Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Uskrsna izložba 
u HKC »Bunjevačko kolo«
 
Likovni odjel HKC-a »Bunjevačko kolo« iz Subotice i Likovno-slamarski odjel HKPD-a »Matija Gubec« iz Tavankuta organiziraju i ove godine Uskrsnu izložbu, koja će se održati u srijedu 12. ožujka, u Velikoj dvorani HKC-a »Bunjevačko kolo« u Subotici. Otvorenje izložbe je u 18 sati.  
 
Nagrada FEST-a filmu »Živi i mrtvi« 
 
Film »Živi i mrtvi« hrvatskog redatelja Kristijana Milića pobjednik je natjecateljskog programa »Europa izvan Europe« 36. međunarodnog filmskog festivala FEST 2008., koji se u Beogradu održavao od 22. veljače do 2. ožujka. U spomenutom programu natjecalo se osam filmova, a žiri je procijenio kako nagradu lista »Politika« zaslužuje antiratni film Kristijana Milića, jer je »precizno režiran, razgovjetno glumljen i senzibilno snimljen«. Na konferenciji za novinare Milić je istaknuo kako njemu i cijeloj ekipi ova nagrada mnogo znači. Na pitanje novinara hoće li će se film distribuirati u Srbiji, odgovorio je da je ta mogućnost planirana. Nagrada – statua »Eritrocit«, rad Nikole Pešića, redatelju je uručena na svečanom zatvaranju festivala. 
Za ukupno najbolji film FEST-a 2008. filmski su kritičari proglasili »12« ruskog redatelja Nikite Mihalkova. 
 
»Od Picassa do Marine Abramović« 
u Novom Sadu
 
Ekskluzivna izložba slika »Od Picassa do Marine Abramović« bit će otvorena u okviru predstojeće Izložbe umjetnosti Art expo od 13. do 18. ožujka na Novosadskom sajmu, a obuhvatit će djela 30 eminentnih slikara iz privatnih kolekcija i javnih zbirki u Vojvodini. Bit će predstavljena djela: Picassa, Shagala, Matissa, Modiglianija, Miroa, Dalija, Warhola, Pistoletta, Dubufeta, Magritea, Džamonje, Klivara, Marine Abramović...
Organizatori ističu kako je riječ o jedinstvenoj izložbi na ovdašnjim prostorima, koja predstavlja presjek suvremene likovne umjetnosti, a organizirana je pod pokroviteljstvom Izvršnog vijeća Vojvodine.
Cijena ulaznice je 180 dinara, a važit će i za druge dvije sajamske priredbe koje se održavaju u istom terminu – Salon knjiga i Salon namještaja i opreme za enterijere »Ambijenta«. 
 
EXIT za Srbiju u Europskoj Uniji
 
Društvena strana dolazećeg festivala Exit, od 10. do 13. srpnja u Novom Sadu, bit će posvećena daljnjem uključivanju Srbije u Europsku Uniju, priopćili su u utorak organizatori tog festivala. »Uvjereni smo da je odlučno kretanje prema EU siguran put prema boljoj Srbiji. Kako bi to bilo moguće, neophodno je građanima jasno predstaviti kako taj put podrazumijeva niz reformi, koje za cilj imaju državu učiniti efikasnijom u službi građana. Građani imaju prava znati što sve procesi uključivanja u EU donose, koje konkretne koristi mogu očekivati od tih procesa, trebaju li se nečega u tim procesima bojati, kako su ti procesi tekli i koji su njihovi rezultati u zemljama koje su tim putem već prošle. Pogotovu onim zemljama koje su nedavno postale članice EU«, kaže se u priopćenju, uz dodatak, da će njihova kampanja za bolju Srbiju, za Srbiju punopravnu članicu EU, biti predstavljena kroz kampanju za sam festival.
Inače, ulaznice za EXIT 08 u pretprodaji stoje 5490 dinara i mogu se naručiti na službenom festivalskom sajtu www.exitfest.org. Cijena ulaznica u redovitoj prodaji bit će 7790 dinara.
 
Performans u Galeriji »Dr. Vinko Perčić«
 
Večeras (petak, 7. ožujka) u Galeriji »Dr. Vinko Perčić« u Subotici bit će izveden performans pod nazivom »Digressions Of Mortality Into Robotic Metaphysics« beogradskog umjetnika Gabrijela Savića Ra (1978.). 
»Digressions Of Mortality Until Robotic Metaphysics predstavlja sintetičko (u hegelijanskom smislu) redefiniranje odnosa prema ljudskoj smrtnosti, koja se transormira u robotičku metafiziku. To ukazuje na prebacivanje svijesti iz jednog sustava u drugi u kojem se se ta svijest promatra kao čista svijest, bez prisustva ljudske vremenski određene korporalnosti. Samim tim indiferencija zamjenjuje sve ljudske osjećaje, gdje se sve svodi samo na racionalnost, koja je u ovom slučaju sintetička«, navodi se, među ostalim, u opisu performansa. 
Početak je u 19 sati. 
 
Književna večer u Sonti
 
Večeras, (petak, 7. ožujka) u 19 sati, u velikoj dvorani Doma kulture u Sonti održat će se književna večer u organizaciji KPZH-a »Šokadija« i Hrvatske čitaonice iz Subotice.  Tijekom večeri Sonćanima će biti predstavljen zbornik drama hrvatskih autora iz Podunavlja »Teška vrimena«, u kojemu je autor dvaju naslova i njihov sumještan Ivan Andrašić. U programu će sudjelovati članovi dramske sekcije »Šokadija« s izvedbom dijela predstave »Ljubav iz baba-Mandine kujne« autora i redatelja Ivana Andrašića, te učenice hrvatskog odjela subotičke gimnazije s jednočinkom »Skupština na ćoši« autora Šime Ivića, a u adaptaciji i režiji Marjana Kiša. Publika će uživo vidjeti i izvedbu radio-drame »Bunjevački bećarski kvartet« autora Mirka Huske.
 
Povjerenstvo za dodjelu zvanja i priznanja Skupštine Općine u skladu s člankom 5. Odluke o ustanovljenju zvanja Počasni građanin, priznanja »Pro urbe« i priznanja »Dr. Ferenc Bodrogváry« (»Službeni list Općine Subotica«, broj 39/2001 i 23/2007) objavljuje
 
JAVNI POZIV ZA PRIKUPLJANJE INICIJATIVA
ZA DODJELU PRIZNANJA 
»DR. FERENC BODROGVÁRY«
na teritoriju grada Subotice
 
Priznanje »Dr. Ferenc Bodrogváry« dodjeljuje se istaknutim kulturnim stvaraocima (ne starijim od 40 godina) u oblasti književnosti, znanosti, likovne i glazbene umjetnosti, koji su svojim djelima i činjenjima pridonijeli razvitku kulturnog života grada ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inozemstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini.
Pismeni prijedlozi s obrazloženjem mogu se poslati poštom ili osobno predati u Općinskom uslužnom centru na adresu: Skupština Općina Subotica, Trg slobode 1, s naznakom: za Povjerenstvo za dodjelu zvanja i priznanja – priznanje  »Dr. Ferenc Bodrogváry« do 25. ožujka 2008. godine.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika