Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Hrvatsko nacionalno vijeće kreće u kampanju 

Upis učenika u hrvatske odjele

Hrvatsko nacionalno vijeće krenut će u kampanju za upis djece u prvi razred osnovne škole i gimnazije na hrvatskom nastavnom jeziku, najavljeno je prošloga tjedna na sastanku Odjela HNV-a za obrazovanje. U okviru kampanje, za razliku od prijašnjih godina, u svim vrtićima na području Općine Subotica trebalo bi biti provedeno anketiranje roditelja s ciljem utvrđivanja koliko njih svoje dijete želi upisati u prvi razred osnovne škole na hrvatskom jeziku. Također, u školama u kojima se nastava već odvija na hrvatskom jeziku planirani su ogledni sati, na kojima će se roditelji moći podrobnije informirati o nastavi na hrvatskom jeziku. 
Glede upisa u gimnaziju u kampanju će se krenuti nakon Sajma obrazovanja, koji će se održati sredinom travnja u Subotici. Tom prigodom u katalogu izbora zanimanja planirano je da se nađe i društveno-jezični smjer gimnazije na hrvatskom jeziku. Također, osim u Subotici, planirano je anketiranje roditelja djece u osnovnim školama i u Podunavlju kako bi se utvrdio eventualan broj djece koja se žele upisati u hrvatski gimnazijski odjel u Subotici. Ta anketa bi, kako je najavljeno, trebala biti realizirana u suradnji sa Školskom upravom u Somboru, u čijem su resoru Sjeverno-bački i Zapadno-bački okrug.   
Na sastanku Odjela HNV-a za obrazovanje najavljeno je i da će se kampanja za upis učenika u hrvatske odjele odvijati i putem sredstava javnog informiranja. 
Prema neslužbenim informacijama, upis u prve razrede počet će krajem travnja ili početkom svibnja, a u srednje škole u srpnju, nakon kvalifikacijskih ispita. 
D. B. P.
 
Nakon polugodišta u podstanarskom statusu
Hrvatski gimnazijski odjel u matičnoj zgradi
 
Učenice hrvatskog gimnazijskog odjela u Subotici, od ponedjeljka nastavu slušaju u svojoj matičnoj zgradi Gimnazije »Svetozar Marković«. Zbog nedostatka učionice, one su nastavu dosad pratile u prostorijama mađarske Filološke gimnazije »Dezső Kostolányi«. Učionica za rad hrvatskog odjela u matičnoj zgradi osigurana je stvaranjem novih prostorija za rad u tavanskom dijelu škole, gdje je preseljen kabinet za likovnu kulturu. 
Ravnatelj Gimnazije »Svetozar Marković« Slobodan Čamprag kaže kako će novoosigurana učionica, koju sada koristi hrvatski odjel, služiti i za potrebe potencijalnog prvog razreda na hrvatskom jeziku u idućoj školskoj godini. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika