Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nepobitni dokaz šokačkog osebujnog bića

Šokci, integralni Hrvati koji nastanjuju vinkovački, županjski, brodski, našički i donjomiholjački kraj, zatim Đakovštinu, Valpovštinu, cijeli posavski dio novogradiškog kraja, te cijelu bosansku Posavinu, zapadni i istočni Srijem i u osječkom dijelu Erdut, Aljmaš i djelomice Dalj, cijelu Baranju i lijevu obalu Dunava od Bačkog Brijega do Monoštora, Sonte, Bača, Vajske, Plavne i Bođana dobili su nedavno novo, kapitalno djelo nazvano »Šokadija i Šokci«. Izdavač ovog kompleta od pet svezaka je Slavonska naklada »Privlačica« iz Vinkovaca, a svečano predstavljanje knjiga održano je 27. veljače u Palači Matice hrvatske u Zagrebu. 
Predstavljanje je vodila dramska umjetnica Nada Subotić, rođena u hrvatskom dijelu Srijema, u Nijemcima, a o pet knjiga »Šokadija i Šokci«, kao nepobitnom dokazu šokačkog osebujnog bića u hrvatskom narodnom korpusu govorili su dr. Stjepan Damjanović, prof. Tihana Petrović, dr. Katica Čorkalo-Jemrić, dr Krešimir Nemec i dr. Josip Užarević. 
REGIONALNI IDENTITET: Predstavljači su se složili kako izdavanje ovih pet knjiga predstavlja značajan dan za šokački segment hrvatskog naroda te da je to do sada najambiciozniji projekt prezentacije jedne naše regionalne kulture, a s njome i regionalnog identiteta, koji je snažno i duboko ugrađen u matičnu, hrvatsku kulturnu supstancu. »Kažu da je patriotizam kao krvni tlak: kada je previsok prijeti srčani udar, a kada je nizak, ljudima se malo vrti u glavi. To pravilo, međutim, ne vrijedi za lokalpatriotizam, jer njega nikada nije previše«, rekao je dr. Krešimir Nemec i ustvrdio kako se ne slaže s nekim ocjenama da bi regionalno moglo nagrizati nacionalno jedinstvo. »Naprotiv! Time se upravo naglašava raznolikost unutar jedinstva. Hrvatski nacionalni identitet zapravo i tvore mikro identiteti društvenih zajednica, a jedan od njih je i šokački, što najbolje govore ove knjige koje danas predstavljamo«, zaključio je dr. Nemec. 
Prof. Tihana Petrović ustvrdila kako treba razumjeti sadašnju šokačku zavičajnost koja je kao znak svojevrsnog otpora buknula još u vrijeme Hrvatskog proljeća 1970./71. godine, a nije ustuknula ni osamdesetih godina prošlog stoljeća njegujući i u vrijeme neslavne hrvatske šutnje tradicijsku samosvijest i naslijeđe. 
VJERNOST ZAVIČAJNOM:  Dr. Katica Čorkalo – Jemrić nadovezala se na takvo razmišljanje i ustvrdila kako je upravo ta zavičajnost postala posebnost kojoj se teži i poziv na zajedništvo te da je bogatstvo, raznovrsnost i ljepota šokačke etno – baštine utjecala na duboku uzoranu brazdu koja je pomogla da Šokci i šokaštvo preživi. 
»Čvrsto vjerujem da će vjernost zavičajnom neumorno graditi mostove k domovinskom i univerzalnom, kako je bilo i u najvećih pisaca koji su Šokadiji sazidali dvore od neprolaznosti te da će i književna Šokadija poslužiti istome cilju pronoseći ljepotu zavičajne riječi crpljenu u šumi zelenih hrastika i modrini rijeka, u čudesnoj plodnosti vječne, neuništive crnice«, rekla je dr. Čorkalo – Jemrić.  
Na kraju je Martin Grgurovec, u ime nakladnika »Privlačice« iz Vinkovaca, koja postoji već 28 godina, zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u ovom velikom projektu i najavio za sljedeću godinu izlazak drugog kola ovog serijala s naslovima »Zaboravljeni i stari obrti Šokadije«, »Glazbeni život u Šokadiji«, »Narodne nošnje«, »Gastronomija u Šokadiji« i »Graditeljstvo«. »Kada izađe drugo kolo ovog serijala tek tada ćemo u potpunosti moći sagledati sve vrijednosti i baštinu koju su Šokci darovali svom hrvatskom narodu«, zaključio je Martin Grgurovec.
 
Zlatko Žužić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika