Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Obilježavanje dana hrvatske zajednice

 
U povodu obilježavanja blagdana svetog Josipa – dana hrvatske zajednice, u srijedu, 19. ožujka, Hrvatsko nacionalno vijeće poziva na svetu misu u 17 sati u crkvu svetog Roka u Subotici. 
 
Protiv bojkota pekarnica
SOMBOR – Inicijativa nevladinih organizacija »Gradanska Vojvodina« organizirala je u srijedu 5. ožujka, kao odgovor na akciju podjele besplatnog kruha, kontraakciju naziva »Na burek kod dva brata«. Podršku vlasnicima lanca pekarnica i njihovim radnicima pružili su direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov, šef ureda Helsinškog odbora za ljudska prava u Novom Sadu Pavel Domonji, predsjednik nevladine udruge »Otvoreni licej« dr. Gojko Mišković, predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić i vojvodanski političari –narodni zastupnik LSV-a Aleksandar Marton i gradonačelnik Inđije Goran Ješić.
Većina izloga pekarnica čiji su vlasnici Albanci razbijena je ili izlijepljena naljepnicama »bojkot«, a zidovi ispisani neprimjerenim grafitima šovinističkog sadržaja. Proteklih dana pozornost somborske javnosti privukla je akcija podjele besplatnog kruha i peciva ispred ovih pekarnica. Skupina ljudi okupljala se ispred somborskih pekarnica »Stari grad«, »Dva brata« i još nekoliko radnji gdje su na improviziranim štandovima građanima besplatno dijelili kruh i kifle, pozivajući ih da bojkotiraju ove pekarnice. Akcija »Na burek kod dva brata« poziv je građanima da i dalje kupuju u pekarnicama sugrađana albanske nacionalnosti te ignoriraju one koji ih u tome ometaju. Ovoj akciji su se pridružili i gradonačelnik Sombora dr. Jovan Slavković, građanski branitelj Općine Sombor Irina Burka-Parčetić i lokalni stranački dužnosnici G17 Plus, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Liberalno demokratske partije.
 Z. G.
 
Za poboljšanje sigurnosti u prometu
Pokrajinski tajnik za gospodarstvo Siniša Lazić potpisao je ugovore s predsjednicima vojvođanskih općina, kojima se regulira dodjela bespovratnih sredstava za sufinanciranje opremanja industrijskih zona, prometne signalizacije i izgradnje i rekonstrukcije biciklističkih staza u AP Vojvodini. Ugovori su potpisani prošle srijede, 6. ožujka, a ukupna vrijednost dodijeljenih sredstava za sva tri natječaja je 100 milijuna dinara, od čega je za prvi natječaj dodijeljeno 40 milijuna, dok je za druga dva izdvojeno po 30 milijuna dinara. 
»Po riječima tajnika Lazića cilj sufinanciranja izgradnje prometne signalizacije u naseljenim mjestima u Vojvodini je višestruk, jer se na prvom mjestu vezuje za smanjenje broja prometnih nezgoda, povećava se sigurnost sudionika u prometu, kao i atraktivnost za investiranje u lokalnim zajednicama«, kaže se, između ostlaog, u priopćenju nakon potpisivanja ugovora. 
Z. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika