Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Počela izborna utrka

Izborne radnje za parlamentarne izbore započele su 14. ožujka, a krajnji rok za predaju izborne liste je 27. travnja. Za podnošenje liste obvezno je dostaviti najmanje 10.000 sudski ovjerenih potpisa birača. Odlukom Republičke izborne komisije tijekom prošlih parlamentarnih izbora, za stranke i koalicije stranaka političkih manjina potrebno je prikupiti najmanje 3.000 sudski ovjerenih potpisa građana. Predsjednik Srbije Boris Tadić raspustio je 13. ožujka Skupštinu Srbije i raspisao izvanredne parlamentarne izbore za 11. svibnja, za kada su ranije zakazani pokrajinski i lokalni izbori.
Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, kao najviše zastupničko tijelo, ima 120 zastupnika. Po proporcionalnom izbornom sustavu u Vojvodini, kao jednoj izbornoj jedinici, izabrat će se 60 zastupnika na osnovi liste političkih stranaka, koalicija političkih stranaka i grupa građana, dok će po većinskom izbornom sustavu biti izabrano također 60 zastupnika, između pojedinačno utvrđenih kandidata u 60 izbornih jedinica. Lokalni izbori će biti održani po proporcionalnom izbornom sustavu sa cenzusom od pet posto, ali taj cenzus, koji određuje izborni prag, ne važi za stranke i koalicije nacionalnih manjina, jer se izbor zastupnika političkih stranaka manjina vrši prema tkz. prirodnom pragu, čime se omogućava njihova razmjerna zastupljenost u općinama s mješovitim nacionalnim sastavom.
HRVATSKE STRANKE NA IZBORIMA: Koalicija »Za europsku Suboticu – Boris Tadić – DS – G17 PLUS – DSHV - SDP« predala je Izbornoj komisiji grada listu kandidata za zastupnike prošle subote, 22. ožujka, s pratećom dokumentacijom, koju je podržalo 2157 građana. Lista je istog dana i potvrđena od strane Izborne komisije grada. Prvi na listi od 66 kandidata za zastupnike u budućoj gradskoj skupštini je dr. Oliver Dulić. 
Koaliciju čine – Demokratska stranka, G17 plus, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Sandžačka demokratska partija, a na listi su zastupljeni i predstavnici Općinske udruge umirovljenika i Saveza invalida rada iz Subotice.
Ovo je prva lista kandidata za vijećnike koja je u Subotici podnijeta za buduće lokalne izbore 11. svibnja, pa će na glasačkim listićima biti pod brojem 1, kao i liste kandidata za zastupnike u skupštinama Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srbije. Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić kaže kako je i ova stranka aktivno sudjelovala u skupljanju potpisa za predaju izbornih lista. 
DSHV će na svim izbornim razinama nastupiti u koaliciji s DS-om i G17 plus, dok će, prema riječima predsjednika Demokratske zajednice Hrvata Đorđa Čovića, ova stranka s hrvatskim predznakom nastupiti samostalno na lokalnim izborima u Subotici, a na pokrajinskim izborima DZH-a će izaći u koaliciji na listi »Zajedno za Vojvodinu – Nenad Čanak«.
PREDAJA IZBORNIH LISTA: Izborna utrka je počela, u tijeku je predaja izbornih lista, kao i izborne kampanje političkih stranaka. Koalicija »Za europsku Srbiju – Boris Tadić« predala je RIK-u izbornu listu s 250 kandidata za narodne zastupnike. Na listi Demokratska stranka ima 166 kandidata, među kojima se nalazi i kandidat DSHV-a Petar Kuntić, G17 plus ima 60 kandidata, a Sandžačka demokratska partija, Srpski pokret obnove i Liga socijaldemokrata Vojvodine po 8 kandidata. Prvi na listi je predsjednik Političkog savjeta DS-a Dragoljub Mićunović, a ostali kandidati su poredani po azbučnom redu. Ova koalicija traži podršku građana za pobjedu europske Srbije i uspostavljanje stabilne države, koja brani svoj teritorijalni integritet.
LDP je također predao Republičkoj izbornoj komisiji izbornu listu »Liberalno-demokratska partija – Čedomir Jovanović«. LDP navodi da na buduće izbore izlazi s jasnim ciljem da zemlju vrati na put na kojemu je tragično zaustavljena 12. ožujka. Glas za Liberalno-demokratsku partiju je glas za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer je Srbiji mjesto u Europskoj Uniji, poručio je LDP. 
Srpska radikalna stranka predala je RIK-u izbornu listu za parlamentarne izbore. Prvi na listi je predsjednik stranke Vojislav Šešelj, a na drugom mjestu zamjenik predsjednika SRS-a Tomislav Nikolić. Srpska radikalna stranka izaći će samostalno na svibanjske izbore na svim razinama.
Pokrajinskoj izbornoj komisiji predana je lista »Za europsku Vojvodinu – DS, G17 plus - Boris Tadić«. Osim kandidata DS-a i G17 plus na listi se nalaze i predstavnici svih nacionalnih manjina, koje žive u Vojvodini, a nositelj liste je predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić.  
Također je predana i izborna lista »Zajedno za Vojvodinu – Nenad Čanak« za izbor zastupnika u Skupštinu Vojvodine. Zamjenik predsjednika LSV Bojan Kostreš prvi je na listi ove koalicije, a na listi se nalaze kandidati Lige socijaldemokrata Vojvodine, Demokratske Vojvodine, Socijaldemokratske partije Vojvodine, Vojvođanskog kluba, Vojvođanske alternative, Alijanse vojvođanskih Rumunja, Demokratske zajednice Hrvata i Konfederacije sindikata Vojvodine. 
Koalicija SPS-PUPS-JS predstavila je na početku izborne utrke ključne programske principe za zajednički nastup na parlamentarnim izborima. Predsjednici ovih stranaka rekli su da će se zalagati za očuvanje nacionalnih interesa, socijalnu pravdu i ekonomski razvoj. Predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić je rekao da je SPS za ulazak u Europu, ali ne po svaku cijenu.
Koalicija DSS-NS počela je predizbornu kampanju u Moravičkom okrugu. Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica rekao je da su pred Srbijom važni ciljevi: očuvanje Kosova i Metohije, nastavak pregovora s EU i inzistiranje da Srbiju prihvati kao cjelovitu državu, te borba protiv korupcije i ekonomski prosperitet, a predstojeći izbori su, prema riječima predsjednika Nove Srbije Velimira Ilića, prilika da se »žito odvoji od kukolja«. 
Priredio: Z. Sarić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika