Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Uvećan obujam programa na hrvatskom jeziku na RTV2 
»Prizma« dva puta tjedno
Prema novoj programskoj shemi na Radio-televiziji Vojvodine, koja je startala početkom tjedna, program na hrvatskom jeziku bit će višestruko uvećan, najavljuje urednik ovog programa Dragan Jurakić. Polusatna emisija »Prizma«, koja je na drugom kanalu RTV-a dosad emitirana svakog drugoga tjedna, moći će se gledati svakog tjedna u novom terminu – subotom od 16,30 sati. Repriza emisije, s mogućim izmjenama u sadržaju zbog aktualnosti, bit će emitirana utorkom u 12,10 sati.
Također, dio dogovora o proširenju programa na jezicima nacionalnih manjina je i povećanje programa iz matičnih zemalja. Tako bi se svake nedjelje od 16,30 sati na programu trebale naći emisije iz produkcije HTV-a. »Nacionalna vijeća su dobila zadaću regulirati pitanja nabave ovih programskih sadržaja. Nadam se da ćemo već idućeg tjedna tim povodom ići u Zagreb«, kaže Jurakić.
On smatra kako i pokraj ovakvog proširenja programa, hrvatska zajednica sukladno svojoj veličini treba težiti izjednačavanju u pravima na informiranje s ostalim manjinama na pokrajinskom javnom servisu.
D. B. P.
 
Sjednica Vijeća DSHV-a
Izabrani kandidati za izborne liste
Budući izbori na svim razinama bili su glavna tema II. sjednice Vijeća DSHV-a, najvišeg tijela stranke između dvije skupštine, održane u utorak u Subotici.
Vijeće je jednoglasno donijelo odluku da kandidat DSHV-a na listi DS-a za izbore na republičkoj razini za Skupštinu Republike Srbije bude predsjednik DSHV-a dipl. ing. Petar Kuntić.
Kandidati DSHV-a na listi DS-a za izbore na pokrajinskoj razini za Skupštinu AP Vojvodine
bit će Dujo Runje (podružnica Subotica) i Dragan Jurakić (podružnica Sombor).
Kandidati DSHV-a u predizbornoj koaliciji s DS-om i G-17 + (»Za europsku Suboticu«) bit će: Lozika Jaramazović, Pere Horvacki, Marinko Jadrijević, Josip Petreš, Siniša Skenderović, Marijana Čović, Ivica Mamužić, Josip Horvat i Verica Kujundžić.
Vijeće je odlučilo da će kandidati DSHV-a na izbornoj listi »Za europski Sombor« biti: Mata Matarić (Sombor), Snežana Periškić (Bački Monoštor) i Adam Tubić (Bački Breg).
Kandidati na izbornoj listi »Za europski Apatin« bit će: Stipan Silađev (Sonta), Andrija Ađin (Sonta) i Renata Kuruc (Sonta).
Kandidatkinja DSHV-a na izbornoj listi »Za europski Bač« bit će Ruža Pejčić.
Na sjednici je izabran i Središnji izborni stožer DSHV-a, donesen izborni program stranke, te verificiran plan izbornih aktivnosti. DSHV planira organizirati predizborne skupove u –Bačkom Bregu, Svetozaru Miletiću, Starom Žedniku, Đurđinu, Bačkom Monoštoru, Baču, Sonti, Tavankutu, Maloj Bosni i Somboru.
Središnja izborna konvencija DSHV-a potpori liste »Za europsku Srbiju« održat će se u Subotici 5. svibnja u KTC-u, s početkom u 20 sati.
 
Raspored održavanja promocija DSHV-a na izborima 2008. na svim razinama
1. Bački Breg 7. travnja, ponedjeljak, 18 sati, Dom kulture
2. Svetozar Miletić (Vrb. Stan) 7. travnja, ponedjeljak, 20 sati, Dom kulture
3. Stari Žednik 11. travnja, petak, 18 sati, Dom kulture
4. Đurđin 11. travnja, petak, 20 sati, Dom kulture
5. Bački Monoštor 18. travnja, petak, 20 sati, Dom kulture
6. Bač 25. travnja, petak, 17 sati, Dom kulture
7. Sonta 25. travnja, petak, 20 sati, Dom kulture
8. Tavankut 26. travnja, subota, 20 sati, Dom kulture
9. Mala Bosna 28. travnja, ponedjeljak, 20 sati, Dom kulture
10. Sombor 4. svibnja, nedjelja, 20 sati, Dom kulture
11. Središnja promocija Subotica 5. svibnja, ponedjeljak, 20 sati, KTC.
 
Čestitka predsjednika HNV-a Branka Horvata
U iščekivanju najvećeg kršćanskog blagdana – Uskrsa, s radošću očekujemo zoru uskrsnuća, nakon tame Velikoga petka, s nadom da  svi mi, koji smo u poteškoćama, problemima, nevoljama života,  možemo naći put prema istinskoj sreći i izlasku iz mraka u svjetlo. Isusovo uskrsnuće je znak nade da su promjene i novi život mogući.
U toj nadi u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća, i u svoje osobno, svima od srca želim sretan Uskrs!                                                         gv
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika