Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Performans Gabrijela Savića Ra u Galeriji »Dr. Vinko Perčić«
Redefiniranje odnosa spram smrtnosti 
Performans »Digressions Of Mortality Into Robotic Metaphysics« kojega je beogradski multimedijalni umjetnik Gabrijel Savić Ra izveo prošloga petka u subotičkoj Galeriji »Dr. Vinko Perčić«, predstavlja »sintetičko redefiniranje odnosa spram ljudske smrtnosti koja se transformira u robotičku metafiziku«. To, kako autor navodi u pratećem tekstu, ukazuje na prebacivanje svijesti iz jednog sustava u drugi, »u kojem se ta svijest promatra kao čista svijest, bez prisustva ljudske određene vremenske korporalnosti«, a samim time »indiferencija zamjenjuje sve ljudske osjećaje, svodeći ih samo na racionalnost.«
Digresija u Savićevom radu jest ona koja postaje osnovni postulat kad je u pitanju egzistencija. »To se događa onog trenutka kada se smrtnost zapostavi kao bitan segment života koji mu daje smisao, nepromatrano nihilistički, već naprotiv, zbog ljudskog kratkog vijeka upravo se životu treba okrenuti. Međutim, s druge strane, digresija koja nas odvodi do robotičke metafizike ukazuje na suvremeno shvaćanje svijesti čija osnova je beskrajni binarni kod. Postoji li izlaz iz ovog slijeda ili je potrebno naći pravu komandu na kompjutoru? Ili restartirati stroj, ali koji? Našu svijest ili robotičku?«, objašnjava Gabrijel Savić.
Performans započinje kretanjem umjetnika u krug, ukazujući na proces u kojem ljudsko biće nastoji pronaći izlaz, pravu »komandu« za ponovni početak (restart). Okrećući se temi smrtnosti, kao elementarnoj odrednici u koncepciji rada, Savić uzima vrećicu sa živim crvima koje posipa po podu i vlastitu tijelu. Zastajući i sjedajući na pod, fokusira se na živo meso u središtu scene, koje potom kida na komade te baca na pod, implicirajući »oslobađajuće« razrješenje u izlasku iz vlastite tjelesnosti. 
Performans prate i dva video-uratka smještena postrani, od kojih jedan repetitivno šalje poruku »Memento mori« (sjeti se smrti). Robotičku antitezu čovjeku, postavljenu u radu, upotpunjuje minimalistička zvučna podloga sastavljena od oštrih, u potpunosti dehumaniziranih elektroničkih zvukova.
Inače, performans »Digressions Of Mortality Into Robotic Metaphysics« izveden je u podrumu Galerije »Dr. Vinko Perčić«, novoosposobljenom prostoru u okviru ove ustanove kulture, koji je publici ovom prigodom premijerno predstavljen. 
D. B. P.
 
Projekt »Ne/Vidljivi Grad« stiže u Suboticu
Manjinske zajednice učiniti vidljivim
Nakon Niša, Leskovca, Vranja i Bujanovca, projekt »Ne/Vidljivi Grad« u organizaciji Dah Teatra iz Beograda, stiže i u Suboticu, gdje će bit predstavljen od utorka do četvrtka (18., 19. i 20 ožujka). Riječ je o  projektu koji promovira toleranciju i poštovanje manjinskih prava u Srbiji, a sastoji se od akcija koje koriste kazalište i druge umjetnosti s ciljem da različite manjinske zajednice u Srbiji učine vidljivijim. »Ne-Vidljivi Grad« se osvrće na pozitivne aspekte kulturne i nacionalne različitosti, kao i povijest gradova u kojima se projekt održava, koju su stvarali mnogi narodi i u koju su utkali svoju kulturu, običaje i stvaralaštvo. 
Jedan dio projekta čine scensko – glazbene predstave u javnom prijevozu – autobusu, koje će Subotičani tijekom sva tri spomenuta dana moći vidjeti na liniji 6 (Mali Bajmok-Palić), s polaskom u 12 sati i 20 minuta. Središnjeg dana, u srijedu 19. ožujka, u amfiteatru Otvorenog sveučilišta, s početkom u 18 sati, bit će organiziran okrugli stol na teme manjinskih prava. U razgovoru će sudjelovati predstavnici organizacija koje se bave pitanjima etničkih zajednica, stručnjaci iz različitih oblasti i umjetnici. U nastavku razgovora uslijedit će kulturna razmjena između članova Dah Teatra i lokalnih umjetnika iz različitih etničkih skupina, koja podrazumijeva dijelove predstave, glazbu i ples.
Projekat »Ne/Vidljivi Grad« financira Europska Unija, uz pomoć Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske i fonda »Pro Helvetia«.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika