Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Komplicirane igre oko Radio Sombora

SOMBOR – Otkako je privatiziran jedan od najstarijih medija u Srbiji – Radio Sombor, ovaj kolektiv je zapao u veoma tešku situaciju. Zaposleni s novim poslodavcima nisu zaključili ugovore o radu, zarade se neredovito isplaćuju, a sve obveze, koje je novi vlasnik dobio kupovinom Radio Sombora, nisu ispoštovane. Na pres konferenciji održanoj u srijedu, 19. ožujka, u prostorijama Informativnog centra Sombor Siniša Stričević, povjerenik Sindikata u Radio Somboru je rekao: 
»Za gotovo pet mjeseci nitko od strane vlasnika i gazda nije posjetio radio postaju, niti se susreo sa zaposlenima. Molimo da se hitno prekine ovako sramna privatizacija jedne od najstarijih postaja u Srbiji, čiji je status sada doveden pred raspad,  a dvadeset jedan zaposleni ispod ruba životne egzistencije.«
Sindikat zaposlenih u Radio Somboru uputio je pismo Ireni Vuksanović, vlasnici ovog radija, sa zahtjevom da se sazove javna sjednica Upravnog odbora, ali do sada nije dobiven nikakav pisani odgovor, a u međuvremenu je Irena Vuksanović s nekoliko zaposlenih u Radio Somboru neformalno razgovarala. Predsjednik Izvršnog odbora Sindikata Stipan Benić je pročitao dopis Irene Vuksanović Agenciji za privatizaciju, u kome ona navodi da je izvršila sve obveze predviđene ugovorom o privatizaciji, te kako je spremna poništiti kupoprodajni ugovor, uz uvjet da joj se vrate sredstva uplaćena Agenciji. Stipan Benić je rekao da ne postoji proračunska stavka na osnovu koje zaposleni mogu dobiti zarade i vratiti se u status javnog poduzeća. On je naveo da je ovdje u pitanju nekakva vrlo komplicirana igra, koja se, kako mu se čini, igra i dalje.
 Z. G.
 
 
Uznemirujući letci u Somboru
Tko je zatajio?
SOMBOR – Nakon grafita šovinističke sadržine na katoličkim crkvama u Somboru, razbijenih izloga, javnog pozivanja na bojkot pekarnica i besplatne podjele kruha i kifli ispred pekarnica i radnji, čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalnosti, građani  somborskog naselja Selenča su u četvrtak, 20. ožujka, u svojim poštanskim ormarićima zatekli letke na kojima stoji napisano: »Zar i posle svega da kupujemo u njihovim pekarama? – Bojkot!«. Prije tri tjedna Sombor je bio u žiži javnosti kada je grupa građana ispred pekarnica čiji su vlasnici Albanci besplatno dijelila kruh i kifle. Akcija je osuđena i pokrenuta protuakcija »Na burek kod dva brata«, koju je organizirala inicijativa nevladinih organizacija »Građanska Vojvodina« uz podršku direktora Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandra Popova, šefa Ureda Helsinškog odbora za ljudska prava u Novom Sadu Pavela Domonjia, predsjednika nevladine udruge »Otvoreni licej« dr. Gojka Miškovića, predsjednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinka Gruhonjića, predsjednika Općine Sombor Jovana Slavkovića i političara pojedinih stranaka. Nakon protuakcije prekinuta je i akcija »nepoznatih« građana, ali izgleda ne zadugo. 
Predsjednik Srbije Boris Tadić zatražio je u četvrtak, 20. ožujka, hitnu istragu mjerodavnih državnih tijela kako bi se pronašli organizatori i inspiratori akcije bojkota kupovine u pekarnicama, čiji su vlasnici Albanci i Goranci koji žive u Somboru. U priopćenju pres službe predsjednika Srbije priopćeno je kako je predsjednik Tadić osudio takve šovinističke akcije protiv građana Sombora i zatražio da  se  svaki oblik ovakvih pritisaka ubuduće spriječi.
»Svaki građanin Srbije ima ista prava pred Ustavom i zakonom, bez obzira na nacionalnu, vjersku i rasnu pripadnost. Svaki građanin Srbije ima pravo mirno živjeti i raditi i prehranjivati svoju obitelj i nitko mu to pravo ne smije oduzeti«, naglasio je Boris Tadić pozvavši građane Sombora da ne nasjedaju na ovakve provokacije i da očuvaju duh tolerancije i dobrosusjedskih odnosa, koji su njegovani tijekom povijesti. Povodom pojave letaka koji pozivaju na bojkot albanskih pekarnica i radnji u petak, 21. ožujka, priopćenjem se oglasio i predsjednik Općine Sombor dr. Jovan Slavković rekavši: »U Somboru se putem nepotpisanih letaka ponovno oglasila grupa koja poziva na bojkot nekih naših sugrađana i njihovih radnji samo zbog nacionalne ili vjerske pripadnosti. Ova pojava prelazi granice dobrog ukusa, mjere i civiliziranog ponašanja i ozbiljno narušava Ustav i zakon ove zemlje zagarantiran na pravu građana. U našem gradu ne postoje i ne smiju postojati građani prvog i drugog reda, jer ovakva podjela nagovještava nemila sjećanja. Apelujem na sve naše građane da ignoriraju ove sramne poruke koje prljaju duh ovog grada i njegove  sredine, koje se rugaju vjekovnom naslijeđu međusobne tolerancije i poštovanja i koje među građane unose nemir i pitanje: tko je sljedeći? Zahtijevam od mjerodavnih državnih tijela i policije da hitno stanu na put ovom opasnom širenju rasne, nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, koja se na ovaj način potpiruje u Somboru, ali i u cijelom našem području.«
Ovdje se mora nametnuti pitanje – kako je moguće da se do dana kada je ovaj tekst napisan nije pronašao niti jedan počinitelj nedjela, koja su u proteklom periodu zadesila Sombor? Kako je moguće da nisu pronađeni akteri besplatne podjele kruha i kifli, iako ih je pola grada vidjelo? Tko je zatajio i što je sljedeće?
 Z. Gorjanac
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika