Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Jednokratna pomoć nezaposlenima

SOMBOR – Nacionalna služba za zapošljavanje objavila je u srijedu 27. veljače ovogodišnji javni poziv za dodjelu jednokratne pomoći u visini od 130 000 dinara za samozapošljavanje nezaposlenih osoba koje namjeravaju osnovati gospodarsko društvo, obrt ili započeti drugi oblik poduzetništva. Ukoliko se udruži više nezaposlenih osoba (osim za osnivanje zadruge), svaka pojedinačno podnosi zahtjev i ostvaruje pravo na subvenciju za samozapošljavanje. Subvencija se odobrava osobi prijavljenoj na evidenciji nezaposlenih koja treba završiti instruktivnu obuku za samozapošljavanje prema planu i programu obuke Nacionalne službe za zapošljavanje ili druge odgovarajuće organizacije. Samozapošljavanjem se ne može smatrati registracija individualnog poljoprivrednog gazdinstva, zadruge, otpočinjanja trgovačke djelatnosti, igara na sreću, prometa, taksi usluga i mjenjačnica. Sredstva se ne mogu dobiti ni za ranije osnovana gospodarska društva koja su promijenila osnivača. Ako je podnositelj zahtjeva do sada već ostvario pravo na novčanu naknadu ili ako je osoba strani državljanin, ne može dobiti pomoć. Dokumentacija potrebna za podnošenje zahtjeva mora sadržati poslovni plan, izvod iz evidencije nezaposlenih osoba, a korisni mogu biti i drugi dokazi relevantni za odlučivanje.
Usporedo s ovim natječajem raspisan je i natječaj za opremanje novih radnih mjesta i zapošljavanje do pedeset osoba, a sredstva su raspoređena prema razvijenosti općina. Općina Sombor se ne ubraja ni u najrazvijenije ni u nerazvijene općine već spada pod »ostale« i iznos sredstava za opremanje radnog mjesta za zapošljavanje osoba je 80 000 dinara. Ovaj iznos se uvećava za 40 000 dinara ako poslodavac zaposli osobu stariju od pedeset godina, ako je romske nacionalnosti, ako je osoba s invaliditetom ili je osoba bez roditeljskog staranja. Osim poslodavaca koji su registrirani i mogu se prijaviti za sredstva od 80 000 dinara, mogu se natjecati i nezaposleni za subvenciju od 130 000 dinara. Ako bi zaposlili do četiri nezaposlene osobe mogli bi dobiti 80 000 dinara za opremanje tih radnih mjesta.
Z. Gorjanac
 
Stručno predavanje o poljoprivredi
 
RUMA – U prostorijama HKPD-a »Matija Gubec« prošloga je tjedna održano stručno predavanje iz područja poljoprivrede, na kojem su govorili najeminentniji stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtlarstvo iz Novog Sada.
Miroslav Malešević je u svom izlaganju upozorio kako je ove godine u Vojvodini, ali i općenito u Srbiji, zasijano rekordno malo pšenice, što je dovelo do rekordnog povećanja njene cijene na burzama ne samo kod nas, nego i u cijelom svijetu. Naglasio je važnost kvalitetne primarne obrade zemljišta, ravnomjernog gnojenja i prihranjivanja, te naveo kako je veliki problem kod mnogih poljoprivrednika to što veliki dio parcela nije zasijan na vrijeme, u optimalno doba, što neminovno donosi i manje prinose. 
Đorđe Jocković je govorio o novim hibridima kukuruza, istaknuvši kako će ove godine biti izuzetno velika potražnja za sjemenskom robom.
Govoreći o zaštiti bilja, Goran Malidža je naglasio izuzetnu važnost pravovremenog i točnog korištenja herbicida i apelirao na pridržavanje uputa u svezi s njihovom uporabom.
Na kraju su svi nazočni pozvani i ove godine sudjelovati na manifestaciji Dani polja, koja se održava u organizaciji Instituta.
N. Jurca
 
Nastup tamburaša 
s Brega
 
RUMA – U velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi, u nedjelju, 2. ožujka, održan je godišnji gala koncert Gradskog tamburaškog orkestra »Branko Radičević« pod nazivom Tamburica vez. Osim dječjeg i glavnog orkestra »Branka Radičevića«, kao gost na koncertu nastupio je i Veliki tamburaški orkestar HKPD-a »Matija Gubec« koji se predstavio četirima izvedbama: najprije je izvedena Kalmanova »Kraljica čardaša«, a zatim su nastupile i dvije vokalne solistice društva – Katarina Atanacković, s poznatom zabavnom pjesmom »Vino i gitare« Arsena Dedića, a poslije nje i Marija Benčić s pjesmom Marte Nikolin »Tebi sam dala sve«. Za kraj nastupa tamburaša  s Brega ostavljena je instrumentalna skladba »Ciganski uranak«.
U ovoj izuzetnoj večeri pokraj dva tamburaška orkestra predstavili su se i članovi Srpskog pevačkog društva iz Rume, violinistkinja Marta Kojadinović, poznati izvođač romske glazbe Perica Petrović, kao i poznati operni pjevač i jedan od prvaka Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Saša Petrović. Publika je imala prigodu čuti, osim klasičnih skladbi za tamburaške orkestre, i starogradske glazbe i nekoliko kancona, polki, španjolski ples, splet rumunjskih narodnih igara, a na samom kraju, kao omaž tragično nastradalom Toši Proeskom, i splet makedonskih narodnih pjesama. Na kraju solistima i dirigentima dvaju tamburaških orkestara podijeljeni su prigodni darovi, a za sve sudionike i sponzore u prostorijama HKPD-a »Matija Gubec« organizirana je prigodna večera što je još jedan dokaz uspješne višegodišnje suradnje dvaju najpoznatijih rumskih kulturno-umjetničkih društava.
N. Jurca                                                      
 
Početak koncertne sezone
 
SOMBOR –  Pilot projekt Ministarstva kulture »Nacionalna koncertna sezona 2008.«, bit će organiziran u 16 gradova Srbije među kojima je i Sombor. Projekt za cilj ima popularizaciju klasične glazbe među širom populacijom, a osobito među mladima. U razdoblju prve faze od 3 mjeseca: ožujak, travanj i svibanj, svake srijede održat će se po jedan koncert. Mjesečno će se održati po jedan solistički koncert, dva koncerta komorne glazbe i jedan koncert mladih i neafirmiranih umjetnika, studenata Glazbene akademije. U ovaj projekt uključeno je preko 50 značajnih izvođača, a nositelj projekta je Kulturni centar »Laza Kostić« iz Sombora. U prvoj koncertnoj fazi bit će biti priređeni koncerti domaćih izvođača, a u drugoj fazi koja obuhvaća mjesec rujan, listopad i studeni nastupit će inozemni izvođači. Za ožujak su predviđeni koncerti: Rite Kinke, Dejana Mladenovića i Milice Sekulić, Vladimira Gligorića i Jelene Rakić i Baruha Meira iz Izraela. Generalni pokrovitelj projekta je Ministarstvo kulture, a počasni pokrovitelj je predsjednik Srbije Boris Tadić.
 Z. Gorjanac
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika