Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mladi kao partneri

Ministarstvo sporta i omladine utemeljeno je u svibnju 2007. godine. Jedan od ciljeva Ministarstva je pomoć nevladinim organizacijama koje se bave mladima. Početkom listopada 2007. godine raspisan je  natječaj na koji se prijavilo 318 nepolitičkih organizacija. Odobreno je financiranje šezdeset projekata, a u te je projekte uloženo 68 milijuna dinara. Cilj raspisivanja natječaja bio je podizanje kapaciteta omladinskih udruga, njihova priprema za razdoblje primjene nacionalne strategije, iako ona još tada nije bila donesena. Za poticanje lokalnih zajednica, a glede aktivnog sudjelovanja u procesu donošenja i primjene strategije, trenutačno ima sedam ureda otvorenih u Srbiji, a prema našim informacijama ubrzo će se otvoriti i deset novih. Ured za mlade je zamišljen kao mjesto rada omladinskog koordinatora koji okuplja mlade i omladinske udruge te ih upućuje i pomaže im u djelovanju. 
STRATEGIJA: Ministarstvo omladine i sporta pokrenulo je dva važna procesa, izradu nacionalne strategije za mlade i uspostavljanje natječajnog mehanizma za podršku nevladinim organizacijama koja se bave pitanjima mladih. 
»Sam projekt izrade nacionalne strategija za mlade osmišljen je i realizira se veoma široko. Da bismo dobili tekst strategije iza kojega mogu stati svi mladi potrebno je da ju  zajednički načinimo. Ministarstvo ne može nametati što će biti mladima prioritet. U sklopu izrade strategije održano je preko 160 okruglih stolova u 150 općina s više od četiri tisuće sudionika«, rekla je u jednom od posjeta Subotici Ivana Kovačević, zamjenica ministrice omladine i sporta.  Prednacrt strategije za mlade završen je 15. prosinca, a sada je u fazi procjenjivanja od strane svih službenih sudionika procesa.  
REGIONALNE KONFEREN-CIJE: U sljedećem razdoblju, nakon Beograda, Subotice, Novog Sada, Zaječara i Kragujevca, organizirat će se još dvije regionalne konferencije u Užicu i Leskovcu.  Osim toga karavan »Zamisli život« putovat će kroz Srbiju. Trenutačno se komentira prednacrt strategije u sklopu službene rasprave koja je otpočela 15. veljače. Tekst strategije može se naći na internetskoj stranici Ministarstva i na stranici  strategije za mlade www.zamislizivot.org, uz koji je priložen formular kako bi svi zainteresirani mogli izreći svoje mišljenje. 
Na lokalnoj je razini potrebno odrediti koje će institucije biti zadužene da u suradnji s drugim nevladinim organizacijama i stručnjacima razvijaju i  primjene strategiju za mlade. 
»Ukoliko nema mladih, nema ni prave budućnosti. Naša je vizija  moderna, europska Srbija koju vode kreativni, vrijedni i hrabri ljudi, Srbija u kojoj postoje uvjeti za kvalitetan život mladih«, izjavila je na konferenciji u Subotici, ministrica Snežana Samardžić-Marković.
AKTIVNOSTI MINISTARST-VA: Ministrica  Snežana Samardžić-Marković  kaže kako njezino ministarstvo podržava inicijativu mladih za usvajanje Deklaracije kojom će mladi ljudi iskazati želju da Srbija postane članicom Europske unije. Ministrica je najavila da će Srbija osim zahtjeva za stipendiranjem studenata, od Europske unije zatražiti mogućnosti stažiranja za tristotinjak studenata završnih godina iz Srbije, i to u skladu s njihovom profesionalnom orijentacijom. Stažirali bi u Europskoj komisiji, Europskom parlamentu ili Sudu pravde. Proračun Ministarstva za 2008. godinu, koji je predviđen za financiranje projekata omladinskih organizacija i organizacija koje se bave mladima, te sredstva namijenjena primjeni strategije, iznosit će 30 milijuna dinara. Raspisivanje natječaja očekuje se sredinom godine.                                            g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika