Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Raste zabrinutost Hrvata u BiH-u

SARAJEVO – Predsjedništvo BiH-a odbilo je ratificirati ugovor o dvojnom državljanstvu s Republikom Hrvatskom. Protivljenje ovom ugovoru izrazio je Haris Silajdžić, bošnjački član Predsjedništva, koji je zatražio da se prihvaćanje tog dokumenta veže uz izmjene postojećeg Zakona o državljanstvu BiH-a. On onemogućava građanima BiH-a dvojno državljanstvo u državama s kojima ne postoji sličan ugovor. 
Hrvati u BiH-u, koji uglavnom imaju dvojno državljanstvo, zabrinuti su činjenicom što ovaj ugovor nije potpisan te će morati birati između državljanstava BiH-a  ili RH-a. 
HRVATSKI ZASTUPNICI OGORČENI: Naime, Silajdžić i njegova Stranka za BiH, mjesecima pokušavaju izmijeniti odredbe Zakona o državljanstvu, odnosno ishoditi ukidanje članka 17., s obrazloženjem da će na taj način veliki broj izbjeglih ostati bez  državljanstva BiH-a, iako to ne žele. S druge strane, predsjedatelj Predsjedništva BiH-a Željko Komšić tvrdi kako tematiku dvojnog državljanstva s Hrvatskom ne treba promatrati u kontekstu postojećeg zakona. 
»Moje je mišljenje da ugovor s Hrvatskom ne treba vezati uz taj problem. Članak 17. može se mijenjati u redovitoj parlamentarnoj proceduri«, kazao je Komšić, koji je podržao ugovor o dvojnom državljanstvu, kao i srpski član Predsjedništva BiH-a Nebojša Radmanović. Hrvatski zastupnici u Parlamentu BiH-a kažu da ih ne iznenađuje što Silajdžić po ustaljenom pravilu ponašanja glatko osporava sve što bi moglo biti u interesu Hrvata u BiH-a. Zastupnici HDZ-a u državnom su Parlamentu izrazili žaljenje što ugovor nije ratificiran. Napominju kako bi usvajanje tog sporazuma otvorilo mogućnost rješavanja drugih pitanja poput imovinsko-pravnih i graničnih. 
DVOJNO DRŽAVLJANSTVO: Unatoč nepotpisivanju ugovora, državljani Hrvatske u BiH-u, nemaju razloga za brigu, barem ne do 2013. godine. Dogovor koji seže još u vrijeme Washingtonskog sporazuma, kada su bile predviđene konfederacijske veze između Federacije i Hrvatske, predviđa da se tek od 1. siječnja 2013. treba potpisati ugovor o dvojnom državljanstvu, doznali smo u HDZ-u BiH-a. Dakle, do tog datum neće se mijenjati status svih onih koji imaju hrvatsko državljanstvo bez obzira što  bošnjačka strana smatra taj ugovor prijepornim.
Treba napomenuti da među hrvatskim državljanima u BiH-u postoje desetci tisuća Bošnjaka, stoga mnogi smatraju da se iza poteza bošnjačkog člana Predsjedništva Harisa Silajdžića, u kojem nije dao suglasnost za ratifikaciju, krije izgovor za zaoštravanje odnosa s Hrvatskom. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika