Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Izložba slika Ivana Balaževića u Subotici
 
Večeras (petak, 28. ožujka) u 18 sati, u Modernoj galeriji Likovni  susret bit će otvorena izložba slika Ivana Balaževića. Balažević je rođen u Tavankutu, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, živi u Novom Vinodolskom. Priredio je preko 120 samostalnih izložbi, sudjelovao na više od 200 izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a u Subotici je posljednju samostalnu izložbu održao 1989. godine. Jedan je od rijetkih umjetnika koji uspješno stvara na više planova, te je za slikarstvo, grafiku, grafički dizajn i heraldiku primio 24 nagrade. 
»Posebno kreiran izbor najnovijih slika za postav u palači Raichle, Modernoj galeriji Likovni susret Subotica, prožet je iskustvom zvukova i boja Mediterana i nostalgijom šuma vjetrova i izmaglica Panonije. Kao sekvence filma koje izmiču, na njegovim velikim platnima, ritmizirano se nižu segmenti krajolika i bojom natopljenog neba, portreti i figure duhovito stilizirani, stisnuti u fragmente sjećanja. Smjenjuju se široke slobodno slikane plohe sa snažnim vrtlozima linija, zgusnuti pastelni nanosi sa karakterističnim prodorima svjetlosti što osvaja prostor sabijajući tamu... Naizgled racionalno komponirane slike odlikuju se dinamikom i ekspresivnošću, iščekivanjem i poetičnim spokojem... Na djelima Ivana Balaževića, spajanje suprotnosti znači ostvarenje jedinstva i punine, bogatstva i raskoši slike, a specifičan izbor vlastite simbolike čini njegova djela istodobno rječitim i zagonetnim«, navodi u katalogu izložbe ravnateljica Likovnog susreta Olga Šram. 
Izložba će se moći pogledati do 6. svibnja. 
 
U Zagrebu počeli Dani hrvatskog filma
 
U Zagrebu su u utorak počeli sedamnaesti Dani hrvatskog filma, koji će se do 30. ožujka održavati u Studentskom centru. U natjecateljskom programu bit će prikazana 123 naslova. Između 246 prijavljenih radova, izabrano je devet igranih filmova, 18 dokumentaraca, 11 animiranih filmova, devet eksperimentalnih filmova, 56 namjenskih filmova i 20 glazbenih spotova. U popratnom programu prikazat će se filmovi s prošlogodišnjeg festivala u Puli, najbolji filmovi 90-ih prema izboru filmaša, hommage Zoranu Tadiću i Anti Peterliću. Održat će se i izložba fotografija Tomislava Pintera, dobitnika ovogodišnjeg »Oktavijana« za životno djelo, te izložba filmskih karikatura Stiva Cinika.
 
Srbijanska kazališta na 
»Naj, naj, naj festivalu« u Zagrebu
 
U organizaciji Gradskog kazališta Žar ptica, u Zagrebu se od 25. do 30. ožujka održava 8. međunarodni »Naj, naj, naj festival«, na kojemu će djeca moći vidjeti petnaestak dječjih predstava hrvatskih te kazališta iz Belgije, Litve, Francuske, Slovenije i Srbije (Pozorište Pinokio – Zemun i Pozorište Boško Buha – Beograd).
Nakon pet festivalskih dana stručni žiri, sastavljen od uglednih kazališnih kritičara, na zatvaranju festivala dodijelit će izvođačima nagrade u deset kategorija.
Inače, festival je utemeljen 2001. u svrhu da se najbolje predstave profesionalnih dječjih kazališta u Hrvatskoj prikažu mladoj zagrebačkoj publici u vrijeme proljetnih školskih praznika.
 
Peta smotra vojvođanske tambure u Adi 
 
S željom da njeguje instrument ovog podneblja i očuva narodni melos našega kraja, Škola za osnovno muzičko obrazovanje i vaspitanje »Bartok Bela« iz Ade ove godine je bila organizator  V. smotre vojvođanske tambure. Na smotri je sudjelovalo oko 150 redovitih i izvanrednih učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola, koji su nastupili kao solisti i orkestri, s područja Vojvodine, te gosti iz Kragujevca. Cilj smotre je sviranje tambure na tradicionalan način koristeći osnovne karakteristike vojvođanske tambure – štim i trzalicu, odnosno pero. Smotra je održana 19. ožujka. Na tamburaškoj smotri u Adi sudjelovala je Milica Lerić iz Bačkog Brega, učenica Muzičke škole »Petar Konjović« u Somboru. Kako je tamburaška smotra bila natjecateljskog karaktera, Milica je osvojila prvo mjesto u kategoriji solista, učenika četvrtog razreda Muzičke škole, a od svih prvih mjesta i u svim starosnim kategorijama, osvojila je drugo mjesto s ukupno 94 poena. Kako je uvrštena u deset najboljih solista smotre, nastupila je i u revijalnom dijelu koje je održano u večernjim satima, kada su nastupali i orkestri muzičkih škola. Milica Lerić je svirala dvije kompozicije: Šumski potočić (kompozitor A. Zverev) i Kokica (M. Nešić) uz klavirsku pratnju prof. Arlete Štrangarić Šteta. Milica je učenica šestog razreda O. Š. »Moša Pijade« u Bačkom Bregu, te redovita članica HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević«.
M. T.
 
Premijera »Đuvegija« u Somboru
 
Poslije nešto više od mjesec dana nakon nastupa Dramske sekcije HKUD-a »Vladimir Nazor« na »Danima pučkog teatra« u Hercegovcu (Republika Hrvatska), predstava »Đuvegije« bit će predstavljena i u Somboru 30. ožujka u Hrvatskom domu. Početak je u 20 sati. Ovaj komad je adaptirala i režirala Marija Šeremešić na temelju jednočinke »Stidljivi mladoženja« A. Čipčića i »Mate Glupanović se ženi« nepoznatog autora. »Đuvegije« su skladna cjelina prilagođena  mentalitetu naših ljudi u izvedbi vrsnih glumaca amatera ovog kulturno-umjetničkog društva.
Z. G.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika