Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zaštita individualnih i kolektivnih prava

Institucija pučkog pravobranitelja ili izvorno ombudsmana, po prvi put je uspostavljena još davne 1809. godine odlukom švedskog parlamenta u namjeri nadgledanja izvršne vlasti u postupcima provođenja zakona. Općina Subotica je 2002. godine donijela odluku o ustanovljavanju pučkog pravobranitelja, a  Zlatko Marosiuk je na ovu dužnost izabran u svibnju 2006. godine.
Institucija pučkog pravobranitelja još uvijek je, većim dijelom, praktički nepoznata u široj javnosti. Što, u biti, predstavlja djelokrug Vašeg osnovnog angažmana?
Osnovna zadaća pučkog pravobranitelja je zaštita individualnih i kolektivnih prava i interesa građana, kontroliranje primjene zakona i drugih propisa u radu uprave i javnih službi glede zakonitosti, usuglašenosti i efikasnosti njihova postupanja. Pučki pravobranitelj je posve samostalan i neovisan o bilo kojem tijelu uprave, a svi kojima se obrati dužni su surađivati s njime. Biraju ga skupštine općina na mandat od pet godina.
U kojim slučajevima pučki pravobranitelj može biti od pomoći osobama koje mu se obrate?
U prvom redu to su slučajevi u kojima općinska tijela uprave ili, primjerice, organizacije koje obavljaju javne poslove a čiji je osnivač općina: ne poštuju propisani postupak, pogrešno primjenjuju zakone i druge propise na štetu stranke, neopravdano dugo vode postupak, ne izvršavaju donesene odluke, uskraćuju tražene informacije i dr.
A kada nije u mogućnosti djelovati ili intervenirati?
Važno je znati kako djelokrug rada pučkog ombudsmana vrijedi isključivo za rad tijela uprave (sudovi, skupštine općina) i ne može intervenirati ukoliko se određena predstavka ne odnosi na njihov rad. Također, do interveniranja ne može doći i ukoliko nisu iscrpljeni svi redoviti pravni lijekovi, ukoliko predstavka nije podnesena u roku od jedne godine od dana učinjene povrede, kada je već podnesena predstavka o istom slučaju, a nisu podneseni novi dokazi i ukoliko predstavka stranke ne sadrži njene osobne podatke i potpis.
Na koji Vam se način i gdje može obratiti stranka koja smatra da su joj zakinuta određena prava?
Ured pučkog pravobranitelja se nalazi na prvom katu Gradske kuće u Subotici i svaki građanin koji nalazi kako su mu, u postupanju uprave ili tijela kojima je osnivač Skupština Općine, povrijeđena prava i slobode ima mogućnost traženja odgovarajuće pomoći u konkretnom slučaju. U razmatranje će se uzeti isključivo pritužbe podnesene u pismenom obliku, sa svim potrebnim osobnim podacima podnositelja, kao i opis samog slučaja, te osobno viđenje potencijalnog rješenja nastalog problema. Cijeli postupak je povjerljive prirode i na osobni zahtjev stranke njeni podaci mogu ostati anonimni. Ukoliko je stranka spriječena sama podnijeti pritužbu, umjesto nje je može podnijeti i njen zakonski zastupnik, ali uz pismeno ovlaštenje, kao i neka treća osoba, udruga ili organizacija.
Kakav je daljnji postupak nakon zaprimanja određene pritužbe?
Ured evidentira svaku zaprimljenu pritužbu i pismeno potvrđuje njen primitak. Ukoliko ocijeni kako je ona utemeljena, slijedi pokretanje istrage tijekom koje dolazi do stupanja u kontakt s tijelom ili službom na koju se žalba stranke odnosi. Isti su dužni, u roku od 15 dana nakon obraćanja, odgovoriti i pismeno iznijeti svoje mišljenje. Na osnovi priloženog  po potrebi se obavlja daljnja istraga i tijekom nje je svatko dužan omogućiti pristup potrebnoj dokumentaciji. Ukoliko tijelo ili služba na čiji se rad odnosi pritužba otkloni povredu, postupak se obustavlja, u protivnom pučki pravobranitelj sačinjava preporuku ili prijedlog o načinu rješavanja. Ako, nakon predviđenog roka od 15 dana, navedeno tijelo ili služba ne postupe po preporuci, izvješćuje se tijelo koje obavlja nadzor nad njihovim radom i od istog se traži daljnja intervencija u povodu rješavanja određenog slučaja.
Što se događa ukoliko niti nakon svih interveniranja nepravilnost iz pritužbe ne bude otklonjena?
Pučki pravobranitelj cijeli slučaj unosi u godišnji izvještaj i ukazuje Skupštini Općine Subotica i javnosti na one koji ne poštuju ljudska prava. Također, kada govorimo o općim ovlastima ove institucije, vrijedi napomenuti kako pučki pravobranitelj ne može zapovijedati ili zabranjivati, te kako njegove preporuke nemaju izvršnu ili obvezujuću moć. Funkcija autoritativnog djelovanja ogleda se u argumentaciji i javnom iznošenju slučajeva kršenja prava i sloboda. Konačno, postoji mogućnost djelovanja po službenoj dužnosti, kada se dođe do saznanja o pojavama koje bi mogle dovesti do kršenja prava i sloboda većih razmjera.
Kao primjer praktičnog rješavanja problema mogao bi se spomenuti slučaj u subotičkoj OŠ »Matko Vuković«.
Na inicijativu jednog od roditelja iz OŠ »Matko Vuković«, republički ombudsman je bio izviješten o problemu realiziranja nastave iz nekoliko predmeta na hrvatskom jeziku, potom smo i mi, na općinskoj razini, bili kontaktirani i uključili se u rješavanje ovog problema. Organizirali smo sve susrete u samoj školi, tiskovnu konferenciju u našim prostorijama i, prema našim informacijama, nakon reakcija republičkog ombudsmana svi sporni natječaji su prošli, a nastava se odvija neometano.
S kojim se pritužbama najčešće susrećete na teritoriju Općine Subotica i na čega se one najviše odnose?
U najvećoj mjeri pritužbe se odnose na područje radnog prava u situacijama kada radnici bivaju uskraćeni za ostvarivanje svojih zagarantiranih prava. Tu bih naglasio odličnu suradnju koju imamo s općinskom inspekcijom rada i sa sindikatima u nastojanju zajedničkog rješavanja određenih problema s kojima nam se javljaju naši sugrađani.
Osim svog djelokruga rada sudjelujete li još u nekim projektima kojima se nastoji pomoći osobama slabijeg financijskog stanja?
Trenutačno smo uključeni u dva projekta koji se realiziraju na teritoriju naše općine. Prvi projekt je realizacija besplatne pravne pomoći, koji se financira iz sredstava IV Vojvodine, donacije katalonskog ombudsmana i jednim dijelom općinskih sredstava. Drugi projekt u koji smo uključeni je medijacija, tj. posredovanje u mirnom rješavanju sukoba, osobito iz razloga što u našem uredu radi, kao zamjenica pučkog pravobranitelja, i Olga Vujkov, licencirana medijatorica.                                                            
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika