Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Razgovor republičkih zastupnika iz Subotice s predstavnicima Subotičke biskupije
O restituciji oduzete crkvene imovine
Razgovor o restituciji oduzete crkvene imovine održan je u četvrtak, 28. veljače, u Domu biskupije u Subotici. Sudionici ovog razgovora sa strane Biskupije bili su mons. Slavko Večerin, generalni vikar biskupije, prečasni gosp. mr. Mirko Štefković, tajnik biskupije, te zastupnici SVM-a u republičkom parlamentu – gosp. Bálint Pásztor i dr. László Varga. U razgovoru je sudjelovao i gosp. József Miskolci, predsjednik udruge »Kršćanski intelektualni krug«.
»Predstavnici Subotičke biskupije upoznali su zastupnike republičkog parlamenta s poteškoćama na koje nailaze crkve i crkvene zajednice prilikom postupka restitucije nepravedno oduzete crkvene imovine. Isto tako, zastupnici su upoznati s priličnim materijalnim izdatcima, koje crkve i crkvene zajednice trebaju izdvojiti kako bi sakupile potrebnu dokumentaciju. Pravedno bi bilo da država o svom trošku izvrši povrat nepravedno oduzete crkvene imovine. Republičkim zastupnicima uručeno je pismo, koje su katolički biskupi Srbije uputili direktoru Direkcije za restituciju oduzete crkvene imovine. U tom pismu biskupi su molili, da se odgovarajućim zakonskim aktima proces restitucije pojednostavi, kako bi se lakše dogodio povrat nepravedno oduzete imovine. Predstavnici Subotičke biskupije molili su republičke zastupnike, da svojim zauzimanjem pomognu kod donošenja zakonskih akata u republičkom parlamentu, koji će olakšati proces povrata imovine. Na taj način bi Subotička biskupija, ali i ostale povijesne crkve, mogle nesmetano obavljati svoje poslanje.« navodi se u priopćenju za javnost.
Također, predstavnici Subotičke biskupije i republički zastupnici dogovorili su susrete i ubuduće, te izmjenu iskustava i mišljenja o onim predmetima koji su od zajedničkog interesa. Potaknuto je i pitanje rješavanje pravnog statusa crkava i crkvenih zajednica, kao i socijalnog osiguranja svećenika. Nakon razgovora republičke zastupnike primio je i subotički biskup mons. dr. Ivan Pénzes.
 
Priredila: J. K.
 
Šesti hodočasnički križni put
 
Hodočasnički križni put, u subotu 8. ožujka, započinje svetom misom u 7 i 30 sati u crkvi svetog Jurja u Subotici. »Prva postaja je odmah pred crkvom i onda se nastavlja putem prema Bunariću«, pojašnjava vlč. Franjo Ivanković. Nakon Bunarića nastavlja se prema Malom Paliću te preko nadvožnjaka Senćanskom cestom. Slijede Jurićev križ i postaja kod crkve na Bikovu, nakon čega će biti stanka za ručak. Povratak je Bikovačkom cestom do Szebenyijevog križa u Aleksandrovu, te Beogradskom cestom do križa na Prozivci. Posljednja postaja ovogodišnjeg hodočasničkog križnog puta bit će kod crkve svetog Roka. Povratak je planiran oko 18 sati. U slučaju lošeg vremena, pobožnost ovog križnoga puta obavit će se u crkvi svetog Jurja. 
Ove godine hodočasnici će preći 28 kilometara. Putem će se pjevati i moliti krunica a hodočasnici će imati priliku i za ispovijed.
 
Pobožnost križnoga puta 
na subotičkoj Kalvariji
 
Nedjelja, 9. ožujka, početak u 15 sati – Križni put mladih 
Cvjetnica, nedjelja, 16. ožujka, početak u 15 sati – Obiteljski križni put 
Veliki petak, 21. ožujka, početak u 10 sati – Križni put za sve 
U slučaju lošeg vremena, pobožnost križnoga puta održat će se u crkvi Isusova Uskrsnuća.
J. K.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika