Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Poslednja počast Antunu Skenderoviću

U četvrtak, 20. ožujka, u Subotici je u 76. godini života, preminuo diplomirani inženjer agronomije Antun Skenderović, prvi zastupnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u Skupštini Srbije poslije uvođenja višestranačja i jedan od osnivača DSHV-a. Ova svestrana ličnost ostavila je neizbrisiv trag u svome životnom vijeku, kako u životima svojih najbližih, tako i u životu cjelokupne zajednice Hrvata u Subotici i Vojvodini. 
Na komemoraciji održanoj u subotu 23. ožujka predsjednik DSHV-a Petar Kuntić se u ime vodstva stranke osvrnuo na život i djelo Antuna Skenderovića iz profesionalnog, ali i iz osobnog kuta. 
»Ostaje nam istina da je prestao život velikog čovjeka, istaknutog poljoprivrednog stručnjaka, dragog supruga, omiljenog oca, obožavanog dide, i nadasve, stabilnog političara naše zajednice. Životni put Antuna Skenderovića je do posljednjeg trenutka bio ispunjen neumornim radom i stvaralačkom aktivnošću. Osim profesionalnih poslova, u Hrvatskoj zajednici je obnašao razne poslove, ali uvijek u samom vrhu rukovođenja. Čovjek koji je prvi u ime Hrvata, kao narodni zastupnik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, govorio onda kada nitko drugi nije smio. Čovjek koji nikada nije okrenuo leđa DSHV-u. Jedan je od osnivača Hrvatskog kulturno umjetničkog društva Bunjevačko kolo, ali u ona krizna turbulentna vremena 1971. godine«, rekao je Kuntić. 
Pregršt nada koje je imao i za ovu, 2008. godinu, ostat će, nažalost, neispunjene. Subotička sredina ostala je siromašnija za čovjeka koji je u mnogo čemu bio mjera stvari. Stvarajući ozračje za vladavinu razuma, bio je cijenjen i voljen od istomišljenika, a poštovan od suparnika. Nije pristajao povijati se ni kada je bio na crti aktualne politike, niti kada je nagrađivan za svoja djela, rekao je Kuntić.
Po riječima Petra Kuntića, bio je čovjek velikog formata, netko s kim je tek razgovor bio privilegija. Svoju zadivljujuću snagu je u čestim prijelomnim trenucima neštedimice trošio. Nema prave utjehe za gubitak ovakvoga čovjeka. Možemo se samo diviti njegovoj životnoj snazi koja je rezultirala djelima i sjećanjima koja ne blijede, rekao je predsjednik DSHV-a, Petar Kuntić na komemorativnom skupu posvećenom Antunu Skenderoviću, koji je u subotu održan u prostorijama stranke. 
Antun Skenderović pokopan je u utorak, 25. ožujka, na Kerskom groblju.
 
Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava 
 
Republička agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća i poduzetništva raspisuje javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru programa podrške razvoju i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća i poduzetnika. Zainteresirana mala i srednja poduzeća i poduzetnici mogu se detaljnije informirati i podnijeti prijavu u Regionalnom centru za razvoj malih i srednjih poduzeća i poduzetništva Subotica – smjer Otvoreni univerzitet, Trg Cara Jovana Nenada 15, telefon 024/554-107. Kontakt osoba je Ivana Mamužić, e-mail – ivanamamuzic@gmail.com. 
Javni poziv je otvoren do 14. travnja. 
 
Novi USAID programi
 
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) službeno je najavila početak implementacije dva nova projekta u ukupnom iznosu od cca 39 milijuna dinara iz oblasti razvoja konkurentnosti i agrobiznisa. U oba projekta bit će uključeni partneri (tvrtke, asocijacije, NVO) zainteresirani za suradnju u identificiranim oblastima. Potencijalni partneri zainteresirani za USAID Projekt za razvoj konkurentnosti mogu ostvariti kontakt preko office@compete.org.yu, dok potencijalni partneri zainteresirani za USAID Agrobiznis projekt mogu ostvariti kontakt preko office@agrobiznis.net. 
 
Regresiranje repromaterijala za površine 
do 100 hektara po gazdinstvu
 
Iz Regionalne privredne komore Subotica obavještavaju sva registrirana poljoprivredna gazdinstva fizičkih i pravnih osoba da, počevši od 29. ožujka 2008. godine, imaju pravo, podnošenjem zahtjeva Upravi za trezor prema mjestu upisa poljoprivrednog gazdinstva, ostvariti pravo na regresiranje repromaterijala za površine do 100 hektara po gazdinstvu.
  Navedena Uredba će se primjenjivati osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS, odnosno od 29. ožujka 2008. godine i suštinski predstavlja regresiranje repromaterijala i to – dizel goriva, mineralnih gnojiva i deklariranog sjemena. Potrebno je istaći da se regresiranje odnosi na površine do 100 hektara po prijavi pravne i fizičke osobe, što, svakako, ne može u potpunosti zadovoljiti velike proizvođače, ali je, ipak, značajno pomicanje u odnosu na ranije godine – navodi se u priopćenju RPK Subotica.
 
»Čitam i skitam«
 
Završna svečanost kviza »Čitam i skitam« održat će se na Međunarodni dan dječje knjige, u srijedu 2. travnja, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Na javnom izvlačenju bit će dodijeljeno 100 nagrada, među kojima je 30 glavnih, 30 utješnih, 30 simboličnih i 10 posebnih.
Organizatori pozivaju sve sudionike kviza, koji su predali popunjene upitnike, da budu nazočni javnom izvlačenju nagrada. Početak je u 12 sati.
Uređuje: J. K.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika