Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Početak razgovora poljoprivrednika i lokalne samouprave

O posljedicama suše u 2007. godini te poduzetim aktivnostima u svezi s tim, o radu Općinskog fonda za razvoj poljoprivrede Općine Subotica, kao i o problematici izdavanja državnog zemljišta u zakup – bilo je riječi na tribini održanoj u utorak, 26. veljače, u dvorani Nove općine u Subotici. Naime, na zahtjev agrarnih udruga sa sjedištem u subotičkoj općini Stručna služba za poljoprivredu Općine Subotica podnijela je izvješće o radu u prošloj 2007. godini te plan rada za tekuću 2008. godinu. 
O prvoj točki dnevnog reda – izvješću o poduzetim aktivnostima u svezi sa sušom, kao i o problematici izdavanja državnog zemljišta u zakup, govorio je Mirko Ostrogonac uime općinske službe za poljoprivredu, dok se uime Fonda za razvoj poljoprivrede Općine Subotica poljoprivrednicima obratio Goran Stoparić. U raspravi, koja je uslijedila nakon izvješća, uključili su se članovi Udruge poljoprivrednika Subotica te vijećnici Općine Subotica.  
»Zemljoradnici zasigurno nisu zadovoljni ishodom tribine, jer su dobili samo djelomične odgovore, više neku vrstu konstatacija te prebacivanje odgovornosti na druge institucije. Smatram, kako je ovo početak razgovora poljoprivrednika i lokalne samouprave, koji se svakako treba nastaviti i ubuduće. Nadam se da će nastavak komunikacije pomoći da se nađe neka vrsta zajedničkog rješenja, koje će zadovoljiti obadvije strane«, rekao je Miroslav Ivković uime Udruge poljoprivrednika Subotica.
Kao što se posljedica suše odrazila na jesensku sjetvu, jednako tako će se odraziti i na proljetne radove, s kojima ćemo imati problema, jer mnogi poljoprivrednici, nažalost, neće moći poštovati sve agro-tehničke mjere – kažu u Udruzi poljoprivrednika Subotica. »Posljedica nerazumijevanja mjerodavnih iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije je ta da ćemo imati znatno manje zasijane površine pšenicom. Stoga ćemo, vjerojatno, morati uvoziti pšenicu na ljeto i tijekom cijele 2008. godine, do žetve 2009. godine«, pojašnjava Miroslav Ivković, glasnogovornik Udruge poljoprivrednika Subotica. Iz Udruge podsjećaju kako je prikupljanje potpisa za smjenu ministra poljoprivrede Slobodana Milosavljevića u tijeku. Potpora poljoprivrednicima može se dati pri poljoprivrednim udrugama, na stočnim tržnicama, otkupnim mjestima za mlijeko...
J. K.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika