Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dvije stvari odjednom

Moderni homo sapiens vrlo brzo prihvaća sve dobrobiti suvremenog tehnološkog napretka, kombinirajući ih s određenim uobičajenim radnjama. I, umjesto jedne, kojoj bi se nekada isključivo i jedino posvetio punom svojom pažnjom, sada joj dodaje i drugu, čineći praktični dualitetni spoj. A kako je sve to počelo...
PRELO: Nećemo ići suviše daleko u prošlost, možda samo stotinjak godina unazad, kada još nije bilo električne energije u domaćinstvima i kada su se, primjerice, žene okupljale na prelima, baveći se vještim ručnim radovima usporedo razgovarajući. Koncentracija na razgovor nije predstavljala prepreku koncentriranju na pletivo, a ugodan spoj dviju radnji donosio je dvostruki rezultat. Ugodan unutarnji osjećaj, ukoliko teme razgovora nisu bile »neugodne«, i gotov proizvod ljudskih ruku spreman za praktičnu uporabu.
TV I KINO: A onda je, u gotovo svako kućanstvo, stigla »struja« i koji decenij kasnije i njegovo veličanstvo televizijski prijamnik, koji je istodobno zamijenio potrebno društvo i neprikosnoveno zavladao velikim dijelom pažnje i vremena. Prvobitni ushit i nepomično gledanje u »magični ekran«, ubrzo je praktično počelo biti kombinirano uz prehrambene aktivnosti raznovrsnih oblika. Tajna veza ove dodatne pojave ogledala se, prije svega, u činjenici da je u većini domova »televizija« bila locirana u kuhinji (zbog poznatih praktičnih razloga), a gledateljstvo najčešće za stolom. Tako su se večernje vijesti počele gledati uz večeru, što je i danas uobičajena procedura u mnogim, primjerice, američkim domovima, što je, opet, uvjetovano tamošnjim životnim navikama. Drugi primjer, jedenja i gledanja, vezan je podjednako za tv i kino, jer ugođaj gledanja omiljenog filma ili sportskog prijenosa daleko je bolji i efektniji ukoliko se prakticira uz grickalice, slastice i osvježavajuće napitke.
GLAZBA UZ SVE:  Zahvaljujući već spomenutom napretku tehnologije glazba je postala dio naše svakidašnjice i njeno »uparivanje« uz još neku uobičajenu radnju postalo je posve normalnom pojavom. Ovisno o radnom  mjestu, a u velikom postotku gotovo na svakom, može se čuti prigušena glazba s nekog radio prijamnika. Uz glazbu se piše, čita, slika, a uz pomoć minijaturnih mp3 playera i šeće, trči ili čak i skija. Glazba je neizostavan dio brojnih rituala u kupaonama diljem svijeta, a mnogi neotkriveni pjevački talenti svoje anonimne nastupe održavaju tijekom obavljanja osnovne lične higijene.
TELEFON: Izum mobilne telefonije i dostup-nost pokretnih telefonskih aparata donijela je novu pošast ljudskom rodu i govor u pokretu je postao posve normalnom pojavom. Osobito tijekom vožnje automobilom, koji je većem dijelu populacije postao omiljenim komunikacijskim prostorom. Jer dualitet vožnje i razgovora tijekom nje, iako je zakonom prohibiran u brojnim zemljama svijeta (izuzetak je hands free opcija koju vrlo mali broj vozača prakticira), osim praktične kombinacije predstavlja i određeni statusni moment u društvu, osobito ukoliko se osoba nalazi za upravljačem luksuznijeg prijevoznog sredstva. Zaprijećena prekršajna kazna mala je prepreka željenom dvostrukom ugođaju.
BUDUĆNOST: Tko zna što nam napredak znanosti nosi u vremenima pred nama, te što ćemo u budućnosti moći usporedo raditi. Možda ćemo, na primjer, moći spavati i tijekom noćnog počinka, uz pomoć nekih sofisticiranih elektronskih naprava izravno povezanih na mozak, učiti i usporedo s odmorom stjecati nova saznanja. Zvuči nevjerojatno, ali isto tako bi i našim ženama s početka teksta, nevjerojatno zvučala sva navedena moderna dostignuća, da im je to netko ispričao na jednom prelu, prije samo stotinjak godina...                                g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika