Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

U crkvi Isusova Uskrsnuća u Subotici
Obilježena 75. obljetnica
Na Cvjetnicu, u župi Isusova Uskrsnuća, 16. je ožujka ostvaren ambiciozni plan biskupa mons. Lajče Budanovića – posveta novih slika na oltaru, slikara Lajče Vojnić Zelića. Time je dodan značajan detalj obilježavanju 50. obljetnice smrti biskupa Lajče Budanovića, 16. ožujka 1958. godine. Crkva Isusova Uskrsnuća, u narodu poznata kao »Mala crkva«, nekada je bila planirana postati katedralom, a prije 75 godina dao ju je izgraditi upravo biskup Lajčo Budanović. Planiranoj katedrali uskraćen je njen finalni izgled, pa je ostala bez lađe, dva tornja i kupole izvana, a iznutra i bez tri mozaika: Uskrsnuće Isusovo, Uskrsnuće Lazarovo i Uskrsnuće svih nas. Ondašnji župnik mons. Matija Zvekanović dao je Zlatku Šuletiću iz Zagreba izraditi, u tehnici ulje na platnu, sliku koja oslikava Uskrsnuće Isusovo. Do danas je na oltaru postojala samo ova slika. Župljanin i poznati subotički slikar Lajčo Vojnić Zelić, naslikao je ostale dvije slike – Uskrsnuće Lazarevo i Uskrsnuće svih nas,  u istoj tehnici. Slike su uspješno oslikane uz stručnu pomoć Olge Šram. Velika zasluga za privođenje kraju ambicioznog plana biskupa Lajče Budanovića, osobito pripada župniku župe Isusova Uskrsnuća vlč. Beli Stantiću, koji je bio glavni koordinator ovoga događaja. Svečanim otkrivanjem slika, subotički biskup, mons. dr. Ivan Penzeš blagoslovio je i predao za javno štovanje ove dvije nove slike, te ujedno otvorio novu jubilarnu 75. obljetnicu ove crkve. 
A. Piuković
 
Snaga osobne molitve
 
Prošlog je ponedjeljka, 17. ožujka, u Hrvatskom domu u Somboru održana posljednja korizmena tribina na temu »Duh Sveti i osobna molitva«. Ovoga puta predavač je bio dr. Marinko Stantić, župnik župe sveti Križ u Somboru i sveti Nikola Tavelić na Bezdanskom putu. Župnik Stantić je naglasio kako je najveća molitva sveta misa, odnosno euharistija, ali postoje i drugi načini molitve. Jedan od načina je i osobna molitva, kada svojim riječima razgovaramo s Bogom. Velečasni Marinko je naveo primjere iz Biblije, gdje mnogi sveci u osobnoj molitvi razgovaraju s Bogom, a to je činio i sam Isus Krist u Maslinskom vrtu. Prilikom osobne molitve  veoma je važan stav koji će nam omogućiti da se dobro osjećamo u komuniciranju s Bogom (kleknuti, stajati, sjesti...). Velečasni Marinko je objasnio kako se možemo više približiti Bogu. Naveo je nekoliko primjera: ugasiti svijetlo, upaliti svijeću, zatvoriti oči, pustiti blagu meditativnu glazbu, gledati da nam ništa ne odvrati pozornost od molitve. Rekao je kako je preduvjet za molitvu imati vjeru i znati nešto o vjeri i nabrojao i razmotrio sedam faza osobne molitve: dolazak u Božju prisutnost, slavljenje Boga, zahvala Bogu, potpuno predanje i slavljenje, pokajanje, ozdravljenje i iskustvo ispunjenja Duha Svetoga. Velečasni Stantić je rekao kako njemu osobno u molitvi pomažu i prigodne pjesme, te je predložio nazočnima pjesme za svaku molitvenu fazu. On je naglasio da ovakva vrsta molitve nikada neće biti recitacija, već doista osobni razgovor s Bogom. 
Otac Anđelko Jozić je na koncu zahvalio svima koji su sudjelovali u organiziranju ovih tribina i svima koji su na bilo koji način pomogli. Kroz šest korizmenih tjedana održano je šest tribina čija je sveobuhvatna tema bila »Molitva u kršćanskom životu«. Tribine su glazbom propratile i uveličale sestre Dubravka i Daliborka Malenić svirajući prigodne pjesme na flauti. Nazočni u Hrvatskom domu su velikim pljeskom nagradili karmelićane i time im zahvalili na njihovu trudu, da posjetitelji tribina kroz ovo korizmeno vrijeme bolje upoznaju molitvu i približe se Bogu.
Z. Gorjanac
 
Pobožnost križnoga puta na subotičkoj Kalvariji
 
Danas, 21. ožujka, na Veliki petak, održat će se pobožnost križnog puta za sve s početkom u 10 sati. 
 
Zaručnički tečaj
 
Zaručnički tečaj, koji je obvezan za sve koji se ove godine namjeravaju vjenčati u crkvi, započinje u ponedjeljak, 31. ožujka u vjeronaučnoj dvorani župe sv. Terezije Avilske, u Harambašićevoj 7. u Subotici s početkom u 19 i 30 sati. Tečaj će trajati do petka, 4. travnja a predavanja će držati svećenici, liječnici i bračni parovi. 
J. K.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika