Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

U crkvi Svetog Križa u Somboru
Blagoslovljen kip 
svetog Josipa
Na blagdan svetog Josipa u srijedu 19. ožujka, poslije Križnog puta i svete mise velečasni dr. Marinko Stantić je u crkvi Sveti Križ blagoslovio novi kip svetoga Josipa.
»Ako zavirimo u sveto pismo vidjet ćemo da je sveti Josip čovjek koji je vrlo malo govorio. On je bio svjestan da treba naslijedovati i iščitavati Božju volju. Čak i onda kada je bio zbunjen, kada nije razumio  Božju riječ, tražio je pojašnjenje od Gospodina, a on mu je kroz san govorio što treba činiti«, rekao je u misnoj propovjedi velečasni Marinko. On je istaknuo kako i vjernici moraju marljivo i tiho zaći u Božju volju, slijediti je i ići putem svetog Josipa koji će za nas zagovarati na tom putu.
Nakon svete mise oko kipa svetog Josipa  okupili su se brojni vjernici i uputili mu molitve. Velečasni Stantić je blagoslovio kip kojeg je crkvi darovala župa, a uskoro ova crkva treba da dobije  novi oltar, jer je stari trošan i oronuo.
 Z. G.
 
Na Bijelu nedjelju održat će se 27. festival 
popularne kršćanske glazbe u Zagrebu
 
Uskrs fest 2008.
 
Najstariji festival popularne kršćanske glazbe u Hrvatskoj »Uskrs fest« održat će se na Bijelu nedjelju, 30. ožujka 2008. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Početak je u 19 sati. Na »Uskrs festu 2008.«, između ostalih, nastupit će i Vokalno-instrumentalni sastav »Proroci« iz Subotice pjesmom »Sa svjetlom u duši«. VIS »Proroci« koja okuplja mlade iz nekoliko subotičkih župa, aktivno djeluje na području Subotičke biskupije od 2006. godine. 
Da podsjetimo, na natječaj koji su raspisali Odbor Hrvatske biskupske konferencije za mlade i Hrvatski katolički radio kao organizatori Festivala, pristiglo je 68 skladbi. Dvije neovisne komisije, tekstualna i glazbena, ocjenjivale su pristigle skladbe. Zbrajanjem glasova članova komisija dobiven je redoslijed pjesama, a prvih dvadeset s najviše osvojenih bodova, među kojima je i pjesma VIS »Proroci«, bit će izvedene na »Uskrs festu 2008.« 
Glavni nositelj Festivala je Hrvatska biskupska konferencija.
J. K.
 
Na Uskrs u Sonti
Šokadija pjesmom slavila Uskrsnuće
 
Na sam dan Uskrsa, prije velike mise, u crkvi sv. Lovre u Sonti održan je tradicionalni uskrsni koncert. Vjernicima, koji su ispunili  crkvu, predstavili su se župni dječji zbor i župni zbor mladih, uz glazbenu pratnju svojega voditelja Kristine Ralbovske, te, već po tradiciji, pjevački zbor Kulturno prosvjetne zajednice Hrvata »Šokadija«. Skladno pjevanje ispunilo je crkvu i srca prisutnih, a svečanu uskrsnu misu predvodio je sonćanski župnik vlč. Dominik Ralbovsky.
I. A.
 
Za oko i dušu
 
U povodu najvećega katoličkoga blagdana, Uskrsa, likovna i etnološka sekcija Kulturno prosvjetne zajednice Hrvata »Šokadija« priredila je u prostorijama OŠ »Ivan Goran Kovačić« u Sonti tematsku izložbu radova svojih članova, te likovnih radova djece kojoj izborni predmet Hrvatski jezik s elementima kulture predaje nastavnica Kata Tadijan.  Izložba je otvorena u subotu, 22. ožujka, a tvorile su je tri cjeline. S jedne strane vidjeli smo jaja šarana raznim tehnikama, kako ona koja su uradili članovi likovnoga odjela »Šokadije«, tako i jaja koja su ukrasila spomenuta školska djeca. U centralnom dijelu prostorije dominirale su rukotvorine etnološke sekcije, od malih miljea, do stolnjaka, svi sa cvjetnim i uskrsnim motivima. S druge strane izložene su slike članova likovne sekcije »Šokadije« i crteži školske djece. Izložbu je posjetio veliki broj Sonćana i njihovih gostiju.
I. A.
 
Svetište Majke Božje na Bunariću
 
Nedjelja, 30. ožujak u 16 sati – Nedjelja Božanskog milosrđa, sveta misa i propovijed
Početak hodočašća na Bunarić.
Zaručnički tečaj
 
Zaručnički tečaj, koji je obvezan za sve koji se ove godine namjeravaju vjenčati u crkvi, započinje u ponedjeljak, 31. ožujka u vjeronaučnoj dvorani župe sv. Terezije Avilske, u Harambašićevoj 7. u Subotici s početkom u 19 i 30 sati. Tečaj će trajati do petka, 4. travnja a predavanja će držati svećenici, liječnici i bračni parovi. 
J. K.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika