Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Teškoće i veliki izazovi

Ivan Stipić, profesor razredne nastave i ravnatelj Osnovne škole »Ivan Milutinović« u Subotici, novi je predsjednik Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«. Tako je odlučila većina članova HKC-a nazočnih na redovitoj Izbornoj skupštini u nedjelju poslijepodne 30. ožujka u prostorijama HKC-a. Sjednica, na kojoj je bilo nazočno 139 članova, trajala je puna četiri sata.
Uz Stipića koji će u iduće četiri godine voditi Hrvatski kulturni centar, izabrano je i novih 12 članova Upravnog odbora. To su: Mira Temunović, Ljiljana Dulić, Zvonimir Horvacki, Davor Dulić, Olga Šram, dr. Andrija Kopilović, Mirko Ostrogonac, dr. Andrija Anišić, Marinko Prćić, Spartak Dulić, Nedeljka Šarčević i Ruža Šimić. Također su izabrani i novi članovi Nadzornog odbora: Albe Kujundžić, Pajo Đurasović, Kata Horvat, Suzana Alaga i Josipa Križanović, dok su novi članovi Disciplinske komisije Bela Ivković, Jašo Šimić i Jelisaveta Dulić.
DUGA RASPRAVA: Ovom izboru prethodila je, međutim, duga rasprava koja je u pojedinim momentima bivala i vrlo žučna, često prekidana pljeskom, naizmjenično iz jednog ili drugog dijela dvorane. Tema rasprave bila su godišnja i četverogodišnja izvješća o radu pojedinih odjela, kao i Centra u cjelini, te godišnje izvješće Nadzornog odbora. 
Izvješće o radu HKC-a podnio je dotadašnji predsjednik Mirko Ostrogonac, rekavši, među ostalim, kako je povećan broj članova u svim sekcijama, a poglavito u folklornoj, likovnoj i glazbenoj, te da je obnovljen dramski odjel i da HKC sada ima oko 400 aktivnih članova, da je na početku njegova mandata bilo 6 skupina folkloraca a sada 11, te da je HKC u ovom vremenu otvorio ogranke u Starom Žedniku i na Bikovu.
»Hrvatski kulturni centar nadvladao je lokalni značaj, a najveći pomak uočljiv je u glazbenom odjelu«, rekao je Ostrogonac. »Napredak bilježe i Festival bunjevački pisama, Dužijanca i Veliko prelo. Negativnost predstavlja odlazak sekcije šlingeraja, koja se izdvojila iz HKC-a. U prethodnom razdoblju uvedeno je plinsko grijanje, obnovljena je fasada zgrade i pretresen krov iznad uredskih prostorija. Planirana rekonstrukcija krova iznad Velike dvorane nije urađena, a vjerojatno to neće biti moguće niti u 2008. godini. Dvorana za vježbanje i restoran su gotovo u stanju rušenja.« 
Uz zahvalu svim suradnicima, Ostrogonac je prihvatio odgovornost za to što, kako je rekao, nije uspio stvoriti ozračje timskog rada.
TEŠKA SITUACIJA: I, dok izvješća o radu foklornog, glazbenog, likovnog i dramskog odjela, te Festivala bunjevački pisama, Dužijance i Velikog prela, nisu bila sporna i jednoglasno su prihvaćena od svih članova Skupštine, izvješće Nadzornog odbora, koje je podnio predsjednik NO Pajo Đurasović, bilo je povodom za različita tumačenja. Đurasović je u izvješću Nadzornog odbora konstatirao kako su rashodi HKC-a u 2007. i u prva tri mjeseca 2008. godine, u iznosu od 9,725 milijuna dinara, »veliki«, da se »moglo utjecati da troškovi budu manji«, te da su sredstva »neracionalno trošena«. 
Đurasović je također naglasio kako je »gubitak ‘Bunjevačkog kola’ u 2007. godini 1,237 milijuna dinara, a da dospjele neizmirene obveze iznose 1,642 milijuna dinara«.
Više sudionika u raspravi reklo je kako situacija u HKC-u jest teška, ali da treba pronaći način iz nje izaći. Nakon rasprave usvojena su sva izvješća, pri čemu izvješća po odjelima jednoglasno, a izvješće Nadzornog odbora s 28 suzdržanih glasova.
Z. P. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika