Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Počinje upis učenika u osnovnu školu

Prema našim saznanjima, prijava za upis učenika u prvi razred osnovnih škola počinje 1. travnja. Paralelno s upisom u srpske i mađarske odjele, teći će upis učenika i u hrvatske odjele. Prijave za upis učenika u hrvatske odjele, prema dosadašnjoj praksi, primat će se u sljedećim osnovnim školama s područja Subotice: »Sveti Sava«, »Ivan Milutinović«, »Matko Vuković« u gradu, te u osnovnim školama »Ivan Milutinović« u Maloj Bosni, »Vladimir Nazor« u Đurđinu i »Matija Gubec« u Tavankutu. Međutim, i u svim drugim mjestima bit će otvoreni hrvatski odjeli ukoliko se prijavi dovoljan broj učenika, koji se žele školovati na hrvatskom jeziku. Ove godine u osnovnu školu upisuju se djeca rođena 2001., kao i ona koja su rođena u siječnju i veljači 2002. godine.
M. T.
 
Vojvodina nastavlja pomoć 
Srbima u Hrvatskoj
Direkcija za robne rezerve Vojvodine, u koordinaciji s Fondom za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim osobama uputila je kamion humanitarne pomoći namijanjene Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Eparhiji dalmatinskoj i manastiru Krka u Šibeniku. 
Pomoć u vrijednosti do 630 tisuća dinara sadrži hranu i sredstva za higijenu (brašno, grah, mesni narezak, jetrene paštete, tunjevine, deterdžent za pranje i tečnost za pranje posuđa). 
Prema riječima direktora Direkcije za robne rezerve Vojvodine Tome Jašanova, pomoć je upućena radi osiguravanja uvjeta za rad Bogoslovije Sveta tri jerarha, pri manastiru Krka, koja je osnovana 1615. godine. Bogoslovija s malim prijekidima postoji skoro 400 godina, a trenutačno u Bogosloviji ima oko 50 učenika koji se školuju i žive u internatu.
Jašanov je dodao i kako je ova pomoć, jedna u nizu koje će pokrajinska vlada preko Srpskog demoktarskog foruma uputiti Srbima koji žive u Hrvatskoj. 
 
Opljačkana beogradska Idea
U trgovačkom centru Idea u Beogradu na katolički se Uskrs dogodila oružana pljačka. Kako je priopćila beogradska policija, tri nepoznate, maskirane osobe razoružale su zaštitare i uz prijetnju oružjem, iz vozila otele četiri vreće sa za sada neutvrđenom količinom novca. Potom su pobjegli vozilom s ukradenim pločicama i kasnije ga zapalili u Šajkaškoj ulici.
Hrvatski mediji objavili su neslužbene informacije da se radi o iznosu od 12 milijuna dinara, odnosno 1 milijun kuna. Idea je trgovački lanac u zajedničkom vlasništvu beogradske Delte i hrvatskog Agrokora.
Istraga je u tijeku.
 
 
Skupština »Jelačića«
Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Jelačić« iz Petrovaradina u petak 28. ožujka održat će Izbornu godišnju skupštinu. Na sjednici će se, osim izbora novog saziva Upravnog i Nadzornog odbora, usvajati i izvješće o radu i stanju u udruzi, financijsko izvješće, te plan rada za 2008. godinu.
Skupština će se održati u prostorijama »Jelačića« u Petrovaradinu, u Štrosmajerovoj 20. Početak je u 18 sati.
 
Izborna skupština Udruge protjeranih Hrvata
 iz Srijema, Bačke i Banata
Udruga protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata sa sjedištem u Zagrebu, u subotu 5. travnja održat će u Izbornu skupštinu. Skupština će se održati u Domu Hrvatske vojske »Zvonimir«, Stančićeva 6. Početak je u 11 sati.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika