Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Uručena donacija zajednici za pomoć ovisnicima 
Darovi zajednici »Hosana«
Gospođa Ljerka Alajbeg, generalna konzulica, i gospodin Anto Franjić, konzul savjetnik, posjetili su u četvrtak, 14. veljače, zajednicu za pomoć ovisnicima »Hosana« i uručili darove Generalnog konzulata RH u Subotici, poduzeća »Matijević« i »Podravke«. Udruga »Hosana« afirmirana je zajednica međugorske zajednice »Milosrdnog oca« i prva katolička zajednica za pomoć ovisnicima u Republici Srbiji, a nastala je na inicijativu velečasnog dr. Marinka Stantića. Zajednica je smještena na salašu, dislocirana iz samog naselja Stari Žednik, a rad i  molitva temelj su zajednice. Mladi u njoj ostaju tri godine do konačnog izliječenja. Trenutačno u njoj živi desetero mladih ljudi svih nacija s područja cijele bivše države. Kuća u kojoj mladi borave mala je i u derutnom stanju, te je neophodna izgradnja objekta u kojem će biti blagovaonica, radionica i kapelica. Zajednica nema stalne izvore financiranja. Ideja je da se vremenom izdržavaju od prodaje vlastitih proizvoda (izrađujući krunice, križeve i druge sakralne predmete), međutim, u prvo vrijeme za opstanak zajednice nužne su donacije. Ujedno, potrebno je opremiti radionice prvenstveno alatima i strojevima za finu obradu drveta i metala. 
   Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici poziva sve tvrtke i dobronamjerne pojedince da putem Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, u vrijeme korizme, pomognu svojim donacijama, kako bi ova iznimno važna udruga opstala i spasila mnoge mlade živote.
H. R.
 
Kršćanska korizmena tribina u Hrvatskom domu
Istinska snaga molitve
»U Isusu molitva je objavljena i ostvarena u punini«, bila je tema kršćanske korizmene tribine održane u ponedjeljak 18. veljače u Hrvatskom domu u Somboru. Predavanje na ovu zanimljivu temu vodio je karmelićanin mr. Srećko Rimac redovničkog imena otac Srećko od Blažene Djevice Marije. On je rođen 1966.godine u Podgrađu blizu Vinkovaca. Teologiju završava 1997. godine u Zagrebu, a godinu dana kasnije zaređen je za svećenika. Nekoliko godina boravi u karmelićanskom samostanu u Remetama, a nakon toga odlazi u Rim na poslijediplomski studij gdje magistrira iz područja teološke antropologije na karmels-kom učilištu »Teresianum«. Bio je suradnik i predavač Instituta za kršćansku duhovnost te Instituta za teološku kulturu laika koji su djelovali u sklopu katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Održao je velik broj duhovnih nagovora, predavanja, seminara, vježbi za redovnike i redovnice i za vjernike laike u Hrvatskoj i inozemstvu. Trenutno živi i djeluje u Karmelskom samostanu svetoga Josipa u Sofiji u Bugarskoj i obnaša službu priora, a ujedno je i tajnik Bugarske biskupske konferencije.
Nazočne u Hrvatskom domu pozdravio je o. Anđelko Jozić prior i ravnatelj Duhovnog centra o. Gerarda u Somboru, koji su u suradnji sa HKUD-om »Vladimir Nazor« organizatori ovih kršćanskih tribina. Dobrotom oca biskupa dr. Ivana Penzeša prije predavanja je svakoj obitelji darovan Mali katolički katekizam »Vjerujem«, a pet primjeraka katekizma otac Anđelko je uručio predsjedniku HKUD »Vladimir Nazor« Šimi Raiču, kao dar društvu. Oca Srećka je pozdravio i o njegovu životopisu govorio zamjenik ravnatelja DC o. Gerarda o. Zlatko Žuvela te mu se zahvalio što se odazvao pozivu da održi ovo predavanje. Otac Srećko je prvo razmotrio kako je Isus u svome životu prakticirao molitvu, a potom je govorio što nam Isus poručuje u molitvi. »Molitva je općenito govoreći duša duhovnosti. Kada ne funkcionira molitva zasigurno ne funkcionira ni vjera. Kako shvatiti da netko može iskreno vjerovati u Boga a ne obraćati mu se, ne razgovarati s njime? U ovome smislu molitva se nameće kao nešto nužno, bez čega čovjek ne može, kao najdublja ljudska potreba. Molitva je nešto prirodno u životu čovjeka, a s druge strane ona nije laka stvarnost, nešto spontano što ide samo od sebe«, rekao je između ostalog otac Srećko Rimac »Budući da molitva prožima sav ljudski život, ona ne može biti samo nešto lako i jednostavno. Iskustvo svakog molitelja zasigurno potvrđuje ovu istinu i sam Isusov život svjedoči o tome. Isus se u molitvi borio, rušio, krvlju znojio i u njoj noći provodio. Svakom svom učeniku je govorio da bdije i moli, da u životu ne padne. Tako se molitva predstavlja kao istinska snaga u životnim borbama i jedino je sa njom moguće održati se u životu.« Nakon izlaganja na red su došla pitanja vjernika na koje je otac Srećko iscrpno odgovarao.
Zlatko Gorjanac
 
Molitva u kršćanskom životu
 
Kršćanske korizmene tribine koje se svakog ponedjeljka tijekom korizme održavaju u Hrvatskom domu imaju sveobuhvatni naziv »Molitva u kršćanskom životu.« Sljedećeg ponedjeljka tema tribine je »Euharistija, riječ, kruh i molitva za svakodnevni život«, a predavač je karmelićanin dr. Petar Janjić. Početak je u 19 i 30 sati.
 
Biblijsko bdijenje
 
Danonoćno čitanje Božje riječi – Svetoga pisma, od prve do posljednje stranice, započinje u petak, 22. veljače u 8 sati. Vjernici će čitati na glas Sveto pismo, po pol sata, tijekom tri dana u crkvi sv. Roka u Subotici ili u kapeli sestara Kćeri milosrđa. 
»Želimo da Biblija bude knjiga trećeg tisućljeća za pojedinca, obitelji kao i za naše zajednice. Neka ona bude knjiga oko koje ćemo se okupljati, s kojom ćemo moliti i u kojoj ćemo nalaziti obilnu hranu za naš život, jer tu je zapisana Riječ Božja, Riječ života, Riječ koja se utjelovila. S Petrom naših dana i mi Gospodinu Isusu recimo: Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga« Iv 6, 68 (Iz proglasa Euharistijskoga kongresa Zagrebačke nadbiskupije 2000. godine, prigodom zaključenja Velikog jubileja – dvije tisuće godina od dolaska Isusa Krista).
J. K.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika