Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Reemitiranje kao alternativno rješenje

Kao što smo u prošlom broju pisali, prelaskom Radio Subotice na novu lokalnu frekvenciju 104,4 Mhz – nakon što je izgubila regionalnu 91,5 – dio hrvatske zajednice izvan Subotice ostao je bez mogućnosti pratiti program na svojemu materinskom jeziku.
Predsjednik HNV-a Branko Horvat je to nazvao kršenjem stečenih prava hrvatske manjine u Srbiji. 
Međutim, Republička radiodifuzna agencija (RRA) koja je donijela odluku o dodjeli lokalne frekvencije Radio Subotici, smatra kako time nisu ugrožena stečena prava pripadnika hrvatske manjine izvan Subotice. U izjavi za program na hrvatskom jeziku Radio Subotice, predstavnica za javnost RRA Jelena Kolo je rekla kako bi zajednica trebala imati svoju postaju i tražiti frekvenciju ili da program u svojoj produkciji emitira putem postojećih radijskih i TV postaja u Vojvodini. 
REAKCIJA RRA: »Odlukom RRA o dodjeli frekvencija ne umanjuju se ničija stečena prava na informiranje. Nacionalne manjine i dalje imaju zakonska rješenja koja mogu upotrijebiti za informiranje na svojim jezicima. Okončani natječaji su im pružili mogućnost za prijavljivanje kao postajama civilnog sektora, a prema podacima RRA nije bilo takvih inicijativa od hrvatske manjine«, rekla je Kolo. 
Upitana – koje mehanizme zaštite stečenog prava hrvatska manjina u Srbiji ima na raspolaganju, predstavnica RRA je odgovorila kako hrvatska manjina ima priliku natjecati se za postaje civilnog sektora na onim područjima na kojima će biti ponovljeni natječaji za dodjeljivanje dozvola. Također, ona je dodala i kako bi vodstvo zajednice o ovome problemu trebalo razgovarati s mjerodavnim državnim tijelima, odnosno javnim servisima pokrajine i republike. 
REEMITIRANJE PROGRAMA: Komentar RRA, predsjednik HNV-a Branko Horvat ocjenjuje kao »pravdanje sebe«. »Ako vam netko uskrati pravo on je dužan omogućiti vam, odnosno pomoći da se to pravo nadomjesti. Pravno promatrano, mi smatramo da oni nisu u pravu i mi ćemo to svoje pravo tražiti da zaštitimo na drugi način. Tražit ćemo zaštitu svojih prava tamo gdje možemo, s tužbom ili samo s informacijom o tome ići ćemo i do Bruxellesa«, kaže Horvat.
Iako je, kako smatra, u ovom slučaju važno »istjerati pravdu«, moguću alternativu Branko Horvat vidi u reemitiranju programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice na pokrajinskom javnom servisu. »HNV je ozbiljno zakoračio u razgovore s Radio-televizijom Vojvodine. Osnova je bila televizijski program, ali namjera nam je pokrenuti i pregovore oko emitiranja programa na hrvatskom jeziku na ovoj postaji«, kaže Horvat. 
Urednica programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice Ljiljana Dulić kaže kako bilo koje reemitiranje njihova programa, na frekvenciji čija čujnost pokriva nekadašnju regionalnu, jest alternativa. »Ukoliko bi se program reemitirao na pokrajinskom servisu, pitanje je ima li tamo prostora za tako što, jer nitko ne želi odstupiti od svojeg termina, budući da su to njihova stečena prava. Ukoliko bi do toga ipak došlo, to bi zahtijevalo izmjene programa, kako on ne bi bio samo suboticocentričan, a također i povećanje suradnika, dopisnika i slično«, kaže Dulićeva, napominjući i kako uprava Radio Subotice ublažavanje problema s umanjenom čujnošću vidi u slanju zahtjeva RRA da se postave pojačivači prema određenim područjima.  
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika