Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Očuvanje i razvijanje kulture Hrvata

Na sastanku sa suradnicima koji je održan 23. veljače u Subotici, ravnateljica »Hrvatske čitaonice«  Katarina Čeliković predstavila je plan i program rada ove  kulturne institucije za 2008. godinu. Program rada Hrvatske čitaonice za ovu godinu obuhvaća suradnju s hrvatskim odjelima u osnovnim školama i vrtićem »Marija Petković«, organiziranje šestog susreta pučkih pjesnika »Lira naiva«, sedmih »Dana Balinta Vujkova«,  šeste »Pokrajinske smotre recitatora na hrvatskom jeziku, a u planu je i objavljivanje knjiga i predstavljanje rada Hrvatske čitaonice na gostovanjima izvan Subotice, kao i organiziranje etno-kampa za djecu.
Katarina Čeliković predstavila je i izvješće o realiziranim programima »Hrvatske čitaonice«  u 2007. godini koje su putem natječaja pomogli Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici, Skupština Općine Subotica, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje i kulturu i Pokrajinsko tajništvo za propise, upravu i nacionalne manjine. 
LIRA NAIVA I DANI BALINTA VUJKOVA: »Hrvatska čitaonica«  i ove godine u okviru svoga rada planira predstavljanje knjiga i pisaca u osnovnim školama u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku, a pripremit će recitatore »Hrvatske čitaonice«  i hrvatskih udruga za sudjelovanje na svim razinama natjecanja u Republici Srbiji.
»Šesti susret pučkih pjesnika pod nazivom ‘Lira naiva’ održat će se u Sonti krajem lipnja. Ovaj, sada već tradicionalni susret, okuplja pjesnike iz Sombora, Srijema i Subotice s okolicom, a u suradnji s Katoličkim institutom za kulturu, povijest i duhovnost ‘Ivan Antunović’. Uoči susreta tiskat će se knjiga ‘Lira naiva’, a cilj manifestacije je očuvanje jezika i poticanje mlađih generacija na pisanje, ali i vrednovanje amaterskog stvaralaštva u književnosti«, rekla je Katarina Čeliković i najavila održavanje sedmih »Dana Balinta Vujkova« u Subotici početkom listopada.
»U okviru ove manifestacije planira se dramatizacija narodnih pripovijetki Balinta Vujkova  koje će predstaviti učenici osnovnih škola, održavanje znanstveno-istraživačkog skupa s temom: Lirika Hrvata u Podunavlju, a održat će se i multimedijalna večer u okviru koje se planira i nastup jedne dalmatinske klape«.
OBILJEŽAVANJE OBLJETNI-CA: Prema materijalnim mogućnostima Hrvatska će čitaonica  nastaviti s nabavom knjiga i periodike, a u okviru nakladničke djelatnosti planira objaviti više knjiga, među kojima –  knjigu igrokaza za djecu, pripovijetke za djecu zavičajnih pisaca, reprint jedne od knjiga Balinta Vujkova, kao i strip prema bajkama Balinta Vujkova.
»Prošle godine ‘Hrvatska čitaonica’ je po prvi put organizirala povijesno-informatički kamp na hrvatskom jeziku u koji se uključilo 24 djece. I ove godine planiramo okupiti tridesetero djece iz Vojvodine kako bi kroz radionice naučili više o povijesti i kulturi ovdašnjih Hrvata. Također je u planu pokretanje radionice kreativnog pisanja za djecu koja pohađaju više razrede osnovne škole i za gimnazijalke hrvatskog odjela. Naglasak će i ove godine biti na gostovanjima izvan Subotice u okviru kojih će biti predstavljen rad Hrvatske čitaonice, a organizirat će se i  proslava obljetnica – 75 godina od rođenja književnika Ivana Pančića i 95 godina od rođenja književnika Alekse Kokića. U suradnji s Katoličkim institutom ‘Ivan Antunović’ bit će organiziran znanstveni skup kojim će se obilježiti 125 godina narodnog kalendara ‘Subotička Danica’. Planiramo i književne večeri na kojima će biti predstavljena naša novija izdanja«, rekla je Katarina Čeliković i naglasila da će početkom studenoga »Hrvatska čitaonica« organizirati u subotičkoj Gradskoj knjižnici šestu Pokrajinsku smotru recitatora na hrvatskom jeziku, također važnu manifestaciju za očuvanje materinjeg jezika.
Z. Sarić 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika