Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Profesionalan pristup u radu s mladima

Nakon višegodišnjeg rada s mladima aktivistica Omladinskog centra u Subotici Ksenija Vojnić Tunić objavila je publikaciju »Praktični priručnik za omladinski rad u zajednici«, koja, osim što sadrži temeljna iskustva o radu s mladima, ima za cilj skrenuti pozornost na potrebe stručnog kadra u ovoj domeni. Omladinski centar je nevladina organizacija mladeži koja se bavi socijalnim obrazovanjem s ciljem razvoja lokalne zajednice, ima svoj klupski prostor i potporu subotičke lokalne samouprave od 2003. godine. 
»Praktični priručnik za omladinski rad u zajednici« namijenjen je svima koji prakticiraju organiziran rad s mladima i predstavlja pristup koji treba biti vrednovan, vidljiv i prepoznat u društvu kao model u praksi, jer vodi općem dobru. Priručnikom su obuhvaćeni rad i iskustva sedam godina postojanja i rada Omladinskog centra, koji se ranije nazivao Forum Syd, tj. Proni. 
PUBLIKACIJA: Ako se promatra dosadašnji rad s mladima i to u okviru organizacija koje rade s mladima, primjetno je kako postoji veoma mali broj zapisanih univerzalnih preporuka. Praksa se razlikuje u svakoj organizaciji, a ona je uvjetovana društveno-političkom situacijom, pa je tako prije deset godina organiziran rad s mladima bio usmjeren na programe pomirenja, tolerancije i nenasilne komunikacije, a podržan od strane internacionalnih nevladinih organizacija, čulo se na predstavljanju »Priručnika«. Naravno, postoje i domaće organizacije koje već dugi niz godina kontinuirano rade na vještinama mladih, na izvannastavnim aktivnostima i različitim kulturno-umjetničkim i sportskim odjelima. Sam rad s mladima teče po planu i programu rada, ima svoj sustav vrijednosti, modele i metodologiju rada. Rad s mladima – bez obzira organizira li se radionica, ulična manifestacija ili sportska aktivnost – uvijek se planira, pa se zato opća načela rada mogu definirati priručnikom. 
»Tijekom tromjesečnoga istraživanja pokušali smo sakupiti i sistematizirati osnove u pristupu rada s mladima, koji se realiziraju na području Vojvodine, pri čemu većina prezentirane prakse predstavlja iskustvo rada Omladinskog centra. Veliki doprinos ovoj publikaciji dali su mladi s kojima radimo, roditelji i predstavnici stručnih službi s kojima surađujemo. Izdavanju ovog priručnika prethodilo je istraživanje o osobnom razvoju, tj. samopouzdanju, o razvijanju socijalnih vještina mladih i njihovom značaju na razini zajednice. Priručnik je namijenjen ponajviše mladima koji će se aktivirati kao lideri mladeži, kao i onima koji rade s mladima, te vode volonterske projekte. Želimo ponuditi praktične preporuke i iskustva stjecana posljednjih šest godina radeći po modelu preuzetom i prilagođenom iz Velike Britanije, koji ima svoje manjkavosti i svoje prednosti. U njemu je istaknuta metodologija individualnog i skupnog pristupa i praćenje razvitka – kako individue tako i skupine, kroz neformalni edukacijski program«, rekla je autorica publikacije Ksenija Vojnić Tunić. 
SADRŽAJ: Priručnik sadrži detaljne preporuke kako osmisliti, planirati i realizirati aktivnost, obuhvaćajući i rječnik termina koji se rabe u radu s mladima. Priručnik se bavi temama socijalnog obrazovanja, rada s mladima kao etičke profesije, načinima rada prema lokalitetu i modelima efektivne prakse. Kroz primjere pojašnjene su specifične tehnike u okviru radionica, praćenje grupne dinamike u okviru radionice, tj. sociogram, zatim primjeri pisanja prijava održavanja javnih skupova mjerodavnim tijelima, sve do pisanja preporuka za mlade. U planu je prevođenje priručnika na jezike nacionalnih manjina.
Donedavno pitanja mladih bila su određena državnim institucijama, a procesom tranzicije zbog promjena društvenih tijekova uviđa se potreba za multisektorskim pristupom. Rad mladih igra veoma važnu ulogu u razvoju društva kroz pružanje podrške razvitku mladih, ali s druge strane je pod »velom« nepravde, jer formalno nije priznat u odnosu na druge profesije. 
ZANIMANJE: U europskim zemljama vode se kampanje o osposobljavanju stručnih kadrova, koji će se profesionalno baviti mladima u sklopu nevladinih organizacija. U Vojvodini, točnije u organizaciji Omladinskog centra, prema programu sveučilišta u Jönköpingu educirano je više od 120-ero mladih za rad, a u Subotici je taj tečaj u trajanju od dvije godine završilo 65-ero mladih, što znači da ova regija ima obučen kadar. U suradnji s privatnim fakultetom Braća Karić, poznatijim kao BK, diplomci bivšeg Proni univerziteta, koji se održavao u Omladinskom centru, mogu upisati dodiplomski studij za djelatnika s mladima, te nastaviti svoje usavršavanje. Također, Nacionalna strategija za mlade, čiji je nacrt nedavno prezentiran širom Srbije, sadrži mjeru koja definira standardizaciju rada s mladima. 
»Zagovornici smo standardiziranja profesije djelatnika s mladima, jer smatramo kako postoji potreba za takvim zanimanjem. S druge strane, velik je interes mladih za takav rad, a i država bi imala organiziran sustav izvanobrazovnih aktivnosti«, naglašava glavna koordinatorica Omladinskog centra Slađana Stantić. Omladinski centar, koji posjeduje i klupske prostorije u Subotici preko puta crkve sv. Roka, ima organizirane svakidašnje programe rada s mladima, surađuje s osnovnim i srednjim školama, a upravo počinje suradnju s mladima iz Mjesne zajednice »Mali Bajmok«, pokraj već utemeljenog rada s mladima bez roditeljske skrbi i mladima s psihološkim poremećajima, a radi raznolike programe i s manjinskim i marginaliziranim skupinama.                                g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika