Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prijatelji na daskama

Gradić Hercegovac, Repub-lika Hrvatska, bio je od 22. do 24. veljače prijestolnica pučke drame. Na tradicionalnoj manifestaciji »Dani pučkog teatra«, četrnaestoj po redu, okupili su se, uz domaćine,  dramski djelatnici iz Travnika, BiH, Sombora i Ljutova. Organizatora manifestacije, Hrvatsku maticu iseljenika, predstavljali su ravnateljica Danira Bilić, koja je manifestaciju i otvorila i Marija Hećimović, a struku je zastupao redatelj i dramski kritičar prof. Stjepan Pepeljnjak, koji je na koncu dao svoj sud s obrazloženjem za sve četiri prikazane predstave. Bila je zastupljena i politika u vidu bjelovarsko-bilogorskoga župana Miroslava Čačije sa suradnicima  i načelnika Općine Hercegovac Dragutina Kučere sa suradnicima. Sve vrijeme gostima su na raspolaganju bili predsjednica Hrvatske čitaonice prof. Vera Obrovac i njezini poduzetni suradnici.  
ČETIRI PREDSTAVE: Na samom otvorenju »Dana« vidjeli smo predstavu domaćina, »Pučke scene« Hrvatske čitaonice Hercegovac »Autogeni trening« autora Marka Mikulandre, redatelja i scenografa Ivana Bratkovića. Nakon njih nastupili su Somborci s predstavom »Đuvegije«, koju je na daske postavila Marija Šeremešić. Ona je prilagodila jednočinke »Stidljivi mladoženja« A. Čipčića i »Mate Glupanović se ženi« nepoznatoga autora i tako dobila dinamičnu komediju po ukusu publike. U subotu, drugoga festivalskoga dana, prvi su na daske izašli članovi Hrvatskoga amaterskoga kazališta Travnik, s kazališnom predstavom »Djelidba« autora Skendera Kulenovića. Redatelj predstave je Ante Bilić. Zanimljivo je napomenuti kako je »Djelidba«, u kojoj se na vrlo komičan način prikazuje stvarnost u BiH nakon Drugoga svjetskoga rata, od strane »čuvara lika i djela« zabranjena još davne 1956. godine, a premijerno je izvedena tek 21. prosinca 2007. godine. U drugom nastupu predstavili su nam se članovi HKUD »Ljutovo« iz Ljutova. Izveli su predstavu »Klupko« Pere Budaka, koju potpisuje redatelj Nandor Klinocki. Tijekom sve četiri predstave dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a objektivna publika znala je nagraditi glumce gromkim pljeskom.  
NOVA PRIJATELJSTVA: Nakon odigranih predstava druženje je bivalo nastavljeno u dvorani Češkog doma, uz večeru i svirku sastava »Rubiko«. Ovo trodnevno druženje dramskih djelatnika donijelo je nova prijateljstva, donijelo je dogovore za uspostavljanje nove suradnje, ili obnavljanje stare. »Boravak u Hercegovcu bio nam je jako ugodan, ali i poučan. Pokazali smo što mi radimo, a vidjeli smo i druge i ne samo vidjeli, nego i ugovorili međusobna gostovanja tijekom godine. Hvala domaćinima, ovakvo gostoprimstvo rijetko se sreće«, kaže za HR Šima Raič, predsjednik  HKUD-a »Vladimir Nazor« iz Sombora. 
I predstavnice HMI bile su izuzetno zadovoljne. »Prvi put gledam amaterske kazališne skupine i ugodno sam iznenađena. Iako su dvije predstave skupa trajale više od tri sata, pozornost mi nije popustila, što govori o njihovoj kvaliteti. Pogodilo se i to, da je danas  Međunarodni dan materinjeg jezika, a na daskama smo upravo čuli Somborce kako govore svojim izvornim dijalektom. Nadam se da ću tijekom svojega mandata i posjetiti pripadnike hrvatskih autohtonih manjina u Bačkoj, te na licu mjesta upoznati njihov rad«, rekla je na završetku prve večeri ravnateljica Danira Bilić. 
»Osobito mi je drago što smo vidjeli četiri jako dobre predstave u izvedbi naših amatera. Predstave su na profesionalnoj razini, ovi ljudi su ostavili ne samo srce, nego i znanje na daskama, što je publika znala osjetiti i nagraditi sudionike zasluženim pljeskom«, dodala je Marija Hećimović.                    g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika