Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

CRCD: Uzorna praksa Lađevića

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) podsjeća u priopćenju za javnost da se direktor Službe za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Petar Lađević sastao u Zrenjaninu 23. veljače s etničkim Albancima i Gorancima čiji su objekti bili predmet napada prethodnih dana.
Lađevićev susret s ovim ljudima opširno je opisan u vijestima nacionalnih agencija Beta i Tanjug; istaknuto je kako je on došao utvrditi činjenice, pružiti podršku napadnutima, uvjeriti ih da su ravnopravni članovi zajednice, obećati nadoknadu materijalne štete i obećati izradu preventivnih programa. 
CRCD smatra kako je većina nacionalnih tiskanih i elektroničkih medija ozbiljno pogriješila što ovoj vijesti nije posvetila pozornost. Informiranje o ovakvim primjerima uzorne prakse direktora važne agencije Vlade Srbije predstavlja poruku s potencijalno vrlo efikasnim djelovanjem na planu prevencije napada na (ne samo nacionalne) manjine.
CRCD poziva medije da obrate pozornost na vijesti ovakvog sadržaja i time daju doprinos smanjivanju broja incidenata čije su žrtve pripadnici manjina.                                           g
Poziv na očuvanje mira
SOMBOR – U povodu jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova građanima Sombora obratio se predsjednik SO Sombor Veljko Stojnović. On je rekao kako proglašenje neovisnog Kosova u svima izaziva ogorčenje, revolt, razočaranje i osjećaj nepravde. Pozvao je građene da sačuvaju mir i sigurnost svakog sugrađanina.
»Nijedan čovjek, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili političku pripadnost ne smije se osjećati ugroženo i ne smije biti ugrožen. Svoje nezadovoljstvo nikako ne smijemo iskazivati uništavanjem  vlastitog grada, fizičkim obračunima s policijom ili uništavanjem bilo čije imovine«, rekao je Veljko Stojnović. Napomenuo je kako je Sombor miran grad u kojem vladaju dobrosusjedski odnosi, međusobno poštovanje i tolerancija te je uputio apel građanima da se suzdrže od nepromišljenih istupa i da se ne ponašaju na neprimjeren način. Pozvao je sve političke stranke da pozovu svoje simpatizere i istomišljenike na mir i mirne prosvjede. Uputio je poziv i roditeljima da razgovaraju sa svojom djecom i razjasne im sadašnju složenu situaciju te im objasne kako razbijanje izloga, uništavanje klupa i zelenila nije način borbe za naša prava.
   Z. G.
 
  IX. redovita izborna skupština DSHV-a
 
U nedjelju 2. ožujka s početkom u 10 sati Demokratski savez Hrvata u Vojvodini održat će IX. redovitu izbornu Skupštinu na kojoj će se birati predsjednik, Predsjedništvo i Vijeće ove stranke. Na Skupštini će sudjelovati 300 delegata, a stranka poziva svoje članove i simpatizere da prisustvuju Skupštini koja će se održati u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici.                    g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika