Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stari i novi

Stari i novi
 
Od vremena službenog priznavanja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji 2002. godine ciklično se aktualiziraju  pitanja vezana uz ostvarivanje prava na informiranje, obrazovanje, službenu uporabu jezika i kulturu. I danas, kao i prije šest godina, osnovni je zahtjev predstavnika hrvatske manjine da se Hrvati u ostvarivanju svojih prava izjednače s tzv. »starim« nacionalnim manjinama. Na stranu to što ni neke »stare« manjine nisu u potpunosti zadovoljne razinom ostvarenih prava i traže njihovo proširenje i unapređenje te osnivaju nove obrazovne i informativne institucije. Predstavnici Hrvata tu razinu prava ističu kao, još uvijek, nedosegnuti cilj. To se prije svega odnosi na obrazovanje na materinskom jeziku i zastupljenost na pokrajinskom javnom servisu Radioteleviziji Vojvodine. 
Naime, za razliku od drugih, starih manjina, pa i nekih novih, koje imaju svakodnevni program na materinskom jeziku na drugom programu pokrajinskog javnog servisa, program na hrvatskom jeziku emitira se tek dva puta mjesečno u trajanju od pola sata. Brojnost hrvatske nacionalne manjine ne opravdava ovakvu nisku zastupljenost u odnosu na druge.  Među razlozima postojeće nejednakosti ističu se: nepostojanje tehničkih i financijskih mogućnosti, ustaljena praksa i stečena prava. 
Brojni su argumenti kojima se postojeće stanje opravdava, a sama hrvatska zajednica čini se još nije pronašla dovoljno  jakih argumenata kojima bi utjecala na izmjenu postojećeg stanja. 
Dvije polusatne televizijske emisije mjesečno na RTV-u nisu primjeren medijski prostor za hrvatsku manjinsku zajednicu koja je treća po veličini u pokrajini, stav je Hrvatskog nacionalnog vijeća. Za sada, premda je prema riječima predsjednika stvorena pozitivna klima u odnosima između HNV-a i RTV-a, njihov prijedlog da se emisija na hrvatskom jeziku emitira barem svakoga tjedna nije dobio »zeleno svjetlo«. Gledateljima tako preostaje da »love« emisiju na hrvatskom jeziku u programskoj shemi u konkurenciji brojnih drugih televizijskih programa. Najavljeno je iz RTV-a da će drugi program ove televizije, na kojem se emitiraju nacionalno-manjinski programi, biti »oplemenjen« sadržajima iz matičnih zemalja nacionalnih manjina. Međutim ti sadržaji ne mogu zamijeniti emisije kojima je cilj izvještavati o događanjima od značaja za ovdašnje manjine, a u konkurenciji s nacionalnim televizijama matičnih zemalja, koje svaka manjina može pratiti i u Srbiji, pitanje je koliko će biti i privlačni.
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika