Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svijest Vojvođana na visokoj razini

Osuđena izjava dužnosnika SRS-a Milorada Mirčića, kako postoji opasnost od izbijanja incidenata u dijelovima Vojvodine gdje žive pripadnici mađarske nacionalne manjine kada Republika Mađarska prizna neovisnost Kosova
Odbor za sigurnost Skupštine Vojvodine razmatrao je prijedlog zastupničkog kluba Saveza vojvođanskih Mađara, koji je na sjednici Skupštine Vojvodine 18. ožujka obrazložio potpredsjednik Skupštine Sándor Egeresi. Egeresi je reagirao na izjavu visokog dužnosnika Srpske radikalne stranke Milorada Mirčića, prenesenu u medijima, kako postoji opasnost od izbijanja incidenata u dijelovima Vojvodine gdje žive pripadnici mađarske nacionalne manjine kada Republika Mađarska prizna neovisnost Kosova i zatražio da se hitno sazove Odbor za sigurnost i zauzme stav o toj izjavi. 
Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali: potpredsjednik Skupštine Vojvodine Sándor Egeresi, predsjednici zastupnički klubova SVM-a dr. Tivadar Tot, PSS-a dr. Tihomir Simić, DSS-a dr. Velibor Radusinović, te predstavnici MUP-a Srbije Miladin Kuribak i Dragomir Obradović, Odbor za sigurnost je na sjednici održanoj u Novom Sadu u utorak 25. ožujka osudio spomenutu izjavu visokog dužnosnika SRS-a. 
U priopćenju objavljenom nakon sjednice, kaže se kako je ocijenjeno da je u Vojvodini stabilna situacija glede mađunacionalnih odnosa, a po riječima predstavnika MUP-a Srbije u posljednje vrijeme bilježi se manji broj konflikata na nacionalnoj osnovi. 
Članovi Odbora su se složili da državna tijela Srbije, odnosno MUP-a, trebaju i dalje kao i do sada raditi svoj posao na očuvanju sigurnosti svih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. U raspravi je potencirano kako su građani Vojvodine pokazali svoju visoku svijest i tako pridonijeli očuvanju stabilnih međunacionalnih odnosa u Vojvodini. Predsjednik Odbora Tomislav Bogunović je istaknuo kako ne treba podcjenjivati građane Vojvodine koji su svjesni koju vrijednost ima očuvanje stabilnih međunacionalnih odnosa i duha tolerancije u Vojvodini i apelirao na MUP, političke stranke i medije da u predstojećoj kampanji za svibanjske izbore pridonesu da ovakve teme ne budu dio predizbornih kampanja. Bogunović je rekao kako izjavu dužnosnika SRS-a treba ozbiljno shvatiti jer pridonosi uznemiravanju javnosti i kao takva možda spada u domenu rada javnog tužiteljstva. 
Iako bi ovo trebala biti posljednja sjednica Odbora za sigurnost u ovom sazivu Skupštine, članovi Odbora su se složili da će do izbora nove Skupštine po potrebi reagirati na svaku sličnu situaciju. 
Z. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika