Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

»Crveno bijela zabava« 
podsjetila na povijest »Bačke« 
 
Nogometni klub »Bačka« u subotu, 23. veljače, na »Crveno bijeloj zabavi« okupio je svoje igrače, navijače i sponzore. Veselilo se, jelo, pilo, nagrađivali se najbolji nogometaši. Mnogi će u hrvatskoj manjinskoj zajednici reći – vrijedno je to spomena, jer je riječ o jedinom nogometnom klubu koji je imao predznak zajednice koja je ga ustrojila. Tako kaže povijest »Bačke« na čijem se terenu nogometna lopta kotrlja od 1901. To ovaj klub čini najstarijim nogometnim klubom na području bivše Jugoslavije. Sačuvati uspomene i podsjetiti na slavnu povijest jedne od velikih institucija bačkih Hrvata s početka prošloga stoljeća, najmanje je što se danas može učiniti – kaže autor monodrame »Pivaj Bačka veselo« Milivoj Prćić. 
»Naziv novoosnovanog kluba bio je na mađarskom ispisan, jer je ovaj teritorij pripadao Austro-Ugarskoj. Klub je igrao u ligi južne Ugarske i uvijek je bio prvi. Sedamnaest godina kasnije preimenovan je u nogometni klub ‘Bačka’, jer se znalo da u njemu igraju pretežno Hrvati. Bilo je, naravno, igrača i drugih nacionalnosti, nije se pravila razlika. Važno je bilo kakav si igrač«. 
Nogometni klub »Bačka« vremenom je prerastao u instituciju tada široke kulturne autonomije bačkih Hrvata, i tako postao sastavnica njihova društvena života. 
Klub je hrvatski predznak nosio još samo nekoliko godina poslije Drugog svjetskog rata. Po nalogu tadašnjih vlasti on je uklonjen, i od tada hrvatskih obilježja nema. Ni danas se to ne ističe. 
S obzirom na prilike u Srbiji, takvo je stajalište zbog 120 dječaka i mladića, koji u crveno-bijelom dresu »Bačke« igraju, razumljivo. 
Ali, bez obzira na to kakvo je ozračje, i kakav je klub danas, njegove slavne dane ne treba zaboraviti. Podsjećaju na to fotografije, filmovi, godišnje »Crveno – bijele zabave«, i svakako, klupska himna »Pivaj Bačka veselo«.
J. S.
 
Pjesniče naroda mog
 
Tradicionalna smotra recitatora pod nazivom »Pjesniče naroda mog«, koja se svake godine organizira na nivou Republike Srbije, održat će se danas, 29. veljače, za područje Općine Subotica u Gradskoj knjižnici u Subotici. Smotra recitatora na – srpskom, hrvatskom, mađarskom te drugim jezicima nacionalnih zajednica, natjecateljskog je karaktera, a sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola te članovi kulturno-umjetničkih društava i kulturnih centara s teritorija Općine Subotica. Početak je u 9 sati. Zonska smotra, viši rang natjecanja, održat će se idućeg petka, 7. ožujka, s početkom u 9 i 30 sati, također u Gradskoj knjižnici u Subotici.
J. K.
Industrijski park u Subotici
 
U okviru projekta »Izrada studije izvodljivosti i prateće projektne dokumentacije za industrijski park u Subotici« grad Subotica i javno poduzeće »Szeged polus« organiziraju danas, 29. veljače, radni sastanak u dvorani 213 Otvorenog sveučilišta u Subotici s početkom u 11 sati. 
»Naš partner ‘Szeged polus’ je u okviru ovog programa pripremio prvi od tri sastanka s nama, gdje će doći ljudi iz Segedina koji već imaju zapravo tri industrijska parka da predstave svoja iskustva i da vidimo u kom pravcu trebamo dalje raditi. Kako Ekonomski fakultet već radi na studiji izvodljivosti, a prijedlog zakona, koji nažalost još uvijek nije usvojen, za razvoj industrijskih tehnoloških parkova u Srbiji, rađen je po modelu mađarskog iskustva. Neću kazati da je prepisan, ali zaista je u velikoj mjeri preslika onoga što su uradili u Mađarskoj. Smatram kako je to dobro, jer je Mađarska zemlja koja je imala najveći uspjeh u razvoju industrijskih parkova«, rekao je član Općinskog vijeća Dejan Zvekić.
J. K.
 
Deveti Sajam zapošljavanja
 
Nacionalna služba za zapošljavanje u Subotici organizira danas, 29. veljače, deveti po redu Sajam zapošljavanja, koji će se održati u MKC »Népkör« od 10 do 13 sati. Na Sajam su pozvani nezaposleni III, IV, V, VI. i VII. stupnja školske spreme, kao i nezaposleni ostalih zanimanja. 
Zahvaljujući sajmovima u Sjeverno-bačkom okrugu posao je do sada našlo oko tisuću nezaposlenih. 
 
RGK Subotica poziva gospodarstvenike zainteresirane za suradnju s Hrvatskom 
 
Gospodarska komora Osijeka u Hrvatskoj traži poslovne partnere našim tvrtkama koje su zainteresirane za poslovnu suradnju. Iz toga razloga, sve tvrtke s područja sjevera Bačke i Potisja zainteresirane za suradnju s Hrvatskom, mogu se javiti Regionalnoj gospodarskoj komori do 10. ožujka, a s Gospodarskom komorom iz Osijeka dogovoren je sastanak 3. travnja. Do sada se subotičkoj komori prijavilo 10 tvrtki sa sjevera Vojvodine. 
U cilju povećanja izvozne učinkovitosti domaćeg gospodarstva, gospodarstvenici Vojvodine će 28. ožujka biti u prigodi u pokrajinskoj komori u Novom Sadu susresti se s direktorima naših gospodarskih predstavništava u inozemstvu. Svi zainteresirani privrednici s područja sjevera Bačke i Potisja mogu se javiti komori radi sudjelovanja na ovom skupu i popunjavanja anketnih listića, kojima unaprijed mogu najaviti temu razgovora. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika