Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Predstavljeno stvaralaštvo Hrvata – Bunjevaca i Šokaca

Tko se  jednom napije vode s Baščaršije, suđen mu je povratak u Sarajevo, a naši Subotičani su i bočice za put napunili sarajevskom vodom. 
U Sarajevu postoji veliko zanimanje za Hrvate iz Vojvodine; u samo dva tjedna oni su predstavljeni na dva načina: prvo je održana tribina o položaju Hrvata u Vojvodini, a potom i večer kulturnog stvaralaštva. 
Hrvatsko kulturno društvo »Napredak« i festival »Sarajevska zima« u subotu 8. ožujka ugostili su Tomislava Žigmanova i Slavena Bačića, urednike »Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca«, te Rajka Ljubiča s filmom »Tkanje i vezovi«. 
Večer su »začinile« članice pjevačke skupine HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice, koje su svojom glazbom stvorile divan ugođaj među publikom. 
BITI I NEŠTO DRUGO: »Ovim pokazujemo kako Bunjevci nisu samo sinonim za folklor. Osim folklora i tradicijske kulture jasno pokazujemo kako možemo biti i nešto drugo. Ovom autoprezentacijom pokazali smo i prikazali kako smo u svojim redovima imali, i imamo, ugledne ljude, znanstvenike, književnike i umjetnike«, rekao je Tomislav Žigmanov. 
Među gostima bili su i veleposlanik Republike Hrvatske u Sarajevu dr. Josip Vrbošić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. dr. Mato Zovkić, predsjednik Napretka Franjo Topić, direktor »Sarajevske zime« Ibrahim Spahić, voditelj Interreligijskog multikulturalnog centra Marko Oršolić, nekadašnji direktor RTV BiH-a Zoran Udovičić i brojni drugi.
HKD Napredak postoji od 1902. godine, u Sarajevu je smješten u Titovoj ulici iznad kina Imperijal i istoimene slastičarnice sa sjajnim sladoledom. Nastali su, kako sami kažu, da bi pomagali mlade snage, studente, što im je još uvijek najvažnija misija. Njihova je djelatnost danas puno šira, imaju svoju radijsku postaju, izdavaštvo, brojne sekcije, nogometni klub, podružnice širom BiH, a nekada su postojali i u Vojvodini. 
Drugi organizator, festival »Sarajevska zima«, postoji već dvadeset i tri godine. Održavao se bez prestanka i tijekom ratnih godina, i do sada je ugostio preko 25 000 sudionika iz cijelog svijeta. 
OBILAZAK SARAJEVA:  Sutradan, nedjeljno prijepodne gosti iz Subotice iskoristili su za obilazak Sarajeva. Jutro je bilo maglovito i prohladno, a grupa od nas petnaest šetala se baščaršijskom kaldrmom, radnje su se tek otvarale. 
Sjeli smo u Morića Han, stari bosanski kafić, ispred kojeg se nalazi nepregledna gomila perzijskih ćilima. Nakon kave slijedio je i tradicionalni doručak, burek pečen ispod sača. A burek je ovdje samo s mesom, sve ostalo su pite – zeljanice, sirnice, krompiruše, tikvenice, maslenice... Rano je bilo za ćevape, ali nije se zaobišao ni najpoznatiji »Željo«, u kojem su porcije »desetke« zapakirane za put. 
A voda s baščaršijske česme sigurno se pila usput, što znači da će bunjevački Hrvati još dolaziti i predstavljati svoje radove i dostignuća u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. 
Tatjana Ljubić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika