Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tragom Šokadije

U prostorijama HKUPD »Mostonga« u Baču postavljen je 21. veljače »kamen temeljac« za projekt obilježavanja 320-te obljetnice doseljavanja Hrvata-Šokaca na prostore bačkog Podunavlja. Iako su doseljavanja trajala više godina, pa i decenija, 1688. godina je uzeta za godinu dolaska Šokaca u bačko Podunavlje. Te godine  Bač je naselila velika skupina Hrvata iz tuzlanske regije, predvođena fratrima iz gradovrškog franjevačkog samostana, noseći pred sobom sliku Gospe Radosne. 
Pješačeći »za Gospom« izbjegli su ispred turskoga zuluma, koji je postajao nepodnošljiv, zaustavili se u vukovarskom samostanu, a po prelasku Dunava, došli su u franjevački samostan u Baču, gdje je slika Gospe pohranjena i dan-danas. Puk je postupno naseljavao prostore oko Dunava, tako da i danas pripadnici hrvatske zajednice iz – Bačkog Brega, Bačkog Monoštora, Sonte, Vajske, Plavne i Bođana za blagdan Gospe Radosne hodočaste u Bač. 
Čelnici šest postojećih podunavskih udruga kulture s hrvatskim nacionalnim predznakom i jedne u osnivanju, te zamjenica pokrajinskog tajnika za propise, upravu i nacionalne manjine Antonija Čota, održali su radni sastanak posvećen ovoj temi. O do tada urađenom, te o obavljenim dogovorima, nazočne je izvijestila Stanka Čoban. Projekt proslave obuhvatit će aktivnosti koje će započeti 30. i 31. svibnja naučnim skupom, misom i kulturno-umjetničkim programom u Tuzli, te hodočašćem bačkih Hrvata na prostore s kojih su se doselili u Podunavlje. Centralna proslava bit će organizirana početkom listopada u Baču. U mjestima sudionika ovoga projekta održat će se niz lokalnih manifestacija, kojima će svaka Udruga dati veliki doprinos uspjehu cjelokupnoga projekta. Svi nazočni bili su jednodušni u izražavanju namjere za podizanje manifestacije na što višu razinu, za uključivanje državnih i pokrajinskih relevantnih institucija u nju, te za potrebu generalnog pokroviteljstva projekta od strane HNV-a i iznalaženja potrebnih supokrovitelja. Idejni nositelj organizacije je HKUPD »Mostonga«, a suorganizatori sve institucije kulture s hrvatskim predznakom u šokačkom Podunavlju, te somborska Udruga urbanih Šokaca u osnivanju.  
Pokraj bosanskih i bačkih Hrvata-Šokaca u projekt će biti uključeni i Šokci iz Hrvatske i Mađarske. Tristota obljetnica obilježena je 1988. godine u Tuzli i u Baču od strane franjevaca, no, za javnost je prošla gotovo nezapaženo. 
I. Andrašić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika