Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nova frekvencija umanjila stečena prava

Radio Subotica, koja uz program na srpskom svakodnevno emitira i trosatni program na hrvatskom jeziku, od ponedjeljka, 10. ožujka, sluša se na novoj frekvenciji 104,4 MHz, koja joj je nedavno dodijeljena kao jedna od četiriju lokalnih frekvencija. Posljedica je to gubitka prijašnje frekvencije 91,5 MHz, koja je kao regionalna, odlukom Republičke radiodifuzne agencije, dodijeljena Pannon radiju, koji će emitirati cjelodnevni program na mađarskom jeziku.  
SMANJENA ČUJNOST: Novonastalom situacijom dio pripadnika hrvatske zajednice u okolici Subotice, pa i u široj regiji sjeverne Bačke, više neće moći pratiti svakodnevni radijski program na svojem materinskom jeziku, koji se emitira u posljednjih gotovo deset godina. U izjavi za naš list, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat je ocijenio kako su smanjenom čujnošću radijskog programa na hrvatskom jeziku umanjena stečena prava hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. »Riječ je o tragediji jer se ovakva odluka kosi s međunarodnim poveljama o zaštiti prava manjina. Nećemo ostati na ovome, mi ćemo ovo pitanje otvoriti na određenim instancijama«, rekao je Horvat, dodavši da će se morati izvršiti politički pritisci kako bi država osigurala zaštitu ovih prava. 
»TRI U JEDAN«: Također, Radio Subotica je prošloga tjedna dobila obavijest od Radiodifuzne ustanove Vojvodine da joj se vrati frekvencija 89,6 MHz, koja je inače u njezinom vlasništvu, a na kojoj svoj cjelodnevni program emitira uredništvo na mađarskom jeziku. Kako se navodi na internetskim stranicama uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice, ovo će u dogledno vrijeme podrazumijevati da Radio Subotica integrira svoj trojezični program na jednoj frekvenciji.  »Ono što je neminovno, prema sadašnjim zakonskim mogućnostima, jest da će Radio Subotica prije ili kasnije morati integrirati svoj program na svim svojim programskim jezicima u okviru jedne frekvencije, te pokušavamo naći rješenje za to. Međutim, u ovom trenutku Upravni odbor nije mogao donijeti odluke jer uvjeti za to još nisu sazreli«, izjavio je predsjednik UO Radio Subotice László Józsa.  Datum prelaska sva tri programa na jednu frekvenciji znat će se nakon razgovora ravnatelja Radio Subotice Antala Biacsija s predstavnicima Radiodifuzne ustanove Vojvodine. Biacsi će, naime, od RTV zatražiti da frekvenciju 89,6 MHz još neko vrijeme ostavi na korištenje našoj radijskoj postaji. Do tada će se cjelodnevni program na srpskom i trosatni program na hrvatskom jeziku emitirati na frekvenciji 104,4, a cjelodnevnim program na mađarskom na 89,6 MHz.  
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika