Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Manjinski mediji ne mogu na tržište

Članovi odbora za informiranje Skupštine AP Vojvodine nisu, na sjednici održanoj 7. ožujka,  u Novom Sadu, prihvatili amandmane, koje je predložio zastupnik Šijan na Prijedlog odluke o osiguranju dijela sredstava iz proračuna APV za izdavanje novina od pokrajinskog značaja na jezicima nacionalnih manjina. Sjednici je nazočio i Milorad Đurić, pokrajinski tajnik za informiranje koji je istaknuo da se želi sačuvati multijezičnost Pokrajine i podsjetio da su mediji odvojeni od države a osnivačka prava na sredstvima za informiranje nacionalanih zajednica prenesena na nacionalna vijeća. Trenutno ne postoji ekonomski potencijal medija na jezicima nacionalnih manjina i oni ne mogu biti prepušteni tržištu.

Osude prošlotjednog incidenta
 u Novom Slankamenu
U povodu prošlotjednog incidenta u Novom Slankamenu, u kojem su nepoznati počinitelji crijepom razbili dva prozorska stakla na zgradi Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Stjepan Radić«, oglasili su se Demokratska zajednica Hrvata (DZH) i Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina.  
Demokratska zajednica Hrvata najoštrije je osudila čin skrnavljenja prostorija HKPD-a u Novom Slankamenu. »Ponovno se na sceni bude retrogradni i nazadni pojedinci i skupine koji bi nas ponovno željeli vratiti u prošla vremena, kao da im nije bilo dosta izolacije. Najnovija događanja glede provokacija koja su upućena hrvatskoj zajednici predstavljaju ozbiljnu prijetnju za nastavak suživota građana na ovim prostorima, kako većinskog naroda tako i manjinskih i etničkih zajednica«, kaže se u priopćenju stranke. DZH je pozvala mjerodavna tijela državne uprave da što prije otkriju počinitelje, te apelirala na sve da najoštrije osude ovakvo ponašanje, »kako se ono više ne bi ponovilo u interesu zajedničke budućnosti.«        
Centar za razvoj civilnog društva u svojem je priopćenju od 6. ožujka upozorio javnost Srbije na novi kriminalni akt u tom srijemskom naselju kojim se potiče nasilna etnička homogenizacija Srijema. »Preksinoćno ponovno razbijanje prozora na Hrvatskom domu u ovom mjestu predstavlja nastavak trenda čiji je rezultat da je udio etnički hrvatskog stanovništva u Novom Slankamenu opao sa 66 posto 1991. na 22 posto 2002. godine«, navodi se u priopćenju, te dodaje kako CRCD snažno ohrabruje tijela gonjenja da otkriju i procesuiraju počinitelje ovog nedjela. 
 
DZH - samostalno ili u koaliciji?  
Za predstojeće pokrajinske i lokalne izbore Demokratska zajednica Hrvata nalazi se u završnoj fazi priprema kako bi početak izborne kampanje dočekala spremno. Dogovorene su aktivnosti i smjernice djelovanja po ograncima, napravljene su liste i izbor kandidata koji će se nalaziti na našoj listi kao i izborni program. Konačnu odluku o tome da li ćemo nastupiti samostalno ili u koaliciji još nismo donijeli, navodi se u priopćenju Demokratske zajednice Hrvata. »S obzirom da su na pragu i republički parlamentarni izbori, pomenuta aktualna događanja na političkoj sceni glavni su razlog što Demokratska zajednica Hrvata još nije donijela odluku. Demokratska zajednica Hrvata uvjerena je da će se nakon održavanja predviđenih izbora situacija u zemlji u mnogome promijeniti, kako u hrvatskoj zajednici tako i u cijeloj društvenoj zajednici s obzirom da se pred nama nalaze sudbonosna pitanja glede izbora između sigurnije budućnosti ili pak puta u samoizolaciju i samouništenja«.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika