Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pred građanima ključni izbor

Vlada Republike Srbije je održala  kratku sjednicu 10. ožujka s koje je predsjedniku Borisu Tadiću uputila pismeni prijedlog da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izvanredne izbore za 11. svibnja. Vlada je zaključila kako »nema jedinstvenu politiku«, ne navodeći je li se raspala zbog politike prema Kosovu ili zbog politike prema Europskoj Uniji.
Kako bi izbori bili održani 11. svibnja, moraju biti raspisani najkasnije 27. ožujka. Po Zakonu o izboru narodnih zastupnika, od dana raspisivanja do održavana izbora, ne može proteći manje od 45 dana. Vlada Republike Srbije konstituirana je 15. svibnja 2007. godine, a Koštunica je izabran za premijera. Istu je funkciju imao i u Vladi formiranoj 2004. godine. 
OBIČAN, SUROV ŽIVOT:  Završni čin svađe koalicijskih partnera započeo je izjavom Vojislava Koštunice,  premijera Srbije,  na konferenciji za novinare prošle subote, 8. ožujka, da će za ponedjeljak, 10. ožujka, zakazati sjednica Vlade na kojoj će biti razmotrena odluka o raspuštanju Skupštine Srbije i raspisivanju izvanrednih parlamentarnih izbora za 11. svibnja zbog različitih stavova u provođenju politike među vladajućom koalicijom. Premijer Koštunica je istaknuo  nepostojanje jedinstvene politike o najbitnijem pitanju – Kosovu i Metohiji u sastavu Srbije.
»Vlada koja nema jedinstvenu politiku više ne može funkcionirati – to je kraj Vlade«, rekao je prošle subote premijer i naglasio kako,  »sve stranke u Srbiji imaju jedinstven stav o Europskoj Uniji. Sve hoće u EU, ali su razlike –  s Kosovom ili bez njega«. Koštunica je izjavio kako želi integraciju u EU-u, ali samo s cjelovitom Srbijom, što znači s Kosovom, a prema njegovim riječima, EU je omogućila svojim članicama da individualno priznaju neovisnost Kosova, čime je dala zeleno svjetlo da se pogazi Povelja UN-a, osnivački akt EU-a i rezolucija 1244 UN-a.
Predsjednik Srbije Boris Tadić priopćio je prošle subote navečer kako uvažava stav premijera da više nije u mogućnosti voditi Vladu i najavio da će, kada dobije odluku Vlade, raspisati izbore u skladu s ustavnim ovlastima. Tadić je u emisiji »Utisak nedelje«, na televiziji B92, rekao prošle nedjelje kako je jedan od razloga pada Vlade i rezolucija koju je predložila SRS, a koju je podržala koalicija DSS-NS-a, a naglasio je  kako se zalaže za očuvanje Kosova i Metohije, kao i za ulazak Srbije u EU. Glede buduće izborne koalicije, Tadić je odbacio mogućnost da DS na predstojećim izborima nastupi na zajedničkoj listi s Liberalno-demokratskom partijom, Demokratskom strankom Srbije ili Novom Srbijom.
Nakon početka raspleta glede Vlade i dramatičnog zapleta vezanih uz predstojeće izbore, stalni  komentator »Politike« Ljubomir Stojadinović piše kako su najave nekih referenduma samo pokušaj da se interesi oligarhija definiraju kao potreba građana.
»To će reći da se lideri države i najvećih partija ozbiljno brinu za opstanak svojih interesnih grupa, za dobra mjesta u upravnim odborima i djelotvoran utjecaj na medije. Narod, u dobroj mjeri raspamećen općom političkom konfuzijom, nema pouzdanu informaciju o događajima koji slijede. A oni se ne tiču patetičnih poruka i epskih zakletvi, nego običnog, surovog života. Dakle, hoće li biti posla, plaća i novca da se prehrani ovoliko sirotinje? Ljudi koji su vezali svoje kreditne rate za euro ili švicarski franak strepe što će biti s njihovom sposobnošću vraćanja dugova. Hoće li morati napustiti svoje stanove i automobile koje teško otplaćuje?«, komentirao je Stojadinović. 
SASTANAK SAVJETA MINI-STARA EU-a: Istoga dana,  kada je Vlada Republike Srbije održala kratku sjednicu, visoki je predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana rekao u Bruxellesu da je važno što će doći do parlamentarnih izbora i da će to biti prilika za narod u Srbiji da izabere put. Predsjedavajući sastanku ministara vanjskih poslova EU-a, Dimitrij Rupel je zjavio kako je Europska Unija svjesna da bi zbog mogućih promjena režima u Srbiji moglo doći do većih komplikacija.
»Srbija će napraviti ključni izbor između prosperitetne europske perspektive i rizika samoizolacije koja nikuda ne vodi«, rekao je Olli Rehn, europski komesar za proširenje EU-a, poslije sastanka Savjeta ministara. Članovi Savjeta ministara jednoglasno su izrazili nadu da će na izvanrednim izborima u Srbiji doći do pobjede proeuropskih snaga. 
Dimitrij Rupel je po završetku sastanka izjavio da bi uz ispunjavanje nužnih uvjeta mogao biti zaključen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU.                                          g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika