Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rič šokačka i rič bunjevačka

U petak, 7. ožujka, u velikoj dvorani Doma kulture u Sonti pljeskalo se lijepoj riječi. Oko 120 štovatelja pisane i izgovorene riječi pljeskom i otvorenim srcem pozdravili su nastup »Šokadije«, glazbu i glumu subotičkih tamburaša i gimnazijalki, a prije svega pozdravili su knjigu. 
Te večeri, u organizaciji Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata »Šokadija« i subotičke »Hrvatske čitaonice«, promoviran je zbornik drame podunavskih Hrvata »Teška vrimena«. Po riječima Katarine Čeliković »Teška vrimena« su iznjedrili »VI. dani Balinta Vujkova«, manifestacija hrvatske riječi i knjige, prepoznatljivoga stvaralaštva izdanaka hrvatske nacionalne zajednice s ovih prostora. 
VRIJEDNI TEKSTOVI: »Dugo-godišnja mi je želja ponuditi dramskim sekcijama naših udruga ovakve tekstove i tako ih podržati u njegovanju kazališnog izričaja. Samo na taj način popularizirat ćemo u narodu fenomen igrane riječi i najviše doprinijeti formiranju hrvatske scene u Vojvodini, a napose hrvatske drame u Subotici. Raduju me ovi biseri podunavskih Hrvata, raduje me ovako veliki doprinos suvremenih autora očuvanju jezičnoga i kulturološkoga bogatstva  naše zajednice u Podunavlju«, kazala je za Hrvatsku riječ Katarina Čeliković.
Na samom otvorenju večeri predsjednik »Šokadije« Zvonko Tadijan je, uz pozdrav nazočnima, najavio aktivnosti podunavskih hrvatskih institucija u ovoj godini, koja je i godina obilježavanja 320-te obljetnice doseljavanja Hrvata-Šokaca u bačko Podunavlje. Napomenuo je kako će pokraj novih, pod logom ove obljetnice biti održane i one manifestacije podunavskih udruga koje su već tradicionalne. 
USPJEŠNI NASTUPI: Nakon najave pjevački zbor »Šokadije« je za gromoglasan pljesak izveo pjesmu »Šokadija«, koju je na vlastiti tekst skladala vokalna solistica Božana Vidaković, a članovi dramske sekcije – Ljiljana Tadijan, Viktor Feher i Robert Lukić izveli su dio predstave »Ljubav iz baba-Mandine kujne« autora i redatelja Ivana Andrašića. Često prekidajući replike pljeskom, publika je pokazala koliko je željna ovakvih predstava, tako da bi buduća premijera nove predstave »I knez je pofalijo« istoga autora, koja je zakazana za 29. ožujka, mogla napuniti gledalište. Središnji je dio večeri bio posvećen predstavljanju Zbornika. Katarina Čeliković je govorila o razlozima uređivanja i tiskanja ovoga Zbornika, a zatim je publici predstavila dvojicu od četvero živih autora – Marjana Kiša iz Subotice i Sonćanina Ivana Andrašića. U posljednjem dijelu programa nastupila je dramska skupina odjela na hrvatskom jeziku subotičke Gimnazije »Svetozar Marković« uz pratnju tamburaša. Vidjeli smo predstavu »Skupština na ćoši« Šime Ivića, a u adaptaciji i režiji Marjana Kiša. Djevojke i tamburaši osvojili su publiku, o čemu su svjedočile prave ovacije na koncu predstave.  
I. A.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika