Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

George W. Bush stiže u Hrvatsku
Pozivnica za ulazak u NATO
Članstvo u NATO-u bit će vrlo pozitivno za ljude u Hrvatskoj, izjavio je ranije američki predsjednik George W. Bush, koji će nakon trodnevnog summita NATO-a u Bukureštu, danas i sutra (4. i 5. travnja) posjetiti Hrvatsku. On je, u razgovoru s novinarima iz Hrvatske, Rumunjske i Ukrajine najavio da će se na summitu založiti za pozivanje Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO i za uključenje Ukrajine i Gruzije u Akcijski plan za članstvo. 
Na pitanje Hine o njegovu gledanju na buduću ulogu Hrvatske u arhitekturi NATO-a u jugoistočnoj Europi, razvoju njezinih oružanih snaga, sudjelovanju u misijama NATO-a i doprinosu zajedničkoj sigurnosti Saveza, te mogućim vojnim i pomorskim bazama na njezinu teritoriju, Bush je iznio pohvalne ocjene o hrvatskim vojnicima te isključio mogućnost uspostave NATO baza u Hrvatskoj. 
Američki predsjednik je rekao da su se »hrvatske jedinice pokazale hrabrim na bojištima u ratu protiv terorizma« i da će Hrvatska, kad postane članica NATO-a, imati koristi od toga da one služe rame uz rame s drugim saveznicima. 
Inače, Bush u Zagreb slijeće u poslijepodnevnim satima, piše HRT. Prema najavama, nakon posjeta Uredu predsjednika, navečer ga čeka svečana večera sa šezdeset uzvanika iz javnog života. Između ostalih dolazak su potvrdili –Blanka Vlašić, Lino Červar, Dino Rađa i Sanja Jovanović. 
Bush bi se sutra trebao obratiti građanima na Markovu trgu, na kojem je javno okupljanje inače zabranjeno. Tako će biti prekršen Zakon o javnom okupljanju, a na Trg se neće moći bez pozivnica. 
Tijekom Bushova boravka Zagreb će biti u pravom sigurnosnom obruču. Između ostalog, to će podrazumijevati skraćenu nastavu u školama i poseban režim prometa. 
S druge strane, američkog predsjednika i u Zagrebu će, kao i u većini gradova koje posjećuje, dočekati prosvjedi. Protiv Busha će prosvjedovati takozvana Antiimperijalistička koalicija, Centar za mirovne studije, Documenta i Zelena akcija. 
D. B. P.
 
Radio Subotica dobila nalog za iseljenje
Radio Subotici je ovih dana dostavljena sudska presuda kojom se nalaže da se u roku od 15 dana isprazne redakcijske prostorije na Putu Jovana Mikića i predaju ih Nacionalnoj službi zapošljavanja, u čijem vlasništvu je prostor. Radio Subotica ove prostorije koristi od 1977. godine na osnovu nekadašnjeg samoupravnog sporazuma s tadašnjim Zavodom za rad i zapošljavanje.
Kako je izjavio gradonačelnik Géza Kucsera, Radio Subotica neće biti ostavljena bez radnog prostora i učinit će sve kako bi, barem do privatizacije, bila lišena nepotrebnog preseljenja. »Općina će učiniti sve da Radio Subotica do privatizacije ostane u tom prostoru u kom je sada, a zajednički tražimo, i s direktorom filijale i s generalnim direktorom, način za nastavak rada. Uvjeti za rad će biti i dalje osigurani, za sada ostaje tamo, a u nastavku ćemo vidjeti koja će varijanta biti prihvaćena«, rekao je Kucsera.
I subotički ured Udruge novinara Srbije uputio je poziv Nacionalnoj službi za zapošljavanje da u dogovoru s vodstvom Radio Subotice čim prije pronađe obostrano prihvatljivo rješenje za ovaj problem.
 
Izmijenjen termin godišnje Izborne skupštine
 
Izborna skupština Udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke sa sjedištem u Zagrebu, održat će se u iduću subotu, 12. travnja, u Staroj gradskoj vijećnici u Ćirilmetodskoj ulici br. 5 (nedaleko od crkve sv. Marka na Gornjem gradu) u Zagrebu. Skupština počinje u 11 sati, a održat će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića.  Termin sjednice je promijenjen zbog posjeta predsjednika Georga W. Busha Republici Hrvatskoj.  Nakon radnog dijela  slijedi tradicionalno druženje uz srijemske tamburaše i prigodni domjenak. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika