Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Osnovan ogranak DZH-a u Aleksandrovu
 
Ogranak Demokratske zajednice Hrvata, dvadeseti po redu, osnovan je u subotu 1. ožujka, u mjesnoj kancelariji Aleksandrovo, a sastanak je otvorio i vodio predsjednik Inicijativnog odbora za formiranje ogranka Ivan Tumbas, navodi se u priopćenju DZH-a. Za predsjednika ogranka Aleksandrovo izabran je Donko Balažević a za njegovog zamjenika Ivica Sekereš te ostali vodeći članovi ogranka. Nakon što su predloženi kandidati jednoglasno izabrani, Donko Balažević je izložio program rada novoosnovanog ogranka DZH-a Aleksandrovo. Kako se navodi u priopćenju, »u svom izlaganju iznio je glavne smjernice rada ogranka Aleksandrovo u idućem razdoblju, te se osvrnuo na aktualnu problematiku Aleksandrova i obećao veću poduzetnost i ažurnost novoizabranih dužnosnika. Nakon radnog dijela sastanka skup je pozdravio i predsjednik Demokratske zajednice Hrvata Ðorđe Čović, koji im je zaželio uspješan rad, te je zahvalio na velikom odzivu mještana. Ujedno je čestitao članovima novoosnovanog ogranka na zalaganju i stvorenim uvjetima za aktivan rad ogranka. Svoj je govor zaključio porukom kako je današnji skup samo početak uspješne suradnje u ostvarivanju zajedničkih ciljeva i interesa u obostranu korist«. 
 
OESS posjetio HBŠS
 
»Sjedište Hrvatsko Bunjevačko Šokačke stranke posjetilo je izaslanstvo Organizacije za  europsku sigurnost i suradnju (OESS), u petak, 29. veljače, na osnovi našeg prosvjednog pisma, u kojemu smo ukazali na nedavno donesen Zakon o lokalnim izborima u kojemu su nacionalne manjine dobile iste preduvjete za sudjelovanje na lokalnim izborima kao i stranke većinskog naroda«, navodi se u priopćenju HBŠS-a.
Izaslanstvo OESS-a predvodili su šef Odjela za demokratizaciju Hannelore Valier te viša savjetnica za pitanja manjina u Odjelu za demokratizaciju Ghristina Daviš kao i koordinatorica ove misije Jelena Jokanović, navodi se nadalje u priopćenju u kojem se, između ostalog kaže i kako su razgovori bili otvoreni i konstruktivni, argumentirani u pisanom obliku, gdje su se predstavnici europske institucije mogli uvjeriti u točnost i objektivnost naših tvrdnji. »Predstavnici delegacije su obećali da će učiniti sve što je u njihovim ovlastima, te nas o svemu pisanim putem izvijestiti«, kažu iz HBŠS-a.
 
Dr. Ereš Magic Food
 
Pogon novih tehnologija »Dr. Ereš Magic Food« d.o.o.  Subotica, za proizvodnju dijetetskih konditorskih proizvoda i preparata, otvoren je u utorak 4. ožujka u Subotici. Pogon je smješten u proizvodnoj dvorani na oko 200 četvornih metara, u poslovnom inkubatoru BIS-a u Subotici, Segedinski put 90. Proizvodni program obuhvaća 12 vrsta konditorskih proizvoda na bazi dijetetskih sastojaka, pogodnih za dijabetičare i pretile osobe. Investicijska vrijednost novog pogona iznosi 17 milijuna dinara, a Izvršno vijeće Vojvodine je preko Pokrajinskog tajništva za znanost i tehnološki razvoj za realizaciju pogona izdvojio osam milijuna dinara. Realizacijom ovog pogona zaposlit će se novih 25 radnika izravno u proizvodnji te 250 radnika kroz razne vidove kooperacije. 
Pogon je otvorio predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine mr. Bojan  Pajtić.
 
Pjesniče naroda mog
 
Tradicionalna smotra recitatora pod nazivom Pjesniče naroda mog, koja se svake godine organizira na razini Republike Srbije, održana je u petak 29. veljače, za područje Općine Subotica u Gradskoj knjižnici u Subotici. Na smotri recitatora, na srpskom, hrvatskom, mađarskom te drugim jezicima nacionalnih zajednica, sudjelovalo je oko 70 recitatora, učenika osnovnih i srednjih škola te članovi kulturno-umjetničkih društava i kulturnih centara s teritorija Općine Subotica. 
Najbolji su nagrađeni diplomama te imaju mogućnost nastupa na zonskoj smotri.
S općinske smotre recitatora, na zonsko natjecanje idu: Lola Berta, Jovana Matejić, Emese Némedi, Marko Stantić i Mina Vavan, predstavnici mlade dobi. 
Od recitatora srednje dobi u viši rang natjecanja plasirali su se: Sarólta Bodó, Jelena Cvijan, Ðorđe Ðorđević, Ivan Kovač, Antonella Pósa, Attila Rizsányi, Karla Rudić, Ágnes Szedlár, Ivana Stipić i Dragana Sudarević, dok su se među recitatorima starije dobi na zonsko natjecanje plasirali Saša Eraković, Mirta Ištvanović, Zsanett Kasza, Tímea Lorinc, Matisa Petra Leona, Slađana Petković, Lili Simonyi i Robert Zahorjanski. 
Viša razina natjecanja, zonska smotra, održat će se danas, 7. ožujka. Počinje u 9 i 30 sati, u Gradskoj knjižnici u Subotici.
 
Tri dana praznika plesa 
 
»Posredstvom Plesnog saveza Srbije, plesni klub Fiesta dobio je suglasnost IDFS-a (International Dance Sport Federation) za mogućnost organiziranja međunarodnih turnira plesa. Tako smo sada, po drugi put pod njihovim pokroviteljstvom a ukupno treći put u Subotici, organizirali tri dana praznika plesa«, kaže predsjednik plesnog kluba Fiesta Dušan Kircanski. Državno prvenstvo u standardnim plesovima 2008. održava se danas, 7. ožujka, u Dvorani sportova u Subotici. Plesni parovi će se natjecati u nekoliko skupina: pioniri, mladi omladinci, omladinci, stariji omladinci i seniori. 
Međunarodni turnir plesa »Zlatibor voda Fiesta open 2008.« u organizaciji IDSF-a, DSFS-a i plesnog kluba Fiesta održat će se 8. i 9. ožujka. Parovi će se natjecati u latino i standardnim plesovima. Pokrovitelj plesnog turnira je Skupština Općine Subotica. Svi zainteresirani mogu dobiti više informacija na www.fiesta.org.yu 
 
Uređuje: J. K.
 
U Subotici osnovana Bunjevačka stranka Vojvodine
Nova stranka
 
Mr. Branko Francišković izabran je za predsjednika Bunjevačke stranke Vojvodine čija je osnivačka skupština održana prošloga tjedna, 28. veljače, u Subotici.
Bunjevačka stranka Vojvodine, kako se ističe u njezinom programu, moderna je, demokratska, građanska stranka s nacionalnim atributima i zadatcima što pravilnije raspodjele društvenoga bogatstva. »BSV će se boriti za priznavanje autohtonosti, konstitutivnosti i državnosti bunjevačke nacionalne zajednice u okviru AP Vojvodine i Republike Srbije. Stranka će se boriti za sudjelovanje u vlasti na svim razinama. BSV je stranka koja na principu ravnopravnosti i borbi za interese Bunjevaca želi surađivati sa svim demokratskim strankama. Naglašavamo da BSV nema pretenzije za dominacijom, već ravnopravan odnos sa drugim strankama. BSV će surađivati s institucijama i organizacijama bunjevačkog naroda u cilju ostvarivanja zajedničkih efekata – ‘ujedinjenja energije u radu’. Zalagat ćemo se za redefiniranje i promjenu odnosa unutar bunjevačkog naroda u okviru podjele na Bunjevce-Hrvate i Bunjevce-Srbe, uvažavajući pravo na slobodno iskazivanje svih atributa koje žele za sebe pripadnici istoga naroda. BSV smatra da su povijest i politika nametnuli umjetnu podjelu u okviru bunjevačkog naroda i na taj način ga razbili i oslabili. Stoga će traženje puteva i rješenja za ponovno objedinjavanje biti jedan od glavnih ciljeva stranke«, navodi se u programu Bunjevačke stranke Vojvodine. 
Osnivanju BSV nazočili su predstavnici SPS-a, HBŠS-a, DS-a, Narodne DS Vojvodine, G17 Plus, i Ekološke stranke »Zeleni«.
M. Tucakov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika