica Peić je istaknula značajno smanjenje troškova reprezentacije u odnosu na 2006. godinu te isplatu dugova iz prethodnih godina koji se odnose na poreze i doprinose na osnovi isplate fizičkim licima u 2005. i 2006. godini, navodeći da su prihodi HNV-a prošle godine iznosili 10 milijuna i 700.000 dinara, dok su rashodi bili manji za 300.000 dinara. 
»Na osnovi očekivanoga priljeva sredstava iz proračuna Republike Srbije za 2008. godinu, te sačinjenog ugovora s Pokrajinskim tajništvom za propise, upravu i nacionalne manjine o financiranju za prva tri mjeseca u ovoj godini, napravljen je financijski plan našeg Vijeća za 2008. godinu. Tijekom sljedećega mjeseca bit će nam poznat i ostatak sredstava koje možemo očekivati od spomenutog Pokrajinskog tajništva, što će uz donacije iz Republike Hrvatske biti raspoređeno, prijedlogom ispravke rashoda za 2008. godinu, a u skladu s našom dosadašnjom praksom, na projekte koji su od općih zajedničkih interesa za Hrvate u Srbiji. Proračun za ovu godinu trebao bi biti za oko milijun dinara veći od prošlogodišnjega«, rekla je Slavica Peić. 
Član Izvršnog odbora HNV-a Mato Groznica je podnio informaciju o radnoj verziji Platforme za informiranje na hrvatskome jeziku. Radna grupa za izradu ove Platforme formirana je odlukom IO HNV-a od 4. kolovoza 2007. godine, a koordinator radne grupe Mato Groznica rekao je kako Platforma ima za cilj pružiti osnovne smjernice u području informiranja u smislu detektiranja potreba za vrstom, načinom i periodikom informiranja, odnosno, ona okvirno definira dinamiku i način ostvarivanja prava na informiranje hrvatske zajednice po svakom segmenatu informiranja.
Z. S.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika