Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zimski susreti u vojvođanskom selu

Pod pokroviteljstvom Izvrš-nog vijeća AP Vojvodine i Pokrajinskog tajništva za obrazovanje i kulturu, organizacija za multimedijalne projekte »Strada« iz Novog Sada, u veljači i ožujku organizira »Zimske susrete u vojvođanskom selu«. Riječ je o multikulturalnim sredinama u kojima se njeguju vrijednosti tradicionalne kulture. 
Ovim projektom bit će obuhvaćeno 12 vojvođanskih sela: Bački Monoštor, Doroslovo, Stapar, Pivnice, Neštin, Divoš, Jarak, Belo Blato, Aradac, Mužljak, Kucura i Savino Selo. Cilj projekta je doprinos revitalizaciji seoskih domova kulture i poticaj lokalnim zajednicama u kreiranju kulturnih sadržaja. Osim umjetnika iz Novog Sada, u programu sudjeluju i solisti, ansambli i orkestri seoskih kulturno-umjetničkih društava. Organizator manifestacije je Jasmina Gradinac.
ZIMSKI SUSRET U BAČKOM MONOŠTORU: Ova je manifestacija održana u petak 22. veljače i u Bačkom Monoštoru. Novosađane su u Domu kulture dočekali mališani obučeni u šokačku nošnju, zajedno sa svojim roditeljima i bakama. U jednodnevnom druženju s novosadskim umjetnicima izvedena je kazališna predstava za djecu »Legenda o knedlama« u produkciji Teatra »Brod«, predstava novosadskog Kazališta mladih »Otvarač«, otvorena je izložba slika, te je nastupilo Kulturno-umjetničko društvo Hrvata »Bodrog«. 
U predstavi za djecu nastupio je autor Ratko Radivojević i djeca gledatelji. Ovom je predstavom prikazano u što djeca vjeruju. Djeca vjeruju kada stanu na prste i rašire ruke da lete. Vjeruju, kad zažmire, da ih nitko ne vidi. Vjeruju, kad drže poklopac od zdjele u rukama, da su vozači formule. Vjeruju, kad mašu drvenim mačem, da su nepobjedivi ratnici. Mališani iz Bačkog Monoštora su aktivno i veoma radoznalo sudjelovali u predstavi. Pretvarali su se u kraljeviće, princeze, knedlu, drvo...
Nakon dječje predstave, otvorena je izložba slika mladog slikara Tadije Janičića. Riječ je o  suvremenom slikarstvu. Svi nazočni imali su prigodu pogledati djela darovitog akademskog slikara koji trenutačno ima izložbu slika u Novom Sadu. Tadija Janičić završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Novom Sadu 2003. godine i trenutno je na poslijediplomskom studiju. Do sada je izlagao u galerijama u Beogradu, Tokiju, Sloveniji, Francuskoj i Švedskoj. 
ŠOKAČKE PJESME I PRED-STAVA: U okviru programa nastupile su mlađa i starija pjevačka skupina KUDH-a »Bodrog«. Svojim nastupom, brojnošću i nošnjom, mlađa skupina pokazala je da tradicionalnu šokačku kulturu u Bačkom Monoštoru ima tko sačuvati, a svoju kvalitetu u pjevanju »izvornih« pjesama još jednom je potvrdila ženska pjevačka skupina.
Predstavom »Otvarač« u režiji Radoja Čupića prikazani su  pametnjaković i glupan. Ta su dva predstavnika ljudskog roda sami sebe osudili na izolaciju u podzemnom bunkeru  vjerujući da je cijeli svijet uništen, zatrovan i kontaminiran. Pripremili su veliku količinu konzervi koja bi im mogla omogućiti dug boravak u podzemlju, ali gube otvarač za konzerve i to mijenja i dovodi u sumnju njihov plan i dogovor. Glad čini svoje i dva prijatelja postaju ljuti suparnici u borbi za preživljavanje. Kroz niz komičnih situacija dolaze do nevjerojatnih rješenja za koje pretpostavljaju da će im omogućiti opstanak u besmislenoj i bespotrebnoj samoizolaciji. Cijelu predstavu odigrala su dva glumca: Slobodan Ninković i Saša Latinović.                                 g
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika