Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Lice
 
Pacijent Pascal Coler, koji je patio od Von Reckinhausenovog poremećaja, ušao je u medicinsku povijest kao prva osoba kojoj je urađena potpuna operacija lica. Presađivanje je izvršeno s lica mrtvog donora uz prijenos kompletnog tkiva, živaca, vena i arterija. Ono što se do sada smatralo nemogućim, postalo je po prvi puta moguće u Francuskoj, gdje je ova složena operacija obavljena i ovaj medicinski uspjeh predstavlja nadu mnogim drugim pacijentima.
 
Vrijeme
 
U nedjelju, 30. ožujka, u 2 sata iza ponoći uslijedit će prijelaz na tzv. ljetno računanje vremena i tada će se kazaljke sata pomaknuti za jedan sat unaprijed. Noć između subote i nedjelje, shodno tome, bit će kraća za jedan sat, ali će zato dani postati duži.
 
Praćka
 
Čitavu godinu dana je izvjesni poljski umirovljenik uporno praćkom gađao parkirane automobile ispred svoje zgrade, stvarajući im veću ili manju štetu izbačenim kamenicama. Kada je, uz pomoć kamera, uhvaćen na djelu, pred tijelima reda se branio teorijom kako mu njihova buka i zagađenje okoliša smetaju i nerviraju ga. U pretresu njegova doma pronađeno je nekoliko praćki i puna vreća kamenja.
 
Konj
 
Jedan Amerikanac je, prilikom posjeta svom rođaku u bolnici, sa sobom poveo i rođakova ljubimca - konja, a sve u namjeri svojevrsnog pozitivnog iznenađenja. I gotovo je uspio u svojoj nakani, stigavši do trećeg kata bolnice, ali su ga tada presreli zaštitari i onemugućili u provedbi dobronamjerne geste. Naime, bolnica u kojoj se liječi njegov rođak dozvoljava »posjete« kućnih ljubimaca, no, privilegirani gosti su isključivo psi i mačke.
 
Torta
 
U povratku s proslave svog 26. rođendana jedna Njemica je doživjela prometnu nesreću u kojoj joj je život spasila, upravo, njezina rođendanska torta. Izgubivši kontrolu nad upravljačem sletjela je s ceste i snažno udarila u drvo, ali su joj zračni jastuk i kolač, koji je imala u krilu, u velikoj mjeri ublažili silinu udarca. Iako se tvrdi kako slastice »ubijaju«, ovog puta su »spasile« jedan život.
 
Dvorac
 
Krunislav Budiselić, višestruki rekorder Guinessove knjige, tijekom prošlog vikenda postavljao je još jedan novi. Slažući čokolade »Dorina«, cijeli dan je slagao najveći dvorac od čokolade, a za »materijal« je korišteno nevjerojatnih 10 tona slastica. Polovica prihoda od prodaje čokolada namijenjena je stolnoteniskoj ligi djece s posebnim potrebama.
 
Mačka
 
Jedinstvena vrsta mačaka, »Khao Manee ili tajlandska mačka s dijamantnim okom, spada u prave rijetkosti svoje vrste. Ima čisto bijelo krzno po tijelu, a karakteriziraju je dva različita oka, jedno u plavoj boji, a drugo u žutoj »dijamantskoj boji«. Njihov vlasnik posjeduje još 70 - tak primjeraka, tvrdeći kako izravno potječu od Khao Manne, koja je pripadala kralju Rami V (1868-1910)
 
Converse
 
Glasovite tenisice »Converse« ove godine slave 100. rođendan, a tijekom svih proteklih godina postale su pravim statusnim simbolom suvremenog odijevanja. Zahvaljujući Marquisu M. Converseu i njegovoj tvornici »Converse Rubber Shoe Company«, nastaloj 1908. godine u Maldenu, američka država Massachusetts, cijelo stoljeće su u »modi«. Osobito kada joj je pridodana legendarna zakrpa s oznakom »All star«.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika