Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prosvjedna nota Hrvatske

Prosvjedni skup u Beogradu pod geslom »Kosovo je Srbija«, koji je u prošli četvrtak organizirala Vlada Srbije, nakon molitve pred hramom sv. Save pretvorio se u ulične nemire. Iz mase od nekoliko stotina tisuća demonstranata izdvojile su se skupine koje su upale u strana veleposlanstva, kamenovale, uništavale i palile, razbijale izloge prodavaonica i krale robu. Najgore su prošla veleposlanstva SAD-a i Hrvatske. Veleposlanstvo SAD-a zapaljeno je i demolirano, a na zgradi Veleposlanstva Republike Hrvatske napadači su oštetili grb i zastavu te razbili prozore. U vrijeme napada u zgradi nije bilo djelatnika hrvatskog veleposlanstva.
Zbog ovog teškog incidenta iste je noći Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske pozvalo veleposlanika Republike Srbije u Hrvatskoj Radivoja Cvetićanina te mu uručilo prosvjednu notu izražavajući najoštriji prosvjed u povodu napada na zgradu Veleposlanstva i Konzulata Republike Hrvatske u Beogradu, oštećenja grba i zastave Republike Hrvatske kao i nanošenja materijalne štete i iskazane prijetnje po sigurnost djelatnika Veleposlanstva. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske procijenilo je da je ovaj vandalski čin grubo kršenje načela međunarodnog prava kojim se jamči sigurnost, zaštita i nesmetani rad diplomatske misije.
U ponedjeljak, četiri dana poslije nereda, hrvatski veleposlanik u Beogradu Tonči Staničić izjavio je za Blic kako se nada da posljednji događaji u Beogradu neće negativno utjecati na odnose dviju država. 
»Hrvatska i Srbija su na najboljem putu da postanu ozbiljni politički i odlični ekonomski partneri. Partneri koji će na odlučujući način doprinositi razvoju odnosa u regiji. Siguran sam da će se to, unatoč svemu što se događalo posljednjih dana, i ostvariti«, kazao je veleposlanik Staničić. 
Zbog uništavanja hrvatske zastave u Beogradu, skupina prosvjednika iste je večeri na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića spalila srpsku zastavu zbog čega je policija uhitila 44 osobe. 
Komentirajući nasilje na beogradskim ulicama te napad na Veleposlanstvo RH, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić ocijenio je kako sustav osiguranja u Srbiji nije dobro organiziran te dodao »tko vjetar sije, buru žanje«, prenijela je Hrvatska televizija. U subotu, 22. veljače, u Beogradu je trebala biti održana košarkaška utakmica između Partizana i Cibone, ali je otkazana nakon priopćenja Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija u kojem se Ciboni preporučilo da ne putuje u Beog-rad.                                                                 g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika