Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Polenska kihavica (peludna hunjavica)

Veoma česta tegoba mnogih žitelja naših krajeva u ovo proljetno vrijeme je upravo polenska kihavica ili alergijski rinitis. To je poremećaj imunološkog sustava koji se odlikuje alergijskom reakcijom na polenski prah i druge slične materije. Postoje dva osnovna oblika polenske kihavice i to su: SEZONSKA kihavica, koja se javlja u vrijeme oprašivanja određenih biljnih vrsta, i NESEZONSKA kihavica, koja se može javiti u bilo koje doba godine.
OSNOVNI SIMPTOMI: Ukoliko vas alergijski rinitis muči tijekom proljeća vjerojatno ste alergični na polen drveća, a ukoliko je to tijekom ljeta, onda ste alergični na polen trava i korova. Osobe koje imaju nesezonski oblik polenske kihavice najčešće su alergične na jednu ili više tvari koje se mogu naći u njihovom okruženju. Takve tvari nazivamo alergenima i to su najčešće grinje, koje se nalaze u kućnoj prašini, zatim perje te sitne čestice životinjske kože, koje se ljušte zajedno s dlakom, a sve te tvari se mogu naći u – jastucima, posteljini, odjeći, zavjesama tuš-kabine, teškim zavjesama, presvlakama te debelim tepisima. Još jedan čest alergen je plijesan, koju uglavnom nalazimo na vlažnim mjestima kao što su – podrumi, kupaonice ili, pak, vlažna i trošna mjesta u kojima se živi. 
Osnovni simptom ove bolesti je kihanje, koje u ovom slučaju ima za cilj zaštititi organizam, bilo izbacivanjem alergena ili sprečavanjem njegovog prodora u organizam putem raznih tjelesnih otvora kao što su – usta, nos, nekada oči i slično. Osnovni mehanizam obrane je pojačavanje krvotoka na mjestima potencijalnog ulaska alergena, zbog čega se pokraj pojačanog lučenja iz nosa i pojačanog lučenja suza javljaju i tamni koluti oko očiju. Naime, pojačana prokrvljenost oko očiju dovodi do lividne, plavičaste boje očnih kapaka, kada te tamne kolute zovemo »alergijski podočnjaci«. Ukoliko nekog muči nesezonski alergijski rinitis može tijekom cijele godine imati tamne podočnjake, koji tada postaju i estetski problem mnogima, osobito ženama. 
Osnovni simptomipolenske kihavice koji se mogu javiti, pokraj kihanja i tamnih podočnjaka, su i – svrbež i bol u nosu, grlu, nepcu, obilan vodenkast iscjedak iz nosa, začepljenost i curenje iz nosa, slijevanje izlučevine iz nosa u grlo što izaziva kašalj, suzenje i nadražaj očiju, kongestija glave i nosa, pritisak i osjećaj punoće u ušima te umor, malaksalost i letargija.
BORBA PROTIV ALERGENA:Kao što smo više puta naglasili u ovoj rubrici, najbolji način borbe protiv alergena je upravo njihovo izbjegavanje. Oboljelim osobama se ne savjetuje izlazak iz kuće između 6 i 10 sati ujutro, osobito onim danima kada je koncentracija polena u zraku povećana, a to su vrući, sunčani i vjetroviti dani. Držite zatvorene prozore automobila i doma te, ukoliko ste u mogućnosti, uključite klima uređaje. Primjenom ionizirajućih sprejeva te novijih vrsta prečišćivača zraka moguće je uspješno ukloniti mnoge alergene iz zraka. Svakako uklonite plijesan iz vlažnih kutaka pomoću električne grijalice ili isušivača zraka. Izbjegavajte košenje trave i grabljanje suhog lišća te nastojte da trava u vašem vrtu tijekom proljeća ne bude viša od 2,5 cm, jer ćete time izbjeći njeno oprašivanje. Kako biste smanjili prisutnost grinja, uklonite sve debele tepihe, teške zastore i presvlake za namještaj, a madrace i jastuke redovito sunčajte i isprašujte. Održavajte podove čistim, izbjegavajte odjeću, posteljinu, vreće za spavanje i jastuke punjene perjem. Uz sve ovo neophodno je ojačati otpornost organizma zdravim životom, konzumiranjem zdrave hrane, redovitim tjelovježbama, uzimanjem dodatnih količina vitamina i biljnih preparata.
  Ukoliko sve ovo ne pomogne, neophodno je posavjetovati se s liječnikom, koji će vam, najvjerojatnije, pripisati neki lijek iz skupine preparata kao što su – antihistaminici, te pseudoefedrin, koji se smije uzimati samo nekoliko dana, jer kasnije može izazvati pogoršanje stanja. Sve češća je i uporaba kortikosteroidnih nazalnih sprejeva i kapi, koji mogu izazvati ovisnost, te se ne preporučuje njihova dugotrajna primjena. Najnoviji oblik terapije je imunoterapija, tj. liječenje alergijskim injekcijama, koja se, svakako, preporučuje samo kod najtežih slučajeva.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika