Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Uspjeh recitatora Hrvatske čitaonice 
na zonskoj smotri
 
Na zonskoj smotri recitatora, održanoj 7. ožujka u Gradskoj knjižnici u Subotici, dvoje predstavnika Hrvatske čitaonice iz Subotice – Karla Rudić i Ivan Kovač – koji su se natjecali u kategoriji učenika viših razreda osnovne škole, ostvarili su plasman na viši stupanj natjecanja. Na smotri su nastupila 84 recitatora iz općina: Subotica, Apatin, Sombor, Bačka Topola, Ada, Senta, Bečej i Mali Iđoš. Najbolji recitatori nagrađeni su diplomom i ponovno će se natjecati u kazivanju poezije na Pokrajinskoj smotri u Sečnju, 18., 19. i 20. travnja.
 
»Zrenjaninski kulturni vikend« u Križevcima
 
Križevački klub kulture bit će 15. i 16. ožujka domaćin središnjeg programa ovogodišnjeg Culture Shock Festivala »Zrenjaninski kulturni vikend«, tijekom kojeg će se predstaviti likovni, filmski i glazbeni umjetnici iz Zrenjanina u Vojvodini.
Za subotu je najavljeno otvorenje izložbe »Pozdrav iz Zrenjanina« akademske slikarice Gabrijele Parigros, te koncert grupa Impurita i Memlah. Osim Impurite i Memlah, nastupit će i dvojac iz Guerilla Radio Show programa, Johnny Cage i elf2.0.
Za 16. ožujka najavljen je program »Filmski frtalj«, odnosno projekcija dokumentarnoga filma »Huddersfield – Making of« Dušana Udičkog. Nakon projekcije održat će se tribina. 
Donatori tog kulturnog programa, kao i cjelokupnog festivala su  Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo kulture, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te Koprivničko-križevačka županija i Grad Križevci.
Organizatori Culture Shock Fetsivala su udruge K.V.A.R.K. i  P.O.I.N.T.
 
Kulturni vodič »Flash« ponovno dostupan 
 
Nakon dvogodišnje stanke, subotički je kulturni vodič »Flash« počeo ponovno izlaziti. Izlazit će jedanput tjedno u tiraži od 3 000  primjeraka, a moći će se nabaviti u obrazovnim i kulturnim ustanovama u gradu.
Prvi broj obnovljenog vodiča »Flash« donosi najave kulturnih događanja u gradu i preporuke (knjige, filmovi, kazalište, glazbeni albumi i drugo). Nezaobilazni će biti najkvalitetniji i najpopularniji autori iz prethodnih 100 brojeva: strip What’s New In Da Zoo (koji crta Leonid Pilipović) i kolumne Larise Inić i Agote Páp.
 
Dani hrvatskog filma u Zagrebu
 
U zagrebačkom Studentskom centru, od 25. do 30. ožujka, održat će se natjecateljski program 17. dana hrvatskog filma, u kojem će sudjelovati 123 filma, piše HRT. Između 246 prijavljenih radova, izabrano je devet igranih filmova, 18 dokumentaraca, 11 animiranih filmova, devet eksperimentalnih filmova, 56 namjenskih filmova i 20 glazbenih spotova. 
Filmovi s prošlogodišnjeg festivala u Puli, najbolji filmovi 90-ih po izboru filmaša, hommage Zoranu Tadiću i Anti Peterliću, bit će prikazani u popratnom programu. Također će se održati i izložba fotografija Tomislava Pintera, dobitnika ovogodišnjeg »Oktavijana« za životno djelo te izložba filmskih karikatura Stiva Cinika. 
Dovršen projekt obilježavanja obljetnice
 
Na radnom sastanku u Plavni, održanom 6. ožujka, dovršen je projekt obilježavanja 320. obljetnice doseljavanja Hrvata-Šokaca iz tuzlanske regije u bačko Podunavlje. Ovim projektom podunavski Hrvati će se zajednički natjecati za potrebna sredstva. Predstavnici  hrvatskih udruga kulture iz Podunavlja sa zadovoljstvom su primili informaciju da su projekt podržali Hrvatsko nacionalno vijeće i Institut društvenih znanosti »Ivo Pilar« – područni centar Vukovar, naznačivši kako je  projekt od izuzetnog značaja za hrvatsku zajednicu u Vojvodini. HNV je u organizacijski odbor manifestacije delegirao članicu IO-a zaduženu za kulturu Antoniju Čota i dopredsjednika  HNV-a preč. Josipa Pekanovića. Na sastanku je promoviran i logo projekta.
I. A.
 
Osnovana nova likovna skupina u Subotici
 
Na inicijativu umjetnika Istvána Tereka, u Subotici je osnovana nova likovna skupina pod nazivom »Art-Time«. Skupina je osnovana od istaknutijih članova likovne sekcije »ABC&T«. Članovi su:  Josip Cvijin, Anđelka Dulić, Divna Lulić, Natalija Mijatov, Eva Pavešić, Sonja Skenderović, Jadranka Vučetić, Ivanka Bašić Palković, Ana Čanji, Dijana Drobina, Snežana Kiš, Biljna Mustafić i Kata Seleši.  Predsjednik skupine je Josip Cvijin.  Njihova prva aktivnost odvijala se 1. ožujka u prostorijama osnovne škole na Šupljaku u punom sazivu, uz prisustvo gostiju Eržebet Kojić Čakanj, direktorice OŠ »Miroslav Antić« iz Palića i Josipa Horvata, predsjednika Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo«. Na kraju radnog dana utvrdili su ciljeve buduće skupine, a to su: njegovanje kolektivnog duha i međusobne tolerancije, zajednički rad i organiziranje izložaba uz stalni rad na području obrazovanja u likovnoj umjetnosti. 
 
 
»Šokadija« na etno izložbi
 
Etnološka sekcija KPZH »Šokadija« iz Sonte sudjelovala je na izložbi ručnih radova u prostorijama »Mađarske građanske kasine«, upriličene 8. i 9. ožujka, a u povodu Međunarodnog dana žena. Izložbu su organizirale članice Sekcije ručnih radova »Somborske ruže« na čelu s predsjednicom Eržebet Halai i dopredsjednicom Katicom Sekereš, a tema su bili uskršnji i cvjetni motivi. Pokraj domaćina i Sonćanki, na izložbi su sudjelovale i članice sekcije »Crvene ruže« iz Bezdana, »Crvene bulke« iz Svilojeva, te vrstan stručnjak u izradi ukrasa od slame Stipan Budinčević i njegova suradnica Anica Vitman. 
»Kako je izložbu vidjelo puno posjetitelja,  zadovoljna sam ovim nastupom. Moramo sudjelovati na što više izložbi. Samo na taj način uspjet ćemo promovirati našu bogatu etno-tradiciju i približiti je drugima«, kazala je za HR voditeljica »Šokadijine« etno-sekcije Ljiljana Zlatar.
I. A.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika