Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Komarci
 
Iako je zima i komaraca nema, u Velikoj Britaniji ih ima na oko 3500 lokacija. Nisu u pitanju dosadni kukci, već specijalizirani uređaji koji proizvode visoko frekventne zvuke i služe za umirivanje i »raspršivanje« skupina teenagera koji prave buku na određenim javnim mjestima. Ove  nepodnošljive zvuke mogu čuti i registrirati samo osobe ispod 25 godina starosti i vrlo su djelotvorni za bučnu mladež, pa ipak, već su se javile brojne udruge koje prosvjeduju protiv nehumanosti primjene ovakvih naprava.
 
Grčka
 
Ukoliko ste pomislili kako ovaj ledeni prizor pripada karakteristično zimskim dijelovima svijeta, niste nimalo blizu. Fotos dolazi iz grčkog grada Ioannine, na sjeveru ove mediteranske države poznate po blagim i ugodnim zimskim danima. No, prošlotjedni ledeno-snježni val nije zaobišao ni Grčku, a u pojedinim njezinim dijelovima temperatura se spuštala i do 15 stupnjeva ispod ništice, uz obilate nanose snježnog pokrivača.
 
Smog
 
Prema najnovijim znanstvenim spoznajama utvrđeno je kako djeca koja žive u zagađenijim dijelovima grada imaju niži kvocijent inteligencije od svojih vršnjaka iz »čistijeg« životnog okruženja. Do sličnog negativnog efekta dolazi i kod djece čije su majke tijekom trudnoće redovito pušile desetak i više cigareta dnevno. Ekološka nebriga doći će nam »glave« u svakom smislu.
 
Poruke
 
Nepomirena činjenicom kako je njezinoj ljubavnoj vezi stigao kraj, izvjesna Engleskinja se nastavila »boriti« za svoju izgubljenu ljubav. I to kako. Uz ucjenjivanje lažnom trudnoćom i prijetnju samoubojstvom, ostavljena cura je 65 dana uzastopce svakih 8 minuta »kontaktirala« svog bivšeg momka uz nevjerojatnu brojku od 10.843 ostvarena poziva, SMS i video poruke. Na koncu joj je lokalni sudac poručio da prestane, inače bi mogla završiti u zatvoru. Bez slobode i bez mobitela.
 
Miš
 
Ni ovoga puta nije riječ o živom stvoru već o pomoćnom računalnom sredstvu kojim se olakšava rad na računalu. Prema najavi glasovite tvrtke Genius uskoro bi se na tržištu mogao pojaviti njihov najnoviji proizvod Traveller 525 Laser, miš koji neće imati ni kotačića niti tipke. Radit će na principu jednostavnog dodira određenog dijela ovoga pomagala i trebao bi u znatnoj mjeri poboljšati operativnu efektivnost. 
 
Ruža
 
Valentinovo je iza nas. Tko je kome što darivao ostat će slatka tajna, ali je zato u javnosti ostala zabilježena najskuplja ruža koja je ponuđena na prodaju toga romantičnoga dana. »Vječita ruža«, kako je nazvan crveni nizozemski cvijet isprepleten dijamantskom ogrlicom, postala je najskupljim potencijalnim romantičnim darom za tričavih 51.000 eura, a bila je dio gala ponude luksuznog hotela u Bangkoku.  Ruža je postala vječitom, baš kao što bi i prava ljubav trebala biti, ali ima nešto i u dijamantima.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika