Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Crveno
 
Skupina britanskih znanstvenika, usporednom metodom analize stigla je do zaključka kako je crvena boja nogometnih majica u uskoj vezi s uspjesima momčadi koje ovu boju imaju za osnovu na njima. Klubovi poput Liverpoola, Arsenala i Manchester Uniteda su godinama u vrhu otočkog i europskog nogometa, a crvenilo njihovih dresova očituje izvornu agresivnost koja krasi karakter ove boje. Ne zaboravimo, i nogometna reprezentacija Hrvatske ima dominantno crveno u svojim prepoznatljivim »kockicama«.  
 
Muzej
 
U rujnu ove godine trebali bi početi radovi na uređenju prvog dječjeg muzeja u Hrvatskoj. »Ivanina kuća bajke«, kako bi se ova nesvakidašnja institucija zvala, planirana je u Ogulinu, rodnom mjestu Ivane Brlić-Mažuranić, glasovite hrvatske književnice iz čijeg su pera »izašle« brojne nezaboravne priče za najmlađe. Prema izvornoj zamisli muzej bi predstavljao spoj vizualnog i zvučnog doživljaja, u kojemu bi, primjerice, posjetiteljima priče i bajke pripovijedala stabla, dočaravajući duh i ozračje vremena u kojemu su nastajale.
 
Shuttle
 
Svemirski shuttle »Endeavour« nalazi se u dvotjednoj misiji tijekom koje se opskrbljuje međunarodna svemirska postaja, a za potrebe stvaranja golemog japanskog znanstvenog laboratorija u kojeg je uloženo čak 6,7 milijardi dolara. Prema planovima postaja bi trebala biti završena 2010. godine, a o njenom vanjskom dijelu trebao bi se brinuti 200 milijuna dolara vrijedan kanadski dvoručni robot »Dextre«. Tijekom misije planirano je čak 5 »svemirskih šetnji«, što bi trebalo biti najviše u dosadašnjoj povijesti ovakvih misija. 
 
Naočale
 
Japanski znanstvenici usavršavaju revolucionarni izum »naočala za zaboravne osobe«, optičkog pomagala koje bi svojim vlasnicima pomagalo u brojnim neugodnim situacijama, svojstvenim trenutačnim oblicima amnezije glede pronalaženja mnogih sitnica iz svakodnevice, poput ključeva, daljinskog upravljača ili novčarke. Uz pomoć malene kamere, procesora i zaslona, ovakve »pametne« naočale bit će u mogućnosti snimiti vidokrug osobe na čijim se očima nalaze, pohraniti zabilježeni materijal u memoriju jačeg procesora smještenog na zatiljku i, za slučaj potrebe, svome vlasniku »izvrtjeti« traženi materijal. Također, zahvaljujući svojoj memoriji riješit će problem prepoznavanja poznatih osoba čijeg se imena trenutačno ne možemo sjetiti, izbjegavajući neugodnost ovakve situacije.
 
San
 
Znanstveno je utvrđeno kako muške osobe koje spavaju manje od pet sati dnevno imaju znatno veći rizik od pretilosti, ali i dobivanja dijabetesa. Uzročno povezana je i uvećana potreba za visoko kaloričnom hranom, kao svojevrsni nadomjestak manjku noćnog odmora. Istraživanje je obavljeno na više od 21.000 ispitanika.
 
Air bag
 
Osim već postojećih zračnih jastuka za automobile, nedavno je promoviran i »air bag« za ljubitelje snježnih sportova. Naime, svake godine prijeteće lavine na planinskim skijalištima i zimovalištima odnesu brojne živote osoba koje se nađu pod njenim naletima. Izumom »snowpulsa«, kako je nazvan, unesrećene osobe imat će znatno više šansi za preživljavanje, a promocija je održana Verbier ski resortu u Švicarskoj.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika