Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prikupljanje potpisa i predaja lista za pokrajinske i lokalne izbore

Predizborna utrka krenula je i na lokalnim razinama. Oko 300 građana Subotice potpisalo je »ugovor s Europskom Unijom«. Umjesto političara građani su prošle subote potpisivali »Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj Uniji«, u akciji koalicije »Za europsku Srbiju – Boris Tadić«, koja na republičkoj, pokrajinskoj i općinskoj razini okuplja članove DS-a, G17 Plus, DSHV-a i SDP-a. Ovom simboličkom gestom Subotičani su iskazali svoje opredjeljenje za europske integracije. »Sporazum« je u ime DS-a potpisao predsjednik Općinskog odbora Saša Vučinić, za G17 Plus predsjednik Općinskog odbora Jasmin Šečić, u ime DSHV-a to je učinio predsjednik stranke Petar Kuntić, dok je za Sandžačko-demokratsku partiju potpis stavio predsjednik Općinskog odbora Samir Rustemović. Na listi ove koalicije su i članovi Općinske udruge umirovljenika i Općinske udruge invalida rada.
U Somboru je Demokratska stranka prva Općinskom izbornom povjerenstvu predala listu kandidata za vijećnike u SO Sombor. Izbornu listu »Demokratska stranka-Boris Tadić« potpisima je podržalo blizu dvije tisuće građana. Nositelj liste je Siniša Lazić, predsjednik Općinskog odbora DS-a Sombor. Demokratska stranka na lokalne izbore izlazi u koaliciji s DSHV-om, a slogan kampanje je: »Za europski Sombor«. Na listi za vijećnike iz DSHV-a su – Mata Matarić, predsjednik somborske podružnice DSHV-a iz Sombora, Snežana Periškić iz Bačkog Monoštora i tiskar Adam Tubić iz Bačkog Brega.
Od hrvatskih stranaka, svoje će kandidate na svim trima razinama, prema informacijama iz DSHV-a, imati samo ta stranka. Na republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima svi kandidati DSHV-a nalazit će se na izbornim listama koalicije DS i G17 Plus. Kritike, kako nastup na izbornoj listi Demokratske stranke vodi prema gubitku identiteta DSHV-a, kao stranke hrvatske manjine, predsjednik stranke Petar Kuntić odbacuje: »Da je tako, poslije godinu dana događalo bi se da ljudi napuštaju DSHV i odlaze u DS, no, događa se upravo suprotno, tako da su takva strahovanja neutemeljena.« Koalicijska suradnja DSHV-a, DS-a i G17 Plus potvrđena je potpisivanjem koalicijskog sporazuma za listu »Za europsku Suboticu«. Ova koalicija još uvijek neće objelodaniti kandidata za potencijalnog gradonačelnika, a najavljeno je kako će to učiniti u pretposljednjem tjednu kampanje. 
Hrvatsko-bunjevačko šokačka stranka planira sudjelovati samo na lokalnim izborima u Subotici. No, neizvjesno je hoće li u tome uspjeti, jer još nije počela skupljati potpise potpore izbornoj listi, a o eventualnom ulasku u neku koaliciju još pregovara. HBŠS drži kako su izborni zakoni diskriminirajući prema malim strankama manjina. Predsjednik HBŠS-a Blaško Temunović kaže: »Ostaje nam samo da se pokušamo organizirati i cijelu zajednicu angažirati da se skupi dovoljno potpisa za predaju lista. Jedino nam preostaje pokušati postići dogovor s ostalim hrvatskim i bunjevačkim opcijama. Mislim da je vrijeme da se organiziramo i zajedničkim snagama dostignemo željeni broj, koji će im omogućiti sudjelovanje na lokalnim izborima«. 
Demokratska zajednica Hrvata na izbore u Subotici izlazi samostalno, a u Općini Apatin u koaliciji sa strankama mađarske koalicije.
Na pokrajinskim izborima potvrđene su liste sljedećih stranaka i koalicija: koalicija Demokratske stranke i G17 Plus, uz sudjelovanje DSHV-a i SPO-a, pod nazivom »Za europsku Vojvodinu - Demokratska stranka - G17 Plus – Boris Tadić; koalicija okupljena oko Lige socijaldemokrata Vojvodine pod nazivom »Zajedno za Vojvodinu – Nenad Čanak«; Liberalno-demokratska partija – Čedomir Jovanović; Srpska radikalna stranka – Tomislav Nikolić, Socijalisticka partija Srbije (SPS), Partija ujedinjenih umirovljenika Srbije (PUPS) i Demokratska stranka Srbije – Nova Srbija – Vojislav Koštunica.
H. R.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika